8p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy friss elemzés szerint a tőzsdei árak jelentősebb csökkenésével számol a következő hónapokban az egyik legnagyobb befektetési bankház, a Goldman Sachs. Bár az elmúlt hónapok áresése kapcsán lapunk is rendre azt jelezte, hogy a magyar fogyasztók ezt nem fogják megérezni, egy tartós mélyrepülés esetében más lehet a helyzet.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint az európai – határidős - földgázárak 30 százalékkal csökkenhetnek a következő hónapokban. A befektetési bank a várakozását azzal indokolta, hogy az Európai Unió államai erre a fűtési szezonra megoldották az ellátási kérdéseket és komoly keresleti nyomás nem várható a következő időszakban.

Az európai piacon irányadó holland tőzsdén jegyzett TTF földgázárak az augusztusi 340 eurós csúcshoz képest számottevően visszaestek, és a napokban kifutott novemberi szállítási egység 100 euró alatt is járt. Némileg félrevezető lehet, hogy kedden ismét 120 eurón állt a határidős tőzsdei jegyzés megawattóránkénti ára, ám ennek az az oka, hogy ez már decemberi szállításra vonatkozik, amikor élénkebb keresletre számítanak a piacok. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy ezek egy későbbi időpontra vonatkozó szerződések árai, az utóbbi napokban az úgynevezett spot piacon, amikor a szerződéskötés után kvázi azonnal elindul a gáz szállítása, ennél sokkal alacsonyabb árak is voltak, ott 30 euró alá is esett a jegyzés.

Az azonnali és a határidős piacon is ugyanaz az ok mozgatta az árakat: a kereslet drasztikusan visszaesett, miután az európai országok többségében gyakorlatilag tele vannak a tárolók, rendre 90 százalék feletti telítettségről adnak számot az egyes országok. Magyarország ebből a szempontból kicsit rosszabbul áll, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október 15-ei adatai szerint 78 százalékon állt összességében a hazai tárolók telítettsége, igaz, nálunk a fogyasztáshoz képest Európában az egyik legnagyobb készletezési kapacitás áll rendelkezésre.

Moszkva öngólt lőtt

A szakértők egyöntetűen azt állítják, hogy Európa megnyerte az oroszok által indított gázháború idei felvonását. Moszkva hiába zárta el a csapokat, az árak az augusztusi rekordok után beszakadtak, ráadásul az orosz export is óriási visszaesést szenvedett el, hiszen az eddig Európába szállított gázt nem tudják hirtelen másnak eladni, így rendkívül környezetszennyező módon a kibányászott földgázt elfáklyázzák, vagyis ahelyett, hogy eladnák, elégetik azt. Persze az is az európai országok kezére játszott az utóbbi hetekben, hogy a szokásosnál enyhébb volt az időjárás, így a korábbi évekhez képest kevesebbet kellett fűteni, a kitárolás, a tartalékok felélése így gyakorlatilag még nem kezdődött el.

Jellemző a mostani helyzetre, hogy nem csak a tőzsdén tapasztalható a túlkínálat, de a gyakorlatban is, így például az idén Európába berobbant és az orosz szállítások kiesését helyettesítő cseppfolyósított földgáz (LNG) esetén is ez megfigyelhető. A napokban publikált jelentések szerint Európa partjainál 60 tankerhajó várakozik, hogy kiürítsék LNG-rakományukat az itteni kikötőkben. Ezen szállítmányok egy részét az uniós kereskedők még nyáron vásárolták, ám csak most érkeztek meg a szállítmányok, miközben, ahogy azt fent jeleztük, telítettek a tárolók. Valójában az iparág meghatározó információs szervezete, a GIS (Gas Infrastructure Europe) friss adatai szerint Európában a tárolói kapacitások átlagosan 94 százalékon állnak.

Azt érdemes hozzátenni, hogy a Goldman Sachs az idei év végén és a jövő év elején vár alacsonyabb árakat, ám ahogy ürülnek a tárolók, folyamatos drágulást prognosztizálnak. A most publikált elemzés szerint a betárolási időszak csúcsán 250 eurós árfolyam alakulhat ki, ami a mostani áraknál jóval magasabb, ám az idei 340 eurós rekordnál alacsonyabb. A szakértők az árak kapcsán azt látják az egyik legnagyobb kockázati tényezőnek, hogy mennyi LNG jut az európai piacra. Amennyiben a kínai gazdaság tovább lassul, úgy várhatóan megfelelő lesz a kínálat és akár alacsonyabb árak is lehetnek. Ha viszont Peking hatékonyan tudja kezelni a kihívásokat és gyorsabb ütemre vált a gazdasági növekedés, úgy elszívhatják Európa elől ezt az energiahordozót. Európai oldalról pedig az jelent bizonytalanságot, hogy az energiahatékonysági- és zöldenergiás beruházásokat a gázkrízis hatására fel tudják-e pörgetni, hiszen ezek segíthetnek abban, hogy csökkenjen a földgáz iránti igény.

Mi lesz a magyar fogyasztókkal?

Az látszódik, hogy idén nem várható változás a hazai fogyasztói árakban, hiszen azok az év végéig rögzítettek. Mégis felmerül, hogy amennyiben tartós lesz az áresés, akkor azt akár a hazai lakosság is érzékelheti. A rezsicsökkentett ár ugyan várhatóan akkor sem fog változni, hiszen a szerdai tőzsdei ár köbméterenként 480 forint körüli árat feltételez, ami jóval drágább, mint a kedvezményes 102 forintos ár. Hivatalos adatot nem ismerünk, ám egyéb forrásokból levezetve a lakossági fogyasztás valamivel több, mint háromnegyede ilyen áron történik. Ilyen árkülönbség mellett gyakorlatilag biztosra lehet mondani, hogy a rezsicsökkentett árak még tartós tőzsdei zuhanás esetén sem fognak változni. Azt persze érdemes kiemelni, hogy a piaci és a fogyasztók által fizetett alacsonyabb ár különbözetére a költségvetésben halmoznak fel pénzt, ezt emlegették rezsivédelmi alapként.

Mit mutat majd a gázóra, és mennyi lesz a számla? Fotó: Depositphotos
Mit mutat majd a gázóra, és mennyi lesz a számla? Fotó: Depositphotos

Kérdés, hogy a rezsivédelmi alapba a tervek szerint 2023-ba elkülönítésre kerülő 700 milliárd forint mire lesz elég. Valószínűsíthető, hogy a 2021-es teljes 4 milliárd köbméterhez képest érezhetően csökkenni fog a lakossági fogyasztás, és visszamegyünk a korábban jellemző 3,5 milliárd köbméterre. Amennyiben a jelenlegi tőzsdei árakat vesszük figyelembe akkor a rezsicsökkentett gázon az MVM nagyjából 1000 milliárd forintot bukik, tehát a különadókon túl még 300 milliárd forinttal kell kipótolni a földgáz miatt a társaság költségvetését. Ugyanakkor 100 euró/MWh vásárlási ár környékén már nagyjából fedezi a rezsivédelmi alap bevétele a lakossági kiadásokat. Ekkor tehát nem kell például a magasabb lakossági piaci árból pótolni a veszteségeket, így a jelenleg ott alkalmazott 752,50 forintos ár akár csökkenhet is. Ennek persze ellent mond az, hogy tárolók feltöltése ennél jóval drágábban történt meg, laptársunk, az mfor.hu korábbi becslése 170-180 eurós átlagárat feltételezett. Így elképzelhető, hogy amíg azt nem fogyasztjuk el, addig nem fognak a lakossági piaci árakhoz nyúlni.

Felmerül persze, hogy ezekről ki dönt? Az aktuális kormányrendelet (259/2022., amelyet július 21-én hirdettek ki), amely az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározását rögzíti, úgy szól, hogy a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálják, ennek első időpontja 2022. december 30. Jövőre pedig MEKH a lakossági piaci árat negyedévre – az egyetemes szolgáltató adott negyedévet tíz nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb hat munkanapon belül – határozza meg. A hivatal által alkalmazott számítási képlet nem ismert, de a piaci és a sajtóban megjelent információk szerint a rendszerhasználati díj megállapításához hasonlóan történhet ez is, vagyis az előző negyedév költségeit (átlagárat) vehetik figyelembe. Az október elején 170 euróról csökkenő tőzsdei ár ebből a szempontból reményt keltő lehet, hiszen a lakossági piaci ár 752,50-es szintje nagyjából 175 eurós tőzsdei ár esetén adódik.

Persze a történetben még mindig lehet egy csavar, ugyanis hiába a kormány, illetve leggyakrabban Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az, aki a gázszerződéseket bejelenti, de jure ez nem egy államközi szerződés, hanem két vállalat a magyar MVM és az orosz Gazprom között jön létre. Üzleti titokra hivatkozva pedig nem ismertek azok részletei, így nem tudjuk, hogy valójában milyen áron szállítják a gázt az oroszok. Arról ugyan Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ejtett el információkat, hogy az ár a TTF árfolyamát követi, de mást nem tudunk. Vannak ugyan feltételezések, hogy azt 8 százalékkal haladja meg a magyar fél által fizetendő összeg, amit két hónap csúszással kell kiegyenlíteni, de ezek nem hivatalos információk. Amit viszonylag pontosan lehetett számszerűsíteni, az a különleges gázkészlet ára, ahol nagyjából 260 eurót (MWh) fizettünk, ami köbméterenként hozzávetőleg 1100 forint körüli árat ad. Így még az az abszurd helyzet is előfordulhat, hogy a tőzsdei árak csökkennek, és azt várnánk, hogy a MEKH alacsonyabb lakossági piaci árról dönt, de végül a „túlfogyasztók” mégis hoppon maradnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG