6p
Egyre nagyobb problémát jelent a fejlett gazdaságokban az öregedő lakosság, pár évtized múlva ugyanis megduplázódik azok száma, akiket az aktív munkavállalóknak el kellene tartaniuk. A idősebb korosztály aktivizálása és a női munkaerő bevonása eredményes ellenerő lehet a drasztikus demográfiai változások kezelésére, az IMF szerint végső soron azonban csak a bevándorlók ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését.

A fejlett országoknak a bevándorló munkaerőhöz kellene fordulniuk, hogy ellensúlyozzák a munkaerőpiacon aktív életkorú lakosság elkerülhetetlen csökkenését és a népesség elöregedéséből fakadó gazdasági lassulást – javasolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A jelentés szerint bár a bevándorló munkaerő befogadása problémákkal járhat és politikai értelemben visszaüthet, lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára. A fejlett gazdaságok nem képesek felvenni a harcot az aktív életkorú lakosság elöregedéséből adódó gazdasági visszaeséssel akkor sem, ha határozott lépéseket tesznek a nők és az időskorúak munkaerőpiaci integrálására – tették hozzá.

Az ENSZ becslése szerint fejlett országok csaknem felében csökkenni foga a népesség, a munkaképes korú dolgozóknak pár évtizeden belül kétszer annyit idős embert kell majd eltartaniuk, mint manapság. Az IMF szerint a bevándorlás "hosszú távon hozzájárulhat a növekedés és a termelékenység fokozásához", míg a megszorító jelegű bevándorlási politikák jelentősen súlyosbíthatják a munkaképes korú lakosság elöregedéséből eredő kedvezőtlen tendenciákat.

Egyre több az idős, egyre kevesebb fiatal dolgozik

A fejlett országokban lezajló folyamat nem meglepő, az alapvetően javuló életkörülmények, a megfelelő egészségügyi ellátás jelentősen megnövelték az átlag életkort ezekben a gazdaságokban. A népesség elöregedésének felgyorsulása főként az elmúlt évtizedben volt látványos, mivel a Második Világháború után született emberek jelentős része elérte a nyugdíjas kort.

Mélyponton a munkanélküliség - az élbolyban Magyarország

Több mint kilenc éve nem volt ilyen alacsony a mutató. Részletek >>>

A demográfiai változás eredményeképpen időskori függőségi ráta a jelenlegi 34 százalékról akár 55 százalékra is nőhet 2050, amennyiben a jelenlegi trendet követi a folyamat. Bár a társadalom öregedése máris nyomást gyakorol a munkaerő-piacra, jelentős különbségek vannak az összesített munkaerő-részvételi arányok fejlődésében és összetételében a fejlett gazdaságoknál.

A női munkaerő jelenléte például drasztikusan emelkedett a nyolcvanas évek óta. Az utóbbi időben észrevehetően több idős került vissza a munkaerő-piacra, míg a fiatalok esetében csökkenő tendencia rajzolódik ki. A fejlett gazdaságok szinte mindegyikében megfigyelhető hogy az alacsonyabb végzettségű, 25-54 közötti férfiak egyre jobban kiválnak a munkaerőt biztosítók közül. Ez a trend leginkább az Egyesült Államokban figyelhető meg, ahol mind a nők, mind a férfiak elsődleges munkaerő-piaci részvételének csökkenését tapasztalták.

Mit lehet tenni?

Ezeket az eredményeket számos háttérfolyamat támogatja az IMF kutatása szerint.  A fejlett gazdaságok összesített és egyéni munkaerő-részvételének történeti mintáit elemezve kimutatható, hogy  a munkaerő-piaci szabályozások változása, a szolgáltatási szektor kivirágzása, a technológiai fejlődés és a globális kereskedelem egyaránt befolyásolják az emberek döntését, hogy                csatlakoznak, maradnak, vagy akár visszatérnek a munkaerőpiacon.

A kutatás szerint az öregedés és a gazdasági válság jelentősen visszavetette a férfi munkavállalók jelenlétét a piacon, míg a női munkaerő növekedése bizonyítja, milyen hatásai lehetnek a munkaerő-piaci szabályozások módosításának, ami lehetőséget teremt az idősebb munkavállalók aktivizálására – ez pedig eredményes ellenerő lehet az öregedésből adódó problémákkal szemben.

Durván megugrottak a hiányszakmákban a fizetések

Rengeteg területen nincs elég dolgozó, a cégek béremeléssel csábítanak. Tovább >>>

A kutatók arra jutottak, hogy az idősebbek igényeivel jobban korreláló szabályozások, az adókedvezmények, a tréningprogramok, továbbá az oktatás színvonalának emelése és más strukturális változtatások együttesen felelősek a női munkavállalók megnövekedett részvételéért az utóbbi három évtizedben.

Előbb-utóbb kifogyunk az intézkedésekből

Ezzel szemben az automatizáció, a gépesítés – bár a gazdaság egészére nézve hasznos – jelentősen csökkentette a munkavállalók részvételi arányát, ugyanakkor bizonyos intézkedések (dolgozók oktatása, a munkaerő-piaci folyamatokra fordított nagyobb kiadások és a szelesebb spektrumú piachoz való hozzáférés részint képes ellensúlyozni ezt a folyamatot.

A munkavállalókat támogató intézkedések, amelyek segíthetik összhangba hozni a munkát és a családi életet szintén komolyan segíthetik a piacot. A fiatalkorúak képzésének erősítése, a rugalmas munkaidő és a szülési szabadság további vonzerő lehet a női munkavállalóknak. Az idősebb munkavállalók esetében a nyugdíjkorhatár kitolásával és a nyugdíjrendszer rendezésével lehetne eredményesen ösztönözni a munkaerőpiacon való részvételt.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet: az erősödő demográfiai eltolódást a későbbiekben már nem tudja ellensúlyozni ezek az intézkedések.  Hacsak a technológiai fejlődés nem hoz látványos eredményeket a produktivitás fokozásában, sok fejlett gazdaságnak újra kell gondolnia bevándorlási politikáját a munkaerő-kínálat növelése érdekében a nyugdíjasok aktivizálásán túl is. Bár a bevándorlók befogadása kihívást jelenthet a befogadó országok számára, a nemzetközi migráció megfékezésére tett erőfeszítések tovább rontják a demográfiai nyomást – vélik az IMF szakértői.

Kiöregednek a vezetők: ki viszi tovább a vállalatokat?

A hazai, feltörekvő középvállalatok mintegy 90 százaléka ugyan kedvezően ítéli meg a helyzetét, a legnagyobb kihívást azonban az ügyfélszerzés mellett a cégutódlás jelenti a KKV-k számára, derült ki a Deloitte Magyarország Versenyképességi Indikátor Jelentéséből. Emellett továbbra is fejtörést jelent a képzett munkaerő elérése is. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG