BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 19. 12:34

Latin-Amerika több országában is éhséglázadásokhoz vezet a koronavírus ellenes karantén, a tiltakozásoknak ugyanakkor mélyebb okai is vannak. Mai összefoglalónkban erre a térségre koncentrálunk.

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Santiago de Chile egyik külvárosi szegénynegyedében a karantén alatti élelmiszerhiány miatt.

Összecsapások rendőrök és tüntetők között Santiagóban 2020. május 18-án. EPA/SEBASTIAN SILVA Összecsapások rendőrök és tüntetők között Santiagóban 2020. május 18-án. EPA/SEBASTIAN SILVA

Munkanélküliség és éhség

Helyi híradások szerint a karhatalmi erők könnygázt és vízágyút is bevetettek a tiltakozók ellen, akik köveket dobáltak és tüzeket gyújtottak az utcákon, írja a BBC.

A negyed polgármestere, Sadi Melo elismerte, hogy az éhség és a munkalehetőségek hiánya miatt „nagyon bonyolult helyzet” állt elő.

A helyi hatóságok körülbelül kétezer segélycsomagot osztottak szét, de figyelmeztették a kormányt, hogy nem tudják kielégíteni az összes igényt.

Az összecsapások utáni televíziós beszédében Sebastián Piñera chilei elnök azt ígérte, hogy 2,5 millió adag élelmiszert és más alapvető árut juttatnak el a rászorulókhoz a héten, és a

legsebezhetőbb családokat fogják előnyben részesíteni.

A bejelentés után Santiago polgármestere, Felipe Guevara arra kérte a lakosokat, hogy tartsák be a szabályokat, és maradjanak otthon saját biztonságuk érdekében.

Ugyanakkor hozzátette:

megértem több millió chilei mély aggodalmát, ezrek éheznek.

A dél-amerikai országban még tavaly ősszel, a metrójegyár emelésének apropóján robbantak ki tüntetések, amelyek az elmúlt hónapokban is folytatódtak. Az emberek az alacsony bérek, a magas megélhetési költségek és a társadalmi egyenlőtlenségek miatt vonultak utcára Chilében, amely egyébként a térség egyik legfejlettebb állama.

A koronavírus-járvány miatt azonban alábbhagyott a tiltakozási hullám – legalábbis mostanáig.

Lázadozó szegények

A BBC szerint korántsem Chile azonban az egyetlen ország Dél-és Közép-Amerikában, ahol tüntetések vannak a karantén ellen. Az ottani kormányoknak komoly fejtörést okoz, hogyan tartsák most kordában a hatalmas szegénynegyedeket, hiszen szociális ellátórendszereik az európai viszonyokhoz képest gyengék, erőforrásaik pedig korlátozottak. (Ráadásul vérmérsékletüktől sem áll messze az állandó lázadás – a szerk.)      

Brazíliában, ahol eddig több mint negyedmillió fertőzöttet diagnosztizáltak, és csaknem 17 ezren vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben, a favellák lakói fejezték ki nemtetszésüket: Sao Paulóban több százan vonultak a kormányzó palotájához, hogy támogatást követeljenek.

Kolumbiában vörös ruhákat lógatnak ki otthonuk ablakain azok, akiknek nincs mit enniük, Salvadorban pedig kanállal verik az edényeket a karantén ellen tiltakozók.

Kevesebb az áldozat

Brazíliát leszámítva ugyanakkor a dél-amerikai államokat eddig nem sújtotta annyira a járvány, mint a legfertőzöttebb nyugat- és dél-európai országokat, azaz náluk általában jóval kevesebb a halálos áldozat és jóval kisebb a népességen belüli halálozási ráta.

Peruban és Ecuadorban mintegy 2800-2800-an, Kolumbiában 592-en, Chilében 478-an, Argentínában 382-en, Bolíviában 174-en, Uruguayban 20-an, Paraguayban 11-en, Venezuelában pedig „mindössze” 10-en vesztették életüket a vírussal összefüggésben a hivatalos adatok szerint. 

Ami az európai helyzetet illeti, a legtöbb áldozatot, csaknem 35 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig.

Olaszországban 32 ezren, Franciaországban és Spanyolországban mintegy 28-28 ezren hunytak el.

Belgiumban 9000, Németországban 8000, Hollandiában 5700, Törökországban 4200, Oroszországban 2800 áldozatot regisztráltak ma reggeli adatok szerint.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban mintegy 3700 áldozat van.

Globálisan eddig 4,8 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. A vírussal összefüggésben több mint 319 ezren vesztették életüket, 1,8 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az idei júliusi inflációval emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot jövőre
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 07:30
Valamint háromról hat hónapra nő a TAJ-szám érvényessége - derül ki a jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslatból.
Makro / Külgazdaság A koronavírus lenyomta a gázárakat, de csak a tárolók dagadnak
MTI | 2020. június 3. 06:25
A járvány okozta leállás miatt Európa is korlátozottan használt csak a gázból, túlkínálat alakult ki.
Makro / Külgazdaság Új esélyt kínálhat a koronavírus a magyar gazdaságnak
Király Béla | 2020. június 3. 06:08
A magyar és a régiós gazdaságok számára is létkérdés, hogy Németország minél előbb talpra álljon. Az ottani nehézségek, elsősorban az autóipar leállása már tükröződik többek között a munkaerőpiaci folyamatokban. A válság ugyanakkor a szakértők szerint nem csak negatívumokkal járhat.
Makro / Külgazdaság Védekezünk a járvány ellen: 2 milliárd forintot kap az atlétikai stadion
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 05:55
Tegnap este 161,3 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Friss
hírlevél