<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Néhány év kihagyás után ismét fogad vendégországot – az USA-t - a Budapest Borfesztivál. Valójában mennyire ismerik Európában az amerikai borokat?  És mennyire Magyarországon?

A rendezvény ajánlója úgy fogalmaz, hogy a világ borászatába a hetvenes években üstökösként süvített be az Egyesült Államok, de ehhez hozzátartozik, hogy már vagy 100 éve az USA mindegyik államában készítenek bort, például Washingtonban és New Yorkban is, jóllehet, e nevekről inkább a felhőkarcolók, a Capitolium vagy a Broadway jut eszünkbe.

Kaliforniai álom - és valóság

Kalifornia vezet, de Oregon is nagy nevekkel érkezik Budára, két standon, három állam legjobb tételei sorakoznak fel, olyan pincészetek és szőlőbirtokok, mint a Stag’s Leap, a Chateau Ste. Michelle, a Kendall-Jackson, vagy a La Crema.

A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő Napa-völgyi borvidék – emlékszünk ugye Keanu Reeves ügyetlenkedésére a szőlőtőkék között a Pár lépés a mennyország című filmben?  - mellett lehetőség lesz most Budán a többi kaliforniai régióval is ismeretséget kötni.

A hűvösebb klíma tételeit is meg lehet majd kóstolni, amelyek a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington államban teremnek, ez jellemző az Oregon államban készített borokra is. Izgalmas lehet összehasonlítani a két, teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam, főképpen francia szőlőfajtákból készített nedűit.

Az Újvilágba természetesen a régiből érkeztek anno a borászok, az úttörők fillérekért vásárolták fel a legszebb földeket. A spanyol, olasz és francia szakemberek mellett magyarok is voltak az indiánoktól földet szerzők között.

Vajon milyenek az amerikai borok? Fotó: PixabayVajon milyenek az amerikai borok? Fotó: Pixabay

Az amerikai bortermesztés atyja magyar volt

A leghíresebb közöttük Haraszthy Ágoston. Egyes források születési helyeként a vajdasági Futakot jelölik meg, míg az életrajzát író Brian McGinty szerint Pesten született. McGinty 1995-ben megvizsgálta Haraszthy születés anyakönyvi kivonatát, és keresztlevelét, amelyet ma is a Terézváros Plébániatemplomban őriznek. 

Gyermekkorát Pesten töltötte. Jogot kezdett el tanulni, de megszakította tanulmányait, és 1830-ban, 18 évesen csatlakozott I. Ferenc királyi testőrségéhez, majd József nádor magántitkára lett. 1833. január 6-án feleségül vette Dedinsky Eleonórát, akitől hat gyereke született. Herkulesfürdőn 1839-ben megismerkedett és barátságot kötött egy angol hajóskapitánnyal és két amerikai utazóval.

Vendégei meghívták Amerikába, és ajánlólevelet adtak neki, amelyekkel nemcsak az országba léphetett be könnyebben, de vezető politikusok is fogadták. New Yorkban csak villámlátogatást tett, igazából a földrész ismeretlen vidékei érdekelték. A városok hihetetlenül gyors terjeszkedése is ámulatba ejtette: amikor a Michigan-tó nyugati oldalán lévő Wisconsin államba és Milwaukee-be érkezett, megdöbbent a város hihetetlenül gyors építkezései láttán – foglalja össze amerikai karrierje indulását a Wikipedia.

Az 1850-es években érdeklődése egyre inkább a bortermelés felé irányult. Képviselősége idején sokat utazgatott a San Franciscó-i öböl környékén, alkalmas bortermő vidéket keresve. Ezen utazásai során először 210 holdat vásárolt, amit később megtoldott további 650 holddal. A ciklus végén felszámolta San Diegó-i érdekeltségeit, és San Franciscóba költözött. 1857-ben látogatást tett a mára a Napa völgyhöz hasonlóan legendássá vált Sonoma-völgyben, ahol rögtön felismerte a vidék kiváló adottságait, és újabb földterületeket vásárolt. Borászatát Buena Vistának keresztelte.

Washington, Oregon és New York is élen jár a bortermelésben

Haraszthy hitte, hogy azon a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, amelyek a legnevesebb európai borokkal is versenyre tudnak kelni. 1861-ben újabb látogatást tett Magyarországon és más európai bortermelő országokban, és több, mint 300 szőlőfajtával tért vissza, bár a Wikipedia szerint magyar szőlőfajta nem volt ezek között.

Európában még ma sincs igazán rangja az amerikai boroknak, - talán mert ezek többsége nem is jut el a kontinensre – jóllehet, az USA mind az 50 államában folyik szőlőtermesztés. A megismertetésben most szerepet vállal a budavári borfesztivál is, bár nem tudni, az itt szereplő tételek közül melyeket lehet majd Magyarországon kapni.

 Az Egyesült Államok bortermelésének mintegy 90 százalékát adja Kalifornia, de ma már nemcsak a mennyiség miatt jelentős, hanem kiemelkedő minőségű tételei miatt is. De például az északi partvidék Chardonnay, valamint Pinot Noir borai is kiemelkedők. Olyan szőlőfajta is otthonra talált itt, mint a Zinfandel.

Két leghíresebb és legjelentősebb szőlőtermő helye kétségtelenül a Napa és a Sonoma völgy. Előbbi Cabernet Sauvignon-jairól híres, Sonoma főleg a burgundiai fajták, vagyis a Chardonnay és a Pinot Noir ideális termőhelye, köszönhetően az óceánhoz közeli, kicsit hűvösebb klímának. Kalifornia után a második legjelentősebb állam borok tekintetében Washington. Itt a bordeaux-i fajták jellemzők. Szőlőtermesztés és borkészítés szempontjából szintén fontos régiója az USA-nak New York állam.

Sikk lett a borról olvasni, beszélni

 A szakemberek szerint Észak-Amerikában egészen a 19. századig nem lehetett komoly boriparról beszélni, mivel az ott őshonos fajták erre nem voltak alkalmasak, ugyanakkor pusztított a filoxéra is. A hatvanas évekig Kaliforniában inkább olcsó borok készültek, de ma már világviszonylatban is élen jár e téren – minőségben is - az USA boripara. Ami a piacot illeti, milliók soha nem vásárolnak mást, mint könnyen megfizethető hazai italt, megint sok millió ember sikknek tartja, ha európait vásárol, de az igazán hozzáértők már az otthoni kínálatban is a magas minőséget keresik, főleg ami a Cabernet sauvignont illeti.

A borral foglalkozó szaklapok, magazinok, könyvek száma szinte végtelen, aki ad magára, akárcsak divatból, vásárol ilyet, minden gasztronómiai műsorban megszólalnak sommelier-k, bloggerek tucatjai írnak naponta kóstolási élményeikről, - összehasonlítva az ausztrál és dél-.afrikai kínálattal az amerikait - tájékoztatásban tehát nincs hiány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij lett az év embere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 12:14
Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberévé a Financial Times - jelentette be a lap szerkesztősége hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG