6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Néhány év kihagyás után ismét fogad vendégországot – az USA-t - a Budapest Borfesztivál. Valójában mennyire ismerik Európában az amerikai borokat?  És mennyire Magyarországon?

A rendezvény ajánlója úgy fogalmaz, hogy a világ borászatába a hetvenes években üstökösként süvített be az Egyesült Államok, de ehhez hozzátartozik, hogy már vagy 100 éve az USA mindegyik államában készítenek bort, például Washingtonban és New Yorkban is, jóllehet, e nevekről inkább a felhőkarcolók, a Capitolium vagy a Broadway jut eszünkbe.

Kaliforniai álom - és valóság

Kalifornia vezet, de Oregon is nagy nevekkel érkezik Budára, két standon, három állam legjobb tételei sorakoznak fel, olyan pincészetek és szőlőbirtokok, mint a Stag’s Leap, a Chateau Ste. Michelle, a Kendall-Jackson, vagy a La Crema.

A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő Napa-völgyi borvidék – emlékszünk ugye Keanu Reeves ügyetlenkedésére a szőlőtőkék között a Pár lépés a mennyország című filmben?  - mellett lehetőség lesz most Budán a többi kaliforniai régióval is ismeretséget kötni.

A hűvösebb klíma tételeit is meg lehet majd kóstolni, amelyek a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington államban teremnek, ez jellemző az Oregon államban készített borokra is. Izgalmas lehet összehasonlítani a két, teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam, főképpen francia szőlőfajtákból készített nedűit.

Az Újvilágba természetesen a régiből érkeztek anno a borászok, az úttörők fillérekért vásárolták fel a legszebb földeket. A spanyol, olasz és francia szakemberek mellett magyarok is voltak az indiánoktól földet szerzők között.

Vajon milyenek az amerikai borok? Fotó: Pixabay
Vajon milyenek az amerikai borok? Fotó: Pixabay

Az amerikai bortermesztés atyja magyar volt

A leghíresebb közöttük Haraszthy Ágoston. Egyes források születési helyeként a vajdasági Futakot jelölik meg, míg az életrajzát író Brian McGinty szerint Pesten született. McGinty 1995-ben megvizsgálta Haraszthy születés anyakönyvi kivonatát, és keresztlevelét, amelyet ma is a Terézváros Plébániatemplomban őriznek. 

Gyermekkorát Pesten töltötte. Jogot kezdett el tanulni, de megszakította tanulmányait, és 1830-ban, 18 évesen csatlakozott I. Ferenc királyi testőrségéhez, majd József nádor magántitkára lett. 1833. január 6-án feleségül vette Dedinsky Eleonórát, akitől hat gyereke született. Herkulesfürdőn 1839-ben megismerkedett és barátságot kötött egy angol hajóskapitánnyal és két amerikai utazóval.

Vendégei meghívták Amerikába, és ajánlólevelet adtak neki, amelyekkel nemcsak az országba léphetett be könnyebben, de vezető politikusok is fogadták. New Yorkban csak villámlátogatást tett, igazából a földrész ismeretlen vidékei érdekelték. A városok hihetetlenül gyors terjeszkedése is ámulatba ejtette: amikor a Michigan-tó nyugati oldalán lévő Wisconsin államba és Milwaukee-be érkezett, megdöbbent a város hihetetlenül gyors építkezései láttán – foglalja össze amerikai karrierje indulását a Wikipedia.

Az 1850-es években érdeklődése egyre inkább a bortermelés felé irányult. Képviselősége idején sokat utazgatott a San Franciscó-i öböl környékén, alkalmas bortermő vidéket keresve. Ezen utazásai során először 210 holdat vásárolt, amit később megtoldott további 650 holddal. A ciklus végén felszámolta San Diegó-i érdekeltségeit, és San Franciscóba költözött. 1857-ben látogatást tett a mára a Napa völgyhöz hasonlóan legendássá vált Sonoma-völgyben, ahol rögtön felismerte a vidék kiváló adottságait, és újabb földterületeket vásárolt. Borászatát Buena Vistának keresztelte.

Washington, Oregon és New York is élen jár a bortermelésben

Haraszthy hitte, hogy azon a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, amelyek a legnevesebb európai borokkal is versenyre tudnak kelni. 1861-ben újabb látogatást tett Magyarországon és más európai bortermelő országokban, és több, mint 300 szőlőfajtával tért vissza, bár a Wikipedia szerint magyar szőlőfajta nem volt ezek között.

Európában még ma sincs igazán rangja az amerikai boroknak, - talán mert ezek többsége nem is jut el a kontinensre – jóllehet, az USA mind az 50 államában folyik szőlőtermesztés. A megismertetésben most szerepet vállal a budavári borfesztivál is, bár nem tudni, az itt szereplő tételek közül melyeket lehet majd Magyarországon kapni.

 Az Egyesült Államok bortermelésének mintegy 90 százalékát adja Kalifornia, de ma már nemcsak a mennyiség miatt jelentős, hanem kiemelkedő minőségű tételei miatt is. De például az északi partvidék Chardonnay, valamint Pinot Noir borai is kiemelkedők. Olyan szőlőfajta is otthonra talált itt, mint a Zinfandel.

Két leghíresebb és legjelentősebb szőlőtermő helye kétségtelenül a Napa és a Sonoma völgy. Előbbi Cabernet Sauvignon-jairól híres, Sonoma főleg a burgundiai fajták, vagyis a Chardonnay és a Pinot Noir ideális termőhelye, köszönhetően az óceánhoz közeli, kicsit hűvösebb klímának. Kalifornia után a második legjelentősebb állam borok tekintetében Washington. Itt a bordeaux-i fajták jellemzők. Szőlőtermesztés és borkészítés szempontjából szintén fontos régiója az USA-nak New York állam.

Sikk lett a borról olvasni, beszélni

 A szakemberek szerint Észak-Amerikában egészen a 19. századig nem lehetett komoly boriparról beszélni, mivel az ott őshonos fajták erre nem voltak alkalmasak, ugyanakkor pusztított a filoxéra is. A hatvanas évekig Kaliforniában inkább olcsó borok készültek, de ma már világviszonylatban is élen jár e téren – minőségben is - az USA boripara. Ami a piacot illeti, milliók soha nem vásárolnak mást, mint könnyen megfizethető hazai italt, megint sok millió ember sikknek tartja, ha európait vásárol, de az igazán hozzáértők már az otthoni kínálatban is a magas minőséget keresik, főleg ami a Cabernet sauvignont illeti.

A borral foglalkozó szaklapok, magazinok, könyvek száma szinte végtelen, aki ad magára, akárcsak divatból, vásárol ilyet, minden gasztronómiai műsorban megszólalnak sommelier-k, bloggerek tucatjai írnak naponta kóstolási élményeikről, - összehasonlítva az ausztrál és dél-.afrikai kínálattal az amerikait - tájékoztatásban tehát nincs hiány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG