Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Komoly gonddal kell szembenéznie Japánnak, lakossága ugyanis folyamatosan csökken és egyre több az idős polgár. A tendencia a munkaerőpiacon is meglátszik, a harminc alatti munkavállalók gyors csökkenése számos ágazatban növeli a munkaerőhiányt. A kormány hiába próbálja az idősebbeket és a technológiát segítségül hívni, hosszabb távon elkerülhetetlen a külföldiek érkezése - ez azonban számos problémát okozhat.

Egyre gyakoribbak a külföldi munkások Japánban, főként a városi munkaerő piacon. Az utóbbi időben erősen megnőtt a külföldi munkavállalók száma a szigetországban: a jelenleg 1,3 millió ember már a lakosság 2 százalékát jelenti.

Bár hagyományosan a zöldkártyákat főként magasan képzett külföldiek (highly skilled foreigners) kapják, a gyakorlatban az alacsonyabb végzettségű munkaerőt is lehet alkalmazni tanulói vagy gyakornoki státuszban. Júniusban a kormány pedig bejelentette: kijelölt készségekhez megfelelő letelepedési engedélyt is létrehoz, hogy 2025-ig mintegy fél millió külföldivel pótolja ki a meglévő munkaerőt – főként a mezőgazdaság, építőipar, vendéglátás, egészségügyi szférákban – írja az Economist.

Kevesen érkeztek idáig

Japánban sosem volt nagy keletje a külföldi munkavállalók bevándorlásának, itt vehető észre ugyanis a legnagyobb homogenitás a népességben: míg itt csupán 2 százalék a külföldiek aránya, Dél-Koreában 4, Franciaországban pedig már 16 százalék. Szociológiai szempontból ez összefüggésben van társadalom szintű félelmekkel azzal kapcsolatban, hogy más kultúrák keveredése mennyire rombolja  a sajátot, illetve, hogy a külföldiek és a lakók miként képesek kommunikálni ilyen szakadékok között.

Új dolgozók nélkül is csökkenthető a munkaerőhiány – itt van, hogyan

Egy év alatt erős ütemben nőtt a betöltetlen munkahelyek száma a versenyszférában, a megoldást azonban nem csak új emberek felvétele jelentheti: a belső tartalékok feltárásával harmadával is gyorsítható az ügyintézés, ami a túlóra csökkentésén túl a dolgozók leterheltségét is javítja. Az automatizálás ugyanis csak félmegoldás: az ügyfelek előbb-utóbb úgyis egy valódi emberrel akarnak majd beszélni. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Japán lakossága azonban elöregedő és zsugorodó tendenciát mutat. Hogy az egyre szűkülő munkásosztályt pótolják, a vezetés megpróbálja a nőket  és az idősebbeket is munkarendbe állítani, illetve mesterséges intelligenciával segíteni a munkafolyamatokat. Ez azonban érezhetően nem elég, az vállalatok ugyanis versenyképességük és globális jellegük megőrzése végett is alkalmaznának külföldieket.

A vállalatai szintű nyomás pedig komoly szempont a kormány stratégiájában. Az elmúlt 20 évben a 30 alatti munkavállalók aránya mintegy negyedével csökkent. Az egyre idősödő társadalom ráadásul egyre több speciális munkakörben növeli a keresletet, főként az egészségügyi ellátás terén. Nővérnek ugyanakkor kevés japán tervez menni a szűkös anyagi juttatások miatt.

Egyre többen pártolják

Jelenleg mintegy 60 százalékkal több álláslehetőség van, mint munkakereső, a mezőgazdaság, az építőipar és az egészségügy pedig nagyon ráutalt a külföldi munkavállalókra. A felvirágzó turizmus a közelbúltban sok idegen arcot hozott az országban, ami növelte a helyiek bizalmát a külföldiek beilleszkedési képességeivel kapcsolatban. Egy tavaly készített felmérés is ezt a puhulást igazolja: azzal kapcsolatban, hogy Japán engedjen-e be több határon túli munkavállalót, egyenlő arányban érkeztek az igenek és a nemek (42-42 százalék).

Japánnak azonban nem lesz egyszerű dolga a külföldiek elcsábításában, a nyelvi akadályok ugyanis jelentősek: bár a magasan végzett munkavállalók letelepedése nem nyelvtudáshoz kötött, csupán pár cég működik angolul. Alacsonyabb képzettségűeknél továbbra is kötelező a japán nyelv ismerete, de jelenleg ők sem hozhatnák magukkal családjukat új, kijelölt képességű engedélyükkel.  Továbbá azon cégek, ahhoz a rangidő határozza meg a vállalati struktúrát, szintén nehéz helyzetben lesznek.

Japánnak sokat kell tennie a külföldiek sikeres integrációjáért. Azzal, hogy idáig csupán pár, magasan képzett ember jött, elkerülhető volt bármilyen beilleszkedést segítő irányelv megalkotása. Az új áramlat azonban már nem maradhat ilyesmi nélkül, ez ugyanis könnyen abba a problémakörbe húzhatja az országot, amiért eleve nem volt megengedett a széleskörű migráció.

Csak a magyar kormány látja máshogy? Ezt gondolja Európa a bevándorlókról

Az Európai Bizottság kutatásával arra akart fényt deríteni, miként vélekedik az átlag európai a bevándorlás kérdéséről. A felmérés szerint máris meglepően sokan tartanak kapcsolatot külföldről érkezett emberekkel, ugyanakkor sokan aligha informáltak a kérdésben. Az integráció állami támogatása egyértelműen fontos, ugyanakkor a bevándorlók korlátozott beilleszkedési hajlandósága is lényeges szempont hosszútávon. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
depositphotos