5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Koppenhága Európát tekinti kül- és biztonságpolitikája fő platformjának, ezért nemzeti érdeke, hogy segítse az EU-t geopolitikai befolyásának növelésében. Az új stratégia azt javasolja, hogy Dánia helyezzen nagyobb hangsúlyt a szorosabb európai ipari együttműködésre, beleértve a védelmi ipari szektort is. Káncz Csaba jegyzete.

Dánia a múlt hónapban fogadta el új kül- és biztonságpolitikai stratégiáját, holott a legutóbbi csak 2022 januárjára nyúlik vissza. A korábbi lecserélésének az oka egyetlen szóval magyarázható: Ukrajna.

Az értékek háborúja

Az új stratégia szerint Oroszország tavaly februári inváziója megváltoztatta az egész európai biztonsági helyzetet, és „mélyen gyökerező bizalmatlanságot, valamint hosszú távú konfrontációt és kiszámíthatatlanságot teremt”. A háborút Koppenhága az értékek háborújának tekinti. Ukrajna vagy a demokratikus európai család részévé válik, vagy visszaintegrálódik a despotikus-cári Oroszország 2.0-ba.

Lars Løkke Rasmussen külügyminiszter így fogalmaz az előszóban: „úgy kell kezelnünk a világot, amilyen valójában: bizonytalan, kiszámíthatatlan és bonyolult. Néha brutális…” A miniszter leírja, hogy Oroszország nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot, Kína egyértelmű jeleit adja annak, hogy több „teret” akar és kiépíti katonai kapacitásait, miközben és az USA egyre több figyelmet fordít Ázsiára, függetlenül attól, hogy ki ül a Fehér Házban.

Lars Løkke Rasmussen: „úgy kell kezelnünk a világot, amilyen valójában: bizonytalan, kiszámíthatatlan és bonyolult. Néha brutális…” Fotó: EPA / Emil Helms
Lars Løkke Rasmussen: „úgy kell kezelnünk a világot, amilyen valójában: bizonytalan, kiszámíthatatlan és bonyolult. Néha brutális…” Fotó: EPA / Emil Helms

Dánia és a NATO

A stratégiai dokumentum hangsúlyozza a parlamenti pártok nagy többségének 2022 márciusában tett elkötelezettségét. Az új stratégia szerint Dánia nemcsak, hogy 2030-ban – a tervezettnél három évvel korábban – éri el a GDP két százalékát a védelmi célokra, de túl is léphet ezen a célon.

Oroszország agresszív magatartására válaszul jelentős új védelmi befektetéseket kell eszközölni. „A jövőben Európának és Dániának nagyobb felelősséget kell vállalnia a NATO-ban” – fogalmaz az új stratégia.

Az Északi-sarkvidék és a NATO-együttműködés

Oroszország megnövelte katonai jelenlétét az Északi-sarkvidéken, és kiszámíthatatlanabb szereplőként viselkedik, ami további NATO-együttműködést tesz szükségessé a térségben. Azt már mi tesszük hozzá, hogy az USA és Dánia Grönland északi részén már a második világháború alatt létrehozta a Thulei Légibázist, amely napjainkban főképp űrvédelmi feladatokat lát el, köztük az ellenséges ballisztikus rakéták észlelését. A légibázis az USA legészakibban fekvő támaszpontja és egyben az egyetlen, amely az északi sarkkör fölött helyezkedik el.

A Grönlandon fekvő Thulei Légibázis az Egyesült Államok legészakibb támaszpontja. Fotó: Wikipedia
A Grönlandon fekvő Thulei Légibázis az Egyesült Államok legészakibb támaszpontja. Fotó: Wikipedia

A stratégiai dokumentum szerint Kína növekvő érdeklődése az Északi-sarkvidék iránt szintén megváltoztatja a feltételeket. Dánia növeli katonai jelenlétét az Északi-sarkvidéken, hogy megerősítse a szuverenitás felügyeletét és érvényesítését.

Míg az Oroszországgal folytatott együttműködést az Északi-sarkvidéki Tanácsban Ukrajna inváziója miatt felfüggesztették, Dánia továbbra is azon fog dolgozni, hogy az Északi-sarkvidék továbbra is alacsony feszültségű régió maradjon.

Az EU-nak nagyobb döntési jogkörre van szüksége

1973-as EU-csatlakozása óta Dánia habozik feladni nemzeti szuverenitásának fontos oszlopait. Ugyanakkor Koppenhága Európát tekinti kül- és biztonságpolitikája fő platformjának. Ezért Dánia érdeke, hogy segítse az EU-t geopolitikai befolyásának növelésében.

Ukrajna, a nyugat-balkáni országok, Moldova és Grúzia (ahol Dánia nemrég nyitott új nagykövetséget) kopogtat az EU ajtaján. Dánia kész segíteni ezen országoknak jogi és gazdasági intézményeik fejlesztésében, hogy megfeleljenek az EU-csatlakozási kritériumoknak.

Az új stratégia azt is jelzi, hogy Dánia készen áll arra, hogy az európai kül- és biztonságpolitikai döntésekben az egyhangú döntések helyett a minősített többségi szavazás alkalmazását vezessék be.

A globalizáció és a szabadkereskedelem leépülés alatt áll?

Dánia tudatára ébredt a globalizáció miatti kiterjedt munkamegosztás által okozott sebezhetőségeknek. Az új stratégia azt javasolja, hogy Dánia helyezzen nagyobb hangsúlyt a szorosabb európai ipari együttműködésre, beleértve a védelmi ipari szektort is.

A zöld átállást, a digitalizálást és a kritikus infrastruktúrát további kulcsfontosságú területekként említik. Dániának robusztusabbá kell válnia, és meg kell védenie a stratégiai ellátási láncokat, még akkor is, ha ennek gazdasági ára van.

Dánia azon fog dolgozni, hogy növelje az EU stratégiai autonómiáját. A Kínával folytatott kereskedelemben az egyenlő piaci hozzáférésnek előfeltételnek kell lennie. Az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben a „tisztességes verseny” kulcsfontosságú – állítja a stratégia anélkül, hogy megemlítené az USA inflációcsökkentési törvényének, protekcionista intézkedéseinek negatív kihatásait Európára.

Miközben korábban a növekedés volt a globalizáció fő célja, a biztonsági lépések ma ugyanilyen fontos dimenziót jelentenek. „Először és mindenekelőtt csökkentenünk kell Dánia és Európa kritikus függőségét és sebezhetőségét” – fogalmaz a stratégia.

A kínai átpozicionálás

Dánia és Kína 2008-ban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, és ez a dokumentum felülvizsgálatra vár. Dánia továbbra is együttműködik Kínával az olyan globális kihívásokban, mint az éghajlatváltozás és az egészségügy, de Rasmussen hangsúlyozza, hogy Kína „rendszerszintű riválissá” vált.

A Kínával kapcsolatos jövőbeni megközelítést nem a függetlenedés, hanem a kockázatok megszüntetése jellemzi. Azt itt jegyezzük meg, hogy ez a megfogalmazás teljes mértékben megegyezik az Európai Bizottság álláspontjával, amelyet annak elnöke egy márciusi beszédében jelentett be.

Jelentős tengeri nemzetként Dániának egyértelműen érdeke a hajózás szabadságának biztosítása a Dél-kínai-tengeren és a Kelet-kínai-tengeren – emeli ki a stratégia.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG