5p
Komoly gonddal kell szembenéznie Japánnak, lakossága ugyanis folyamatosan csökken és egyre több az idős polgár. A tendencia a munkaerőpiacon is meglátszik, a harminc alatti munkavállalók gyors csökkenése számos ágazatban növeli a munkaerőhiányt. A kormány hiába próbálja az idősebbeket és a technológiát segítségül hívni, hosszabb távon elkerülhetetlen a külföldiek érkezése - ez azonban számos problémát okozhat.

Egyre gyakoribbak a külföldi munkások Japánban, főként a városi munkaerő piacon. Az utóbbi időben erősen megnőtt a külföldi munkavállalók száma a szigetországban: a jelenleg 1,3 millió ember már a lakosság 2 százalékát jelenti.

Bár hagyományosan a zöldkártyákat főként magasan képzett külföldiek (highly skilled foreigners) kapják, a gyakorlatban az alacsonyabb végzettségű munkaerőt is lehet alkalmazni tanulói vagy gyakornoki státuszban. Júniusban a kormány pedig bejelentette: kijelölt készségekhez megfelelő letelepedési engedélyt is létrehoz, hogy 2025-ig mintegy fél millió külföldivel pótolja ki a meglévő munkaerőt – főként a mezőgazdaság, építőipar, vendéglátás, egészségügyi szférákban – írja az Economist.

Kevesen érkeztek idáig

Japánban sosem volt nagy keletje a külföldi munkavállalók bevándorlásának, itt vehető észre ugyanis a legnagyobb homogenitás a népességben: míg itt csupán 2 százalék a külföldiek aránya, Dél-Koreában 4, Franciaországban pedig már 16 százalék. Szociológiai szempontból ez összefüggésben van társadalom szintű félelmekkel azzal kapcsolatban, hogy más kultúrák keveredése mennyire rombolja  a sajátot, illetve, hogy a külföldiek és a lakók miként képesek kommunikálni ilyen szakadékok között.

Új dolgozók nélkül is csökkenthető a munkaerőhiány – itt van, hogyan

Egy év alatt erős ütemben nőtt a betöltetlen munkahelyek száma a versenyszférában, a megoldást azonban nem csak új emberek felvétele jelentheti: a belső tartalékok feltárásával harmadával is gyorsítható az ügyintézés, ami a túlóra csökkentésén túl a dolgozók leterheltségét is javítja. Az automatizálás ugyanis csak félmegoldás: az ügyfelek előbb-utóbb úgyis egy valódi emberrel akarnak majd beszélni. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Japán lakossága azonban elöregedő és zsugorodó tendenciát mutat. Hogy az egyre szűkülő munkásosztályt pótolják, a vezetés megpróbálja a nőket  és az idősebbeket is munkarendbe állítani, illetve mesterséges intelligenciával segíteni a munkafolyamatokat. Ez azonban érezhetően nem elég, az vállalatok ugyanis versenyképességük és globális jellegük megőrzése végett is alkalmaznának külföldieket.

A vállalatai szintű nyomás pedig komoly szempont a kormány stratégiájában. Az elmúlt 20 évben a 30 alatti munkavállalók aránya mintegy negyedével csökkent. Az egyre idősödő társadalom ráadásul egyre több speciális munkakörben növeli a keresletet, főként az egészségügyi ellátás terén. Nővérnek ugyanakkor kevés japán tervez menni a szűkös anyagi juttatások miatt.

Egyre többen pártolják

Jelenleg mintegy 60 százalékkal több álláslehetőség van, mint munkakereső, a mezőgazdaság, az építőipar és az egészségügy pedig nagyon ráutalt a külföldi munkavállalókra. A felvirágzó turizmus a közelbúltban sok idegen arcot hozott az országban, ami növelte a helyiek bizalmát a külföldiek beilleszkedési képességeivel kapcsolatban. Egy tavaly készített felmérés is ezt a puhulást igazolja: azzal kapcsolatban, hogy Japán engedjen-e be több határon túli munkavállalót, egyenlő arányban érkeztek az igenek és a nemek (42-42 százalék).

Japánnak azonban nem lesz egyszerű dolga a külföldiek elcsábításában, a nyelvi akadályok ugyanis jelentősek: bár a magasan végzett munkavállalók letelepedése nem nyelvtudáshoz kötött, csupán pár cég működik angolul. Alacsonyabb képzettségűeknél továbbra is kötelező a japán nyelv ismerete, de jelenleg ők sem hozhatnák magukkal családjukat új, kijelölt képességű engedélyükkel.  Továbbá azon cégek, ahhoz a rangidő határozza meg a vállalati struktúrát, szintén nehéz helyzetben lesznek.

Japánnak sokat kell tennie a külföldiek sikeres integrációjáért. Azzal, hogy idáig csupán pár, magasan képzett ember jött, elkerülhető volt bármilyen beilleszkedést segítő irányelv megalkotása. Az új áramlat azonban már nem maradhat ilyesmi nélkül, ez ugyanis könnyen abba a problémakörbe húzhatja az országot, amiért eleve nem volt megengedett a széleskörű migráció.

Csak a magyar kormány látja máshogy? Ezt gondolja Európa a bevándorlókról

Az Európai Bizottság kutatásával arra akart fényt deríteni, miként vélekedik az átlag európai a bevándorlás kérdéséről. A felmérés szerint máris meglepően sokan tartanak kapcsolatot külföldről érkezett emberekkel, ugyanakkor sokan aligha informáltak a kérdésben. Az integráció állami támogatása egyértelműen fontos, ugyanakkor a bevándorlók korlátozott beilleszkedési hajlandósága is lényeges szempont hosszútávon. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG