TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nőtt az átlagos életszínvonal és javult a háztartások jövedelme, de még mindig sokan veszélyeztetettek.

Tavaly Magyarországon mintegy 4,7 százalékkal emelkedett a reáljövedelem: a háztartások egy főre jutó éves bruttó jövedelme 1,44 millió forint, míg nettó keresetük 1,15 millió forint volt – ez több mint négy és fél százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A munkajövedelmek emelkedtek, arányuk elérte a 69 százalékot - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal „A háztartások életszínvonala, 2015” című kiadványából.

A legszegényebbek keresete 5-6 százalékkal, míg a három és több gyerekes családok jövedelme csaknem 18 százalékkal nőtt – mondta a KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztályának helyettes vezetője.

A legszegényebbek jövedelme nőtt leginkább

Kincses Áron elmondta, a mélyszegénységben élők száma 293 ezerről 185 ezerre csökkent, ezzel arányuk 3 százalékról 1,9-re mérséklődött. A jövedelmi egyenlőtlenségek is csökkentek kis mértékben – Európában Magyarország a közepesnél kicsit kevésbé egyenlőtlen országok közé tartozik.

A kutatás szerint az országban tavaly több mint két és fél millióan voltak fokozottan kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának, ami két százalékpontos csökkenés a tavalyi 28,3 százalékról.

A szegénység kockázata az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a 18 év alatti gyermekek, az alacsony végzettségűek, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma népcsoport esetében is, ezért is kedvező eredmény, hogy legnagyobb mértékű javulás a gyermekszegénység területén következett be – tette hozzá a vezetőhelyettes.

Mi alapján számolunk?

A KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztály vezetője elmondta: A hivatal azután döntött a szegénység mérésére használt indikátorok kizárólagos alkalmazásáról, miután a tavaly bemutatott, megújításra vonatkozó javaslatokról szóló egyeztetések nem hoztak eredményt.

Janák Katalin szerint az új mérőszámokra azért sem sikerült konszenzust kialakítani, mert politikai vita alakult ki a létminimum felülvizsgálata körül. A létminimum-számításra vonatkozó sztenderd nemzetközi módszertan egyelőre nem létezik, jelenleg az úgynevezett laekeni indikátorok módszertana az egyetlen elismert eszköz, amit 2005 óta közöl a KSH.

Javul a helyzet

Kincses Áron szerint a kedvező gazdasági környezet miatt össztársadalmi szinten is többet költöttek a magyarok, a kiadások a gazdasági válság előtti szint fölé emelkedtek. Tavaly a háztartások 979 ezer forintos egy főre jutó éves átlagos fogyasztási kiadása csaknem 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KSH a jövedelmi viszonyok abszolút mutatóin túl a szubjektív jóllétet, az emberek saját életük megítélését is vizsgálta - az eredmények alapján az élettel való elégedettség nem változott az elmúlt évekhez képest. Leginkább a fiatal felnőttek elégedettek, de ez jelentősen csökken az életkor előrehaladtával. A kutatás rámutat, hogy az iskolai végzettség meghatározóan befolyásolja az emberek megítélését és bizalmát.

Innentől új időszak jön a kkv-k számára

Továbbfejlesztett adatbázissal, új módszertannal osztályozza a kis- és középvállalkozásokat (kkv) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az új módszertan alapján a 2015. évi előzetes adatok szerint... A cikk folytatását ide kattintva olvashatod el >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél