6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság kutatásával arra akart fényt deríteni, miként vélekedik az átlag európai a bevándorlás kérdéséről. A felmérés szerint máris meglepően sokan tartanak kapcsolatot külföldről érkezett emberekkel, ugyanakkor sokan aligha informáltak a kérdésben. Az integráció állami támogatása egyértelműen fontos, ugyanakkor a bevándorlók korlátozott beilleszkedési hajlandósága is lényeges szempont hosszútávon.

A migráció továbbra is kulcskérdés az Európai Unióban. Ma hozzávetőleg 37 millió EU-n kívül született ember él a tagországok valamelyikében, ami a teljes európai lakosság 7 százaléka – a további bevándorlás pedig valószínűleg a XXI. század egyik jellemzője marad. Emiatt fontos, hogy olyan irányelveket fogalmazzunk meg, amelyek mindinkább segítik a kívülről érkezők integrációját a társadalomba – derül ki az Európai Bizottság felméréséből.

A kutatásban arra kerestek választ, miként értékeli a helyzetet az átlag polgár, továbbá fontos meghatározni, miként változnak a nézetek a tagállamok között. A kutatás során arra keresték a választ, milyen az általános ismerete a polgároknak a migráció jelenlegi helyzetéről, milyen személyes tapasztalatuk, konfrontációjuk volt bevándorlókkal, illetve, hogy mennyire integrálhatóak a bevándorlók és milyen akadályai lehetnek mindennek.

Sokan ismerünk egyet

A globális kutatásból kiderült, hogy átlagosan tízből hat ember heti szinten tart kapcsolatot bevándorlókkal, jelentős kisebbségük pedig közeli kapcsolatot ápol velük (tehát vagy barátok vagy családtagok). Az európai polgárok döntő többsége szerint a nyelvoktatás, az integrációs programok, a befogadó társadalom polgáraival vegyülés és az egyenlő jogok valószínűleg pozitív hatással lehetnek a társadalmi beilleszkedésben.

Másrészről jól látszik, hogy sokan nem elég jól tájékozottak a bevándorlás kérdésével kapcsolatban, csupán négyen jelezték minden tízből, hogy elég informáltak a témában. Megfigyelhető továbbá, hogy sokan nincsenek tisztában a valós számokkal a bevándorlás volumenét tekintve, sokan például túlbecsülik a számokat.

Orbán elárulta, mi lesz, ha beengedjük a migránsokat - További részletek >>>

Összességében elmondható, hogy jelentős különbségek vannak a bevándorlók megítélésében a tagországok között. Ezeket a különbségeket azonban a tagországok méretbeli különbségei és a menekülthullámok útvonalai is meghatározzák. Ez a megosztottság meglátszik abban is, problémaként vagy lehetőségként tekintenek a bevándorlásra.

Kétszer annyian tekintenek rá problémaként, mint lehetőségként. Magyarország, Málta, Görögország, Szlovákia, Bulgária és Olaszország egyértelműen inkább problémaként tekint a jelenségre (a válaszadók több mint fele így gondolta legalábbis). A korosztályok tekintetében is látszik a különbség: a fiatalok inkább előnyöket látnak a dologban, míg az egyre idősödő korosztályok inkább veszélyként tekintenek minderre.

Kell a kormány segítsége is

Az, hogy inkább problémának ítélik meg az emberek a migrációt, még nem jelenti, hogy agresszíven kezelnék a bevándorlókat. A kutatás szerint ez inkább arra mutat rá, mennyire gondolják megfelelőnek az állampolgárok a kormányintézkedéseket a kérdésben. Bár a többség szerint az állami intézkedések fontos szempontjai a sikeres integrációnak, sokan kétkednek, mennyire képesek eredményesen reformokat hozni az ügyben.

Milyen migránsok? Kiderült, kik árasztják el Németországot

Történelmi csúcsra, 10,6 millióra emelkedett a Németországban élő külföldi állampolgárok száma 2017-ben. Tovább >>>

A megosztottságot a személyes tapasztalatok is erősítik. A megkérdezettek fele nem érzi magát kényelmetlenül bevándorlók közelében, ugyanakkor pár országban (Lengyelország, Csehország, Bulgária és Magyarország) inkább távol maradnának tőlük. Ez azonban összefügg a személyes tapasztalatok arányával is: minél kevesebb a rendszeres kontakt, annál negatívabban állnak a kérdéshez. Ez az arány akkor is látszódik, amikor az integráció sikerességéről van szó: minél kevesebb bevándorló él az adott országban, annál kevésbé tartják sikeresnek a beilleszkedést.

Az integrációt nehezítő tényezőkről kérdezve kiderült: a többség szerint az Európába vándorlók korlátozott integrációs hajlandósága domináns probléma, másrészről az gondolják, a korlátozott munkalehetőségek és a diszkrimináció csak tovább nehezíti a helyzetet. Elmondható, hogy a válaszadók döntő többsége szerint a bevándorlók beilleszkedési hajlandósága és a befogadó ország hozzáállása egyaránt fontos szempont. A kutatás azonban rávilágít: a közép-európai társadalmak kevésbé tekintenek erre kettős ügyként és inkább a bevándorlók hozzáállásában találják a problémát.

A nyelvi különbség a legaggasztóbb

A nyelvi kérdésben azonban elég nagy a konszenzus: a válaszadók döntő része fontosnak tartja, hogy az országba érkezők beszéljék az adott országban használt nyelvet. Szintén fontos szempontként jelenik meg a kulturális különbség is, a többség ugyanis úgy véli, az ellátórendszer fejlesztésén túl lényeges, hogy a bevándorlók elfogadják az adott ország kulturális hátterét.

A bevándorlók médiában való megjelenésében is ellentmondások tapasztalhatók: a megkérdezettek majd fele szerint objektíven mutatják be a helyzetet, míg ugyanennyi ember szerint túlságosan is negatív képes fest róluk a sajtó.

A válaszokból leszűrt vélemények alapján kétfelé osztható az európai társadalom: egyrészt komoly különbségek látszódnak Nyugat, valamint Közép-Kelet Európa és a mediterrán országok attitűdjében – előbbi társadalmakat azonban közvetlenül érintette a bevándorlás. Másrészt különbség tapasztalható a fiatalabb, jobb tanulmányokkal rendelkező és az idősebb, gazdaságilag sérülékenyebb rétegek között.

Összességében tehát elmondható, hogy pozitív a kép a bevándorlók jövőbeli integrációjával kapcsolatban. Egyrészről sok európainak már most is van kapcsolata az unión kívül született emberekkel, domináns kisebbségük pedig kifejezetten közeli kapcsolatban van velük. Másrészről, a vélemények alapján az átlag európai polgár elfogadó a migráció kérdésével kapcsolatban és fontosnak tartja a sikeres beilleszkedés felé tett lépéseket. Bár az országok között jelentősek a különbségek, a fiatalabb generáció mindinkább pozitívan áll a kérdéshez, ami hosszú távon komoly segítséget adhat a sikeres beilleszkedéshez az európai társadalomba.

Csak a bevándorlók jelenthetik a megoldást a munkaerőhiányra?

Egyre nagyobb problémát jelent a fejlett gazdaságokban az öregedő lakosság, pár évtized múlva ugyanis megduplázódik azok száma, akiket az aktív munkavállalóknak el kellene tartaniuk. A idősebb korosztály aktivizálása és a női munkaerő bevonása eredményes ellenerő lehet a drasztikus demográfiai változások kezelésére, az IMF szerint végső soron azonban csak a bevándorlók ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG