<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly gonddal kell szembenéznie Japánnak, lakossága ugyanis folyamatosan csökken és egyre több az idős polgár. A tendencia a munkaerőpiacon is meglátszik, a harminc alatti munkavállalók gyors csökkenése számos ágazatban növeli a munkaerőhiányt. A kormány hiába próbálja az idősebbeket és a technológiát segítségül hívni, hosszabb távon elkerülhetetlen a külföldiek érkezése - ez azonban számos problémát okozhat.

Egyre gyakoribbak a külföldi munkások Japánban, főként a városi munkaerő piacon. Az utóbbi időben erősen megnőtt a külföldi munkavállalók száma a szigetországban: a jelenleg 1,3 millió ember már a lakosság 2 százalékát jelenti.

Bár hagyományosan a zöldkártyákat főként magasan képzett külföldiek (highly skilled foreigners) kapják, a gyakorlatban az alacsonyabb végzettségű munkaerőt is lehet alkalmazni tanulói vagy gyakornoki státuszban. Júniusban a kormány pedig bejelentette: kijelölt készségekhez megfelelő letelepedési engedélyt is létrehoz, hogy 2025-ig mintegy fél millió külföldivel pótolja ki a meglévő munkaerőt – főként a mezőgazdaság, építőipar, vendéglátás, egészségügyi szférákban – írja az Economist.

Kevesen érkeztek idáig

Japánban sosem volt nagy keletje a külföldi munkavállalók bevándorlásának, itt vehető észre ugyanis a legnagyobb homogenitás a népességben: míg itt csupán 2 százalék a külföldiek aránya, Dél-Koreában 4, Franciaországban pedig már 16 százalék. Szociológiai szempontból ez összefüggésben van társadalom szintű félelmekkel azzal kapcsolatban, hogy más kultúrák keveredése mennyire rombolja  a sajátot, illetve, hogy a külföldiek és a lakók miként képesek kommunikálni ilyen szakadékok között.

Új dolgozók nélkül is csökkenthető a munkaerőhiány – itt van, hogyan

Egy év alatt erős ütemben nőtt a betöltetlen munkahelyek száma a versenyszférában, a megoldást azonban nem csak új emberek felvétele jelentheti: a belső tartalékok feltárásával harmadával is gyorsítható az ügyintézés, ami a túlóra csökkentésén túl a dolgozók leterheltségét is javítja. Az automatizálás ugyanis csak félmegoldás: az ügyfelek előbb-utóbb úgyis egy valódi emberrel akarnak majd beszélni. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Japán lakossága azonban elöregedő és zsugorodó tendenciát mutat. Hogy az egyre szűkülő munkásosztályt pótolják, a vezetés megpróbálja a nőket  és az idősebbeket is munkarendbe állítani, illetve mesterséges intelligenciával segíteni a munkafolyamatokat. Ez azonban érezhetően nem elég, az vállalatok ugyanis versenyképességük és globális jellegük megőrzése végett is alkalmaznának külföldieket.

A vállalatai szintű nyomás pedig komoly szempont a kormány stratégiájában. Az elmúlt 20 évben a 30 alatti munkavállalók aránya mintegy negyedével csökkent. Az egyre idősödő társadalom ráadásul egyre több speciális munkakörben növeli a keresletet, főként az egészségügyi ellátás terén. Nővérnek ugyanakkor kevés japán tervez menni a szűkös anyagi juttatások miatt.

Egyre többen pártolják

Jelenleg mintegy 60 százalékkal több álláslehetőség van, mint munkakereső, a mezőgazdaság, az építőipar és az egészségügy pedig nagyon ráutalt a külföldi munkavállalókra. A felvirágzó turizmus a közelbúltban sok idegen arcot hozott az országban, ami növelte a helyiek bizalmát a külföldiek beilleszkedési képességeivel kapcsolatban. Egy tavaly készített felmérés is ezt a puhulást igazolja: azzal kapcsolatban, hogy Japán engedjen-e be több határon túli munkavállalót, egyenlő arányban érkeztek az igenek és a nemek (42-42 százalék).

Japánnak azonban nem lesz egyszerű dolga a külföldiek elcsábításában, a nyelvi akadályok ugyanis jelentősek: bár a magasan végzett munkavállalók letelepedése nem nyelvtudáshoz kötött, csupán pár cég működik angolul. Alacsonyabb képzettségűeknél továbbra is kötelező a japán nyelv ismerete, de jelenleg ők sem hozhatnák magukkal családjukat új, kijelölt képességű engedélyükkel.  Továbbá azon cégek, ahhoz a rangidő határozza meg a vállalati struktúrát, szintén nehéz helyzetben lesznek.

Japánnak sokat kell tennie a külföldiek sikeres integrációjáért. Azzal, hogy idáig csupán pár, magasan képzett ember jött, elkerülhető volt bármilyen beilleszkedést segítő irányelv megalkotása. Az új áramlat azonban már nem maradhat ilyesmi nélkül, ez ugyanis könnyen abba a problémakörbe húzhatja az országot, amiért eleve nem volt megengedett a széleskörű migráció.

Csak a magyar kormány látja máshogy? Ezt gondolja Európa a bevándorlókról

Az Európai Bizottság kutatásával arra akart fényt deríteni, miként vélekedik az átlag európai a bevándorlás kérdéséről. A felmérés szerint máris meglepően sokan tartanak kapcsolatot külföldről érkezett emberekkel, ugyanakkor sokan aligha informáltak a kérdésben. Az integráció állami támogatása egyértelműen fontos, ugyanakkor a bevándorlók korlátozott beilleszkedési hajlandósága is lényeges szempont hosszútávon. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét
MTI | 2021. október 28. 13:09
Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét - jelentette be Florin Citu román ügyvivő miniszterelnök Bukarestben.
Makro / Külgazdaság Tizenegy napos extra Covid-szünetet rendeltek el Oroszországban
MTI | 2021. október 28. 11:44
Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, kötelező lehet a cégeknél az oltás
Baka F. Zoltán | 2021. október 28. 11:15
Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak.
Makro / Külgazdaság Egyre nő a munkahelyi balesetek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:50
Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Makro / Külgazdaság Áprilisi szinten az új fertőzöttek száma, elhunyt 45 beteg
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:15
4039 újabb fertőzöttet azonosítottak.
Makro / Külgazdaság Lélegeztetőgépeket küldünk Erdélybe
MTI | 2021. október 28. 07:58
Az újabb egészségügyi szállítmány 20 romániai, elsősorban erdélyi kórházat segít, jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Kormányválság van Portugáliában
MTI | 2021. október 28. 07:14
Miután a parlament nem fogadta el az ország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos