8p
Az EBRD elnöke megdícsérte a volt kommunista országokat az elmúlt 25 év gazdasági teljesítményéért, de hozzátette: az EU nélkül azért nem itt tartanánk. Orbán Viktor azonban azt is elmondta, jelenleg ellenzékben vagyunk az EU-ban. Brüsszel figyelmébe ajánlotta a magyar gazdasági modellt, Donald Trump győzelméről pedig azt mondta: a nyugati civilizáció sikeresen kiszabadította magát egy ideológia fogságából.
Sir Suma Chakrabarti - MTI Fotó: Kovács Tamás

Az EU nélkül nem tartanánk itt

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium Budapesten tartott konferenciát pénteken A növekedés újraélesztése, versenyképesség és beruházás címmel. Az  egyik nyitóbeszédet Orbán Viktor miniszterelnök tartotta.

Előtte Suma Chakrabarti állt a színpadra, aki arról beszélt: az elmúlt 25 évben a régió országai nagy utat tettek meg, jelentős növekedésen ment át a gazdaságuk, több esetben olyan országokat előzött meg a növekedés mértéke, mint például Szingapúr - megkezdődött a felzárkózás a fejlett nyugati országokhoz. Ebben a legnagyobb szerepe az országok saját erőfeszítéseinek van, de persze az EBRD is hozzájárult a folyamathoz. Az azonban biztos, hogy az Európai Unió nélkül az elmúlt 25 évben elért gazdasági növekedés csak sokkal nehezebben lett volna elérhető.

A régió országai számos hasonló kihívással küzdenek – ilyen a munkaerő létszámának jelentős csökkenése – 10 millióval csökkent a munkaképes népesség száma az elmúlt 25 évben, az alacsony születési ráta és a kivándorlás következményeként. A következő 25 évben is hasonló folyamatokra kell számítani az EBRD elnöke szerint. A hitech technloógiák, intelligens vállalatok területén is jelentős a régiós lemaradás, valamint gondot okoz, hogy nem hatékony az energiafelhasználás és túl nagy az energiaimport-függőség. A válasz azonban ezekre a kérdésekre az EBRD elnöke szerint nem az antiglobalizáció, az integráció leállítása vagy visszafordítása, a protekcionalizmus. Az MTI-nak adott interjúban korábban azért azt is hozzátette: őszintén el kell ismerni azt is, hogy a globalizáció egyvalamiben nem járt sikerrel, ez pedig az egyenlőtlenségek felszámolása, márpedig az egyenlőtlenségek táplálják a protekcionizmust és a gazdasági nacionalizmust.

A második napon vagyunk

Orbán Viktor beszédét bibliai idézettel kezdte: a Teremtés könyvéből idézett, a második napot, amikor  Isten megteremtette a szárazföldet. („Gyűljenek össze az ég alatti vizek egy helyre és emelkedjék ki a száraz.” Úgy is történt. Isten a szárazat földnek nevezte, az összefolyt vizeket pedig elnevezte tengernek. Isten látta, hogy ez jó.” Forrás >>)

A hosszú arcok éjszakája utáni második napon vagyunk, vagy aki nem a bibliai idézeteket választaná, a Big Bang után két nappal, és mégis élünk. What a wonderful world, a demokrácia él és virágzik, ez ebből is látszik – utalt Trump győzelmére Orbán.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Roszen Plevneliev bolgár köztársasági elnök, Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke az EBRD konferenciáján a Pesti Vigadóban 2016. november 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fekete bárány vagy sikertörténet?

Ez a kérdés kíséri évek óta Magyarországot. Vannak gazdasági és politikai korszakok, amikor úgy érezzük, értjük a játékszabályokat, azonban egyszer csak kiderülhet, hogy a tankönyvi gazdasági receptúrák nem működnek, a tudás elveszíti érvényességét. Ilyen volt a helyzet a 2000-es évek második felében Magyarországon, és ilyen a helyzet most Európában. Európa  nem találja a megoldást számos fontos kérdésre – az eurózóna gazdasági nehézségeire, az ukrán válságra vagy a modernkori népvándorlás kérdésére.

Határozott és világos politikai vezetés nélkül nem jön létre sikeres gazdaságpolitika, ilyenkor vezetés kell, erős parlamenti többséggel, el kell tudni szakadni a régi megoldásoktól. Ez Magyarországon megtörtént Orbán szerint, a gazdasági növekedést, a költségvetési fegyelmet, a foglalkoztatást és az adósság csökkentését egyszerre sikerült megvalósítani, ami pedig a tankönyvek szerint nem lett volna lehetséges. A Moody’s felminősítési döntésére is emlékeztetett.

Aki eltér a szabályoktól, az a politikai játszmában könnyem populista bélyeget kap. De lehet-e populistának hívni azt a politikát, amelynek eredményeként 1,8 millió adófizetőből 4,4 millió lett, az adósságrátát 85-ről 65 százalékra, a költségvetési hiányt 3 százalékos szint alá csökkentette? – tette fel a kérdést Orbán.

Vége az olcsó munkaerő korszakának

Az elért eredményekkel együtt is igaz, hogy a magyar gazdaságnak átfogó átalakításra, reformra van szüksége – mondta Orbán. A versenyképesség növelése komplex feladat, amiben a gazdaság minden szereplőjének – az államnak, a cégeknek, a pénzügyi közvetítő rendszernek, a családoknak, a civil szférának is – részt kell vennie.

Lezárult egy gazdaságfejlesztési korszak, ami az olcsó munkaerőre építő külföldi beruházásokon alapult. Továbbra is szükség van külföldi beruházásokra, de a versenyképesség többé már nem innen érkezik majd. Magyarországnak és a többi kelet-európai országnak is szembe kell néznie a bérnyomás jelenségével. A politikai valóság és a gazdaság növekedése is magasabb béreket követel, enélkül nem képzelhető el a versenyképesség növekedése. Magyarország 2002-ben azt a példátlan kísérletet hajtotta végre, h egy lépésben 50 százalékkal emelte a béreket – néhány éven belül ebbe tönkrement, mondta Orbán. Növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások tudnak kifizetni, a versenyképesség ebben a kérdésben tehát előfeltétel.

Adócsökkentésre van szükség

A költségvetésnek egyre kevesebb forrást kell kivonnia a gazdasághoz, egyébként nem tud hozzájárulni a versenyképességhez – mondta Orbán. Csökkenteni kell a társasági adó 10 és 19 százalékos kulcsát, az szja 15 százalékos kulcsát, a munkáltatói járulékokat. Támogatni kell a vállalati szektor k+f kiadásainak emelését, de közben javítani kell magának az államnak a versenyképességét is: a bürokráciát csökkenteni kell.

Európán belül bennünket is gyötörnek a demográfiai problémák. Mi nem migrációval, hanem társadalom- és családpolitika segítségével kívánjuk ezt megoldani, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó támogatásokat fejleszteni kell Orbán szerint.

Javítani kell a munkaerő minőségét, jobb és magasabb szintű kompetenciákra, rugalmasságra, kreativitásra van szükség a mostani dolgozóktól és a következő generációtól is.

Miben gyengék a magyar bankok?

Egy versenyképes gazdaság elképzelhetetlen egy megfelelően versengő bankrendszer és versenyképes pénzügyi közvetítő rendszer nélkül, ezen sikeresen dolgozik együtt az EBRD-vel a kormány. A bankrendszerünk most jó állapotban van, a korábbi évek hosszú árnyéka halványul, a szereplők nyereséggel számolhatnak. Hatékonyság és új technológiák alkalmazásában azonban le vagyunk maradva a világ élvonalától és néhány régiós versenytárstól is. Emellett a régió tőzsdéi fejletlenek, ha megtaláljuk a módját a fejlesztésnek, fontos lépést teszünk a versenyképesség növelése felé – tette hozzá Orbán.

Reform-ellenzékiek vagyunk

Nehéz vitákat vívtunk amiatt, hogy a magyar gondolkodás eltér a mainstreamtől, az európai színtéren inkább reform-ellenzékinek számítunk, szeretnénk a mi modellünk elemeit az európai politikában is viszont látni. A magyar modell tulajdonképpen a munkaalapú gazdaság, a workfare society – nem ez az egyetlen lehetséges válasz Európa problémáira, de az egyik azok közül, amelyet érdemes tanulmányozni. Miután ez kivezetett minket egy a görögnél is mélyebb válságból, érdemes tanulmányozni – mondta Orbán. (A magyar és a görög helyzet összehasonlítása azonban erősen sántít, ahogy erre egy korábbi alkalommal már rámutattunk.)

Minek a második napja van ma?

Ez annak a történelmi eseménynek a második napja, amikor a nyugati civilizáció sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából – mondta Orbán. A liberal non-democracy napjainak 20 év után vége, visszatérhetünk az igazi demokráciához, a politikai korrektség megbénító kényszerétől megszabadulva. Nagy napokat élünk, mi a Brexitet is ennek tükrében nézzük, ami Orbánék értelmezésében nem tragédia, hanem egy népnek a kísérlete arra, hogy más utakon boldoguljon.

Egy nagy szellemi átalakulás fontos lépéseit éljük – mondta beszéde végén Orbán.

Trump és az idők szelleme: egy korszaknak vége, és nem tudjuk, mi jön

A 20. század nemzetközi intézményei és doktrínái a szemünk előtt üresednek ki. A fehér munkásosztály lázadása a Clinton által képviselt washingtoni politikai kaszt globalizációs és bevándorlási politikája ellen a tegnapi napon átütőnek bizonyult. Trump szándékolt közeledése Moszkvához és komoly szintű érdektelensége a NATO irányába fontos kérdéseket vet föl a balti országok, Ukrajna és Grúzia biztonságával kapcsolatban. Szakértőnk elemzése az elnökválasztás eredményéről >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG