<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egyelőre sehol a világon nem áll rendelkezésre olyan oltóanyag, amely a nemzetközileg elfogadott gyógyszerkutatási teszteken megfelelt volna. Ugyanakkor sok szakember előre tekint, és már azt vizsgálja, hogyan lehet globálisan teríteni a szert, ha az gyártásba kerül. Az első vélemények szerint a logisztika is óriási nehézséget jelenthet.

A koronavírusos megbetegedések száma globálisan ugyan némi javulást mutat, ám továbbra is óriási probléma a járvány. Arról nem beszélve, hogy az Egyesült Államok és Brazília túljutott az első hullámon, ami a statisztikákat számottevően javítja, ám Európában ismét berobbanni látszik a betegség. Így nem meglepő módon a járvány kapcsán továbbra is központi kérdés az oltóanyag.

A Privátbankár néhány nappal ezelőtt összeszedte a vakcina kapcsán a legígéretesebb fejleményeket. Hogy a helyzet mégse legyen olyan egyszerű, az egyik oltóanyag tesztjét fel kellett függeszteni.

Az AstraZeneca vizsgálatait időlegesen azért szüneteltetik, mert az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel. (Érdekesség, hogy Oroszországban úgy törzskönyveztek oltóanyagot, hogy ezeket a vizsgálatokat nem végezték el, és a nyugati sajtó szerint a Kínában alkalmazott vakcina esetében sem történt meg a bevett protokoll.)

A vakcina kifejlesztése csak az első akadály lesz (Fotó: depositphotos.com)A vakcina kifejlesztése csak az első akadály lesz (Fotó: depositphotos.com)

A nehézségek ellenére a szakemberek továbbra is bíznak abban, hogy akár már az idei évben lehet engedélyezett vakcina. Ha meglesz a szérum, akkor sem lehet azonban hátradőlni, mert számos kihívással jár annak legyártása, elszállítása és tárolása is.

Csütörtökön a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közölte aggodalmait. A légitársaságokat tömörítő szervezet a vakcina terjesztését a valaha volt legnagyobb közlekedési kihívásnak nevezte, és felszólította a kormányokat, hogy már most készüljenek fel. Szerintük a jövőbeni koronavírus elleni vakcina szállításához alapos tervezésre, valamint a légitársaságokkal és szállítmányozási vállalkozásokkal való szoros együttműködésre van szükség.

Jelen pillanatban nagy kérdés, hogy mennyi ember juthat hozzá az oltáshoz, hiszen úgy tűnik, zátonyra futott a WTO azon törekvése, hogy mindenki megkapja azt. Ugyanakkor a IATA ebből a szempontból egy optimista verzióval számolt, amikor arra jutott, hogy - a Föld teljes népességét számításba véve -

ha mindenki csak egy oltást kap, akkor a szérum 8000 Boeing 747 teherrepülőgépet töltene meg.

Vélhetőleg egyébként nem fognak mindenkit beoltani, ugyanakkor az előzetes hírek szerint a védettséghez legalább két oltásra lesz szükség, ami miatt reálisnak tűnhet, hogy 4-5 ezer repülőgép kell majd a vakcina terítéséhez.

Noha a légi személyforgalom sok évtizedes mélyponton van, a teherszállítási kapacitások jelentős része le van kötve. Így az IATA szerint ezt a hatalmas mennyiségű szállítmányt csak alapos tervezéssel és jó szervezéssel lehet a gyógyszergyárakból a felhasználási helyekre eljuttatni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a személyszállító gépek nem feltétlenül alkalmasak ilyen célokra, hiszen az oltóanyagot speciális módon kell tárolni szállítás közben. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fagypont alatti hőmérsékletet kell biztosítani.

Ez utóbbi kritérium ráadásul nem csak a légiszállítás során jelent majd problémát, hanem akkor is, amikor a vakcinákat a repülőterekről az orvosi rendelőkbe kell vinni. Néhány napja például a DHL hívta fel arra a figyelmet, hogy mivel az oltóanyagot fagyasztva kell szállítani és raktározni, ezért ez a világ nagyobb részében komoly problémát fog jelenteni, hiszen nincsenek ilyen eszközök és kapacitások.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György helyettese újabb sokkoló prognózissal állt elő
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:16
Virág Barnabás monetáris politikáért felelős MNB-alelnök szerint a következő hónapokban 20 százalék környékére gyorsulhat az infláció.
Makro / Külgazdaság Csapás Putyinnak: Kína nem menti meg az orosz gázbizniszt
Wéber Balázs | 2022. augusztus 11. 05:44
Bár az EU most még rá van szorulva az orosz gázra, a lehető leghamarabb függetlenedne tőle, valamint az orosz olajtól és széntől is. A leválás már megindult, Oroszország a legnagyobb vevőit veszíti el. Míg az olajexportban Kína részben pótolja az EU-t, a gázexportban erre 10 éven belül nincs esély. Abba az irányba ugyanis még kezdetleges a gázvezetékrendszer, az LNG pedig el lett hanyagolva.
Makro / Külgazdaság Megsemmisített orosz gépek Krímnél, ukrán veszteségek Donyecknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 19:31
Az orosz-ukrán háború 168. napjának hírei röviden. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG