Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kontinens-szerte folytatódnak a drasztikus intézkedések a járvány megfékezésére. Kijárási tilalom jön Franciaországban, Romániában is rendkívüli állapot van, a németeknek már belföldön se kéne utazgatniuk. Döntő hetek jönnek Olaszországban, a spanyoloknál már áll a határzár. De mire várnak még a britek?
Szájmaszkot viselő látogatók várakoznak a párizsi Louvre múzeum bejárata előtt, még 2020. március 2-án. Ilyesmi most egy darabig nem lesz: hétfőn este kijárási tilalmat jelentett be Emmanuel Macron elnök. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Zár alá kerül a schengeni övezet

Hétfői fejlemény, mellyel két cikkben is foglalkoztunk: az Európai Unió a schengeni övezet határainak harminc napos lezárása mellett döntött a koronavírus terjedésének megfékezése miatt. Az övezethez 22 uniós ország tartozik, valamint Izland, Norvégia, Svájc és Lichtenstein.

Elképzelhető, hogy az EU öt olyan országát (Írország, Ciprus, Horvátország, Románia és Bulgária) is meghívják, amelyek nem tagjai Schengennek, illetve Ursula von der Leyen bejelentése szerint a Brexittel együtt is az év végéig EU-s polgárnak számítanak az angol állampolgárok, így rájuk nem vonatkozik a tiltás.

Franciaország háborúban áll

Legalábbis így fogalmazott Emmanuel Macron elnök hétfő este, drámai hangvételű tévés beszédében. Macron ekkor bejelentette, hogy az országban kijárási tilalom jön kedd déltől, melyet 100 ezer rendőr utcára vezénylésével igyekeznek betartatni, miután a beszámolók szerint hétvégén a súlyos járványhelyzet ellenére a franciák kiözönlöttek a terekre, parkokba.

A schengeni övezet lezárását is ebben a tévés beszédben közölte az országgal Macron. Minderről bővebben itt.

Rendkívüli állapot Romániában

Rendkívüli állapotot vezettek be azonnali hatállyal 30 napra Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő.

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja. Itt további részleteket is lehet olvasni az intézkedésekről.

Szerbia nem választ

A vasárnap foganatosított kemény intézkedések - határzár, bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek bezárása, valamint sportrendezvények lefújása és a rendőrség, hadsereg készenlétbe helyezése - után Szerbia hétfő este végül ideiglenesen elköszönt az április 26-ra tervezett általános választásoktól is. A szerb választási bizottság a voksolás minden előkészületét leállította, ám az eddig elvégzett munkát, a támogatói aláírások gyűjtését, illetve a beadott és kihirdetett listákat nem nyilvánítja semmisnek. A testület közölte, hogy a szükségállapot visszavonását követően új határidőket szab a választási előkészületeknek, írja az MTI.

A nyugat-balkáni országban a kedd délelőtti állás szerint 57 fertőzöttet regisztráltak.

Mire várnak még a britek?

Nagy-Britanniában már 1543 beteg és 55 halott van, Boris Johnson mégsem tiltott be még semmit. A brit miniszterelnök egyelőre csak ajánlásokat fogalmaz meg, és arról beszél, mit nem támogat a kormány. Azt például bejelentette, hogy a továbbiakban nem támogatják a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket - ez itt most azt jelenti, hogy a hatóságok keddtől nem biztosítják a sürgősségi szolgálatok jelenlétét ilyen rendezvényeken, mivel e kritikus fontosságú szolgálatoknak most a járványhelyzettel kell foglalkozniuk.

Rendőrségi és egészségügyi biztosítás nélkül persze a tömegrendezvények megtartása gyakorlatilag lehetetlenné válik, de hivatalosan még mindig nem tiltották be azokat. Az iskolákat sem zárták még be.

Johnson ezen felül egyelőre még azt javasolja, hogy aki az új koronavírusra jellemző tüneteket észleli magán, vagy hozzátartozójának vannak ilyen tünetei, családtagjaival együtt 14 napig ne hagyja el otthonát, lehetőség szerint még vásárlás céljával sem.

Ajánlás csak az is, hogy a következő hétvégétől a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozók, vagyis a 70 éven felüliek, illetve azok, akik krónikus betegségekkel küszködnek, 12 hétre maradjanak otthon. Aki ki akar menni sportolni a szabadba, az megteheti, de tartsa a távolságot másoktól.

A brit miniszterelnök azt még kijelentette: a kormány tudományos tanácsadó testületének megítélése szerint Nagy-Britannia most már közelít ahhoz a szakaszhoz, amikor a megbetegedések számát jelző görbe gyors emelkedésnek indul. A kormányfő szerint drasztikus lépések nélkül a fertőzöttek száma 5-6 naponta megkétszereződhetne, áll az MTI összefoglalójában.

Németországban már a belföldi utazást is korlátozni kell

Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben bejelentette, hogy a szövetségi kormány és a 16 tartomány közös irányelveket dolgozott ki a vírus terjedésének megelőzésére, melynek része az is, hogy Németországban mostantól nem csak a határokon átnyúló, de a belföldi közlekedést is korlátozni kell. A szállodák csak a feltétlenül szükséges esetben fogadhatnak vendégeket, a csoportos buszos utazás pedig tilos.

A bajor kormány már katasztrófahelyzetet hirdetett a tartományra, így itt már érvényesülnek a közös irányelvek. Tehát a szórakozóhelyeket, kulturális intézményeket, sport- és szabadidős intézményeket, vallási intézményeket itt is be kell zárni, de a létfontosságú intézmények - élelmiszerüzletek, postahivatalok, újságosok - nyitva maradhatnak.

Döntő hetek előtt áll Olaszország

A betegségtől legsúlyosabban sújtott európai országban hétfő délelőtt 27 980 beteg és 2158 halott volt. Giuseppe Conte miniszterelnök egy hétfői interjúban úgy nyilatkozott, az olasz lakosság "döntő" hetek előtt áll. Kifejtette: a fertőzés Olaszországban még nem érte el a tetőzést.

Az olasz közegészségügyi hivatal elnöke, Franco Locatelli azt nyilatkozta, még hónapok kellenek a járvány olaszországi megállítására, de talán már a következő napokban sikerül megfékezni az új betegszám eddigi fokozatos emelkedését. Borrelli elismerte, ugyanakkor, hogy a polgári védelem még a kórházaknak is nehezen tud biztosítani elegendő szájmaszkot. Kínai nagyvállalatok eddig több mint félmillió szájmaszkot küldtek adományként Olaszországba.

Az olasz kormány huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordítanak.

Már áll a spanyol határzár

A spanyol belügyminiszter hétfői bejelentése nyomán keddtől lezárta szárazföldi határait Spanyolország. A hétfő délelőtti adatok szerint 9942 beteg van már náluk, és 342-en haltak bele az új típusú koronavírusba.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos