TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Latin-Amerika több országában is éhséglázadásokhoz vezet a koronavírus ellenes karantén, a tiltakozásoknak ugyanakkor mélyebb okai is vannak. Mai összefoglalónkban erre a térségre koncentrálunk.

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Santiago de Chile egyik külvárosi szegénynegyedében a karantén alatti élelmiszerhiány miatt.

Összecsapások rendőrök és tüntetők között Santiagóban 2020. május 18-án. EPA/SEBASTIAN SILVA Összecsapások rendőrök és tüntetők között Santiagóban 2020. május 18-án. EPA/SEBASTIAN SILVA

Munkanélküliség és éhség

Helyi híradások szerint a karhatalmi erők könnygázt és vízágyút is bevetettek a tiltakozók ellen, akik köveket dobáltak és tüzeket gyújtottak az utcákon, írja a BBC.

A negyed polgármestere, Sadi Melo elismerte, hogy az éhség és a munkalehetőségek hiánya miatt „nagyon bonyolult helyzet” állt elő.

A helyi hatóságok körülbelül kétezer segélycsomagot osztottak szét, de figyelmeztették a kormányt, hogy nem tudják kielégíteni az összes igényt.

Az összecsapások utáni televíziós beszédében Sebastián Piñera chilei elnök azt ígérte, hogy 2,5 millió adag élelmiszert és más alapvető árut juttatnak el a rászorulókhoz a héten, és a

legsebezhetőbb családokat fogják előnyben részesíteni.

A bejelentés után Santiago polgármestere, Felipe Guevara arra kérte a lakosokat, hogy tartsák be a szabályokat, és maradjanak otthon saját biztonságuk érdekében.

Ugyanakkor hozzátette:

megértem több millió chilei mély aggodalmát, ezrek éheznek.

A dél-amerikai országban még tavaly ősszel, a metrójegyár emelésének apropóján robbantak ki tüntetések, amelyek az elmúlt hónapokban is folytatódtak. Az emberek az alacsony bérek, a magas megélhetési költségek és a társadalmi egyenlőtlenségek miatt vonultak utcára Chilében, amely egyébként a térség egyik legfejlettebb állama.

A koronavírus-járvány miatt azonban alábbhagyott a tiltakozási hullám – legalábbis mostanáig.

Lázadozó szegények

A BBC szerint korántsem Chile azonban az egyetlen ország Dél-és Közép-Amerikában, ahol tüntetések vannak a karantén ellen. Az ottani kormányoknak komoly fejtörést okoz, hogyan tartsák most kordában a hatalmas szegénynegyedeket, hiszen szociális ellátórendszereik az európai viszonyokhoz képest gyengék, erőforrásaik pedig korlátozottak. (Ráadásul vérmérsékletüktől sem áll messze az állandó lázadás – a szerk.)      

Brazíliában, ahol eddig több mint negyedmillió fertőzöttet diagnosztizáltak, és csaknem 17 ezren vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben, a favellák lakói fejezték ki nemtetszésüket: Sao Paulóban több százan vonultak a kormányzó palotájához, hogy támogatást követeljenek.

Kolumbiában vörös ruhákat lógatnak ki otthonuk ablakain azok, akiknek nincs mit enniük, Salvadorban pedig kanállal verik az edényeket a karantén ellen tiltakozók.

Kevesebb az áldozat

Brazíliát leszámítva ugyanakkor a dél-amerikai államokat eddig nem sújtotta annyira a járvány, mint a legfertőzöttebb nyugat- és dél-európai országokat, azaz náluk általában jóval kevesebb a halálos áldozat és jóval kisebb a népességen belüli halálozási ráta.

Peruban és Ecuadorban mintegy 2800-2800-an, Kolumbiában 592-en, Chilében 478-an, Argentínában 382-en, Bolíviában 174-en, Uruguayban 20-an, Paraguayban 11-en, Venezuelában pedig „mindössze” 10-en vesztették életüket a vírussal összefüggésben a hivatalos adatok szerint. 

Ami az európai helyzetet illeti, a legtöbb áldozatot, csaknem 35 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig.

Olaszországban 32 ezren, Franciaországban és Spanyolországban mintegy 28-28 ezren hunytak el.

Belgiumban 9000, Németországban 8000, Hollandiában 5700, Törökországban 4200, Oroszországban 2800 áldozatot regisztráltak ma reggeli adatok szerint.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban mintegy 3700 áldozat van.

Globálisan eddig 4,8 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. A vírussal összefüggésben több mint 319 ezren vesztették életüket, 1,8 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem a Biden-Trump csörte lesz az eddigi legextrémebb verseny az amerikai elnökválasztások történetében
Szarvas György | 2020. október 31. 13:54
Sorsdöntőnek bizonyulhat a november 3-án megtartandó amerikai elnökválasztás, kérdés ugyanis Trump miként reagál egy esetleges elvesztett, vagy éppen megnyert választásra. A The Wall Street Journal felidézi azokat a korábbi amerikai elnökválasztásokat, melyek a mostanihoz hasonló kiélezett helyzetben zajlottak. 
Makro / Külgazdaság Még a Puskás Arénánál is drágább lesz a Nemzeti Atlétikai Központ
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 12:51
Közel 204 milliárd forintot szán egy friss kormányhatározat szerint az ország a 2023-as világbajnokságra épülő Nemzeti Atlétikai Központra.
Makro / Külgazdaság Megint milliárdokkal löki meg a munkásszálló bizniszt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 11:19
Újabb 5 milliárd forintot ad a kormány munkásszállások kialakítására. Három hónapon belül ez már a második injekció ennek az ágazatnak. Főleg a keleti megyék iparvárosaiban ugorhat meg a férőhelyek száma és már gazdasági társaságok is igényelhetik a pénzt. A beruházók akár a költségek 70-80 százalékát is közpénzből szerezhetik meg.
Makro / Külgazdaság Így nem közeledünk, hanem még jobban leszakadunk Európától
Király Béla | 2020. október 31. 08:56
Pénteken tették közzé a harmadik negyedévre vonatkozó első becsléseket s német és a francia GDP-re is, amelyek a vártnál erősebb növekedésről tanúskodtak. Ezen a napon erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a korábbinál nagyobb visszaesést várnak. Ez pedig azt vetítheti előre, hogy a lemaradásunk idén nem csökken, hanem növekszik a centrumhoz képest.
Makro / Külgazdaság Trump és Biden kalandjai egy párhuzamos univerzumban – A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. október 30. 19:44
Amikor Joe Biden bekerült a Szenátusba, Elvis Presley  még élt, Vietnámra pedig hullottak az amerikai bombák. Amikor Donald Trump dolgozni kezdett apja cégbirodalmában, még nem járt ember a Holdon.
Makro / Külgazdaság Nem tetszik az EU-nak Orbán Viktor vakcinavásárlási terve?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 18:33
Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak - jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.
Makro / Külgazdaság 70 milliárd dollár a tét – elvennék a tüntetők a király vagyonát
Káncz Csaba | 2020. október 30. 14:34
A globális recesszió időszakában a thaiföldi tüntetők már nem nézik el a király élvhajhász életmódját. A tét a 70 milliárd dolláros vagyon, amelyet most a nép visszakövetel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 272 millió eurós exporttöbblet a külkereskedelmi áruforgalomban
MTI | 2020. október 30. 10:53
Augusztusban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az áruforgalmi mérleg egyenlege 257 millió euróval javult, 272 millió euró exporttöbbletet mutatott - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Makro / Külgazdaság Augusztusban 9,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 10:36
A 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek a nyári hónapban. 
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: zárják be az iskolákat az alsó tagozatok kivételével!
Kormos Olga | 2020. október 30. 09:28
Petíció aláírásával kérik a pedagógusok a kormányt, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket, a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében.  
Friss
hírlevél