6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kontinens-szerte folytatódnak a drasztikus intézkedések a járvány megfékezésére. Kijárási tilalom jön Franciaországban, Romániában is rendkívüli állapot van, a németeknek már belföldön se kéne utazgatniuk. Döntő hetek jönnek Olaszországban, a spanyoloknál már áll a határzár. De mire várnak még a britek?
Szájmaszkot viselő látogatók várakoznak a párizsi Louvre múzeum bejárata előtt, még 2020. március 2-án. Ilyesmi most egy darabig nem lesz: hétfőn este kijárási tilalmat jelentett be Emmanuel Macron elnök. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Zár alá kerül a schengeni övezet

Hétfői fejlemény, mellyel két cikkben is foglalkoztunk: az Európai Unió a schengeni övezet határainak harminc napos lezárása mellett döntött a koronavírus terjedésének megfékezése miatt. Az övezethez 22 uniós ország tartozik, valamint Izland, Norvégia, Svájc és Lichtenstein.

Elképzelhető, hogy az EU öt olyan országát (Írország, Ciprus, Horvátország, Románia és Bulgária) is meghívják, amelyek nem tagjai Schengennek, illetve Ursula von der Leyen bejelentése szerint a Brexittel együtt is az év végéig EU-s polgárnak számítanak az angol állampolgárok, így rájuk nem vonatkozik a tiltás.

Franciaország háborúban áll

Legalábbis így fogalmazott Emmanuel Macron elnök hétfő este, drámai hangvételű tévés beszédében. Macron ekkor bejelentette, hogy az országban kijárási tilalom jön kedd déltől, melyet 100 ezer rendőr utcára vezénylésével igyekeznek betartatni, miután a beszámolók szerint hétvégén a súlyos járványhelyzet ellenére a franciák kiözönlöttek a terekre, parkokba.

A schengeni övezet lezárását is ebben a tévés beszédben közölte az országgal Macron. Minderről bővebben itt.

Rendkívüli állapot Romániában

Rendkívüli állapotot vezettek be azonnali hatállyal 30 napra Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő.

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja. Itt további részleteket is lehet olvasni az intézkedésekről.

Szerbia nem választ

A vasárnap foganatosított kemény intézkedések - határzár, bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek bezárása, valamint sportrendezvények lefújása és a rendőrség, hadsereg készenlétbe helyezése - után Szerbia hétfő este végül ideiglenesen elköszönt az április 26-ra tervezett általános választásoktól is. A szerb választási bizottság a voksolás minden előkészületét leállította, ám az eddig elvégzett munkát, a támogatói aláírások gyűjtését, illetve a beadott és kihirdetett listákat nem nyilvánítja semmisnek. A testület közölte, hogy a szükségállapot visszavonását követően új határidőket szab a választási előkészületeknek, írja az MTI.

A nyugat-balkáni országban a kedd délelőtti állás szerint 57 fertőzöttet regisztráltak.

Mire várnak még a britek?

Nagy-Britanniában már 1543 beteg és 55 halott van, Boris Johnson mégsem tiltott be még semmit. A brit miniszterelnök egyelőre csak ajánlásokat fogalmaz meg, és arról beszél, mit nem támogat a kormány. Azt például bejelentette, hogy a továbbiakban nem támogatják a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket - ez itt most azt jelenti, hogy a hatóságok keddtől nem biztosítják a sürgősségi szolgálatok jelenlétét ilyen rendezvényeken, mivel e kritikus fontosságú szolgálatoknak most a járványhelyzettel kell foglalkozniuk.

Rendőrségi és egészségügyi biztosítás nélkül persze a tömegrendezvények megtartása gyakorlatilag lehetetlenné válik, de hivatalosan még mindig nem tiltották be azokat. Az iskolákat sem zárták még be.

Johnson ezen felül egyelőre még azt javasolja, hogy aki az új koronavírusra jellemző tüneteket észleli magán, vagy hozzátartozójának vannak ilyen tünetei, családtagjaival együtt 14 napig ne hagyja el otthonát, lehetőség szerint még vásárlás céljával sem.

Ajánlás csak az is, hogy a következő hétvégétől a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozók, vagyis a 70 éven felüliek, illetve azok, akik krónikus betegségekkel küszködnek, 12 hétre maradjanak otthon. Aki ki akar menni sportolni a szabadba, az megteheti, de tartsa a távolságot másoktól.

A brit miniszterelnök azt még kijelentette: a kormány tudományos tanácsadó testületének megítélése szerint Nagy-Britannia most már közelít ahhoz a szakaszhoz, amikor a megbetegedések számát jelző görbe gyors emelkedésnek indul. A kormányfő szerint drasztikus lépések nélkül a fertőzöttek száma 5-6 naponta megkétszereződhetne, áll az MTI összefoglalójában.

Németországban már a belföldi utazást is korlátozni kell

Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben bejelentette, hogy a szövetségi kormány és a 16 tartomány közös irányelveket dolgozott ki a vírus terjedésének megelőzésére, melynek része az is, hogy Németországban mostantól nem csak a határokon átnyúló, de a belföldi közlekedést is korlátozni kell. A szállodák csak a feltétlenül szükséges esetben fogadhatnak vendégeket, a csoportos buszos utazás pedig tilos.

A bajor kormány már katasztrófahelyzetet hirdetett a tartományra, így itt már érvényesülnek a közös irányelvek. Tehát a szórakozóhelyeket, kulturális intézményeket, sport- és szabadidős intézményeket, vallási intézményeket itt is be kell zárni, de a létfontosságú intézmények - élelmiszerüzletek, postahivatalok, újságosok - nyitva maradhatnak.

Döntő hetek előtt áll Olaszország

A betegségtől legsúlyosabban sújtott európai országban hétfő délelőtt 27 980 beteg és 2158 halott volt. Giuseppe Conte miniszterelnök egy hétfői interjúban úgy nyilatkozott, az olasz lakosság "döntő" hetek előtt áll. Kifejtette: a fertőzés Olaszországban még nem érte el a tetőzést.

Az olasz közegészségügyi hivatal elnöke, Franco Locatelli azt nyilatkozta, még hónapok kellenek a járvány olaszországi megállítására, de talán már a következő napokban sikerül megfékezni az új betegszám eddigi fokozatos emelkedését. Borrelli elismerte, ugyanakkor, hogy a polgári védelem még a kórházaknak is nehezen tud biztosítani elegendő szájmaszkot. Kínai nagyvállalatok eddig több mint félmillió szájmaszkot küldtek adományként Olaszországba.

Az olasz kormány huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordítanak.

Már áll a spanyol határzár

A spanyol belügyminiszter hétfői bejelentése nyomán keddtől lezárta szárazföldi határait Spanyolország. A hétfő délelőtti adatok szerint 9942 beteg van már náluk, és 342-en haltak bele az új típusú koronavírusba.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG