7p

Ha már sokszor jártunk Krakkóban, Varsó nagyvárosi hangulatára pedig nem vágyunk, akkor érdekes, értékes és szórakoztató célpont lehet Szilézia történelmi fővárosa, Wroclaw, Világjáró rovatunk e heti állomása.

Kolodko Mihály alkotásainál némileg nagyobbak, bár ugyancsak törpe méretűek azok a szobrok, amelyekkel a lengyel nagyváros legkülönbözőbb helyein találkozunk, és számuk egyre nő. Eredetileg nem valamiféle képzőművészeti meggondolásból születtek: az 1980-as években a Narancs Alternatíva nevű csoport így tiltakozott a regnáló rezsimmel szemben.

A hatalmon lévők ugyanis rendszeresen lefesttették a rendszerellenes graffitiket. Ezek helyére állították fel, akkor még tiltakozásból, a kis csúfolódó, vicces szobrokat, amelyek mára a turisták és az itt lakók között is rendkívül népszerűek lettek. A legtöbb törpe a Nemzeti Zenei Fórum épülete előtt található egy komplett nagyzenekart alakítva, hangszerekkel a kezükben.

Mátyás korában Boroszlónak hívták

Wroclawot egy útikönyv, talán kissé elfogultan, a legizgalmasabb lengyel városként jellemzi.

Kezdjük azzal, hogy az ezer évnél is régebben lakott település – egyik temploma az 1100-as évek eleje óta működik – történelme folyamán számos országhoz tartozott, ebből következően sokszor váltott nevet is.

A magyar gyökerek itt sem hiányoznak: a Sziléziát meghódító Mátyás király révén is színesedett a város történelme, II. Ulászló (Dobzse László) cseh-magyar király egyetemet is alapított a magyarul Boroszlónak hívott városban, ahol a felvidéki Thurzó János töltötte be a helyi püspöki széket. 1526-tól ismét új korszak vette kezdetét: az osztrák Habsburg-ház lett Szilézia új ura.

Több mint ezer éves múlt – Wroclaw óvárosa. Fotó: Depositphotos
Több mint ezer éves múlt – Wroclaw óvárosa. Fotó: Depositphotos

Fejlődő ipar, tragikus sors

Ettől fogva Breslaunak hívták a várost, amely aztán pár évszázaddal később jelentős ipari fejlődésen ment keresztül, főleg vászon- és pamutipara volt kiemelkedő. 1860 és 1910 között lakossága megháromszorozódott, elérte a félmilliót.

Mint szinte minden lengyel városnak, Wroclawnak is tragikus a történelme. A nácik a II. világháború alatt a város 10 ezer zsidó lakosából nagyon sokat megöltek. Amikor a Vörös Hadsereg 1945 februárjában már közeledett, Breslaut erőddé nyilvánították, a lakosság többségét evakuálták, de 200 ezren mégis maradtak. Az erődítmények építéséhez kényszermunkásokat és a koncentrációs táborok foglyait vezényelték ki.

A háború utolsó napján az erőd megadta magát, és ezzel elesett Németország utolsó nagyvárosa. Mintegy 40 ezer helyi polgár maradt holtan a romok között, a város csaknem 70 százaléka pedig elpusztult.

Mint csaknem egész Szilézia, Breslau is lengyel közigazgatás alá került 1945 után. A várost Közép-Lengyelország kisvárosainak és falvainak lengyel lakosságával népesítették be, illetve azokkal, akiket a Szovjetunióból telepítettek ki.

Sokan jöttek lengyel nevén Lwówból (ma Ukrajnához tartozik és ott Lvivnek hívják), Wilnóból (ma Vilnius, Litvánia) és Grodnóból (ma Hrodna, Fehéroroszország).

Romantikus, európai, fiatalos

A szomorú történelmi korszakok ma már nem érződnek – Wroclaw nyüzsgő, fiatalos, vidám és romantikus turisztikai célpont. Az 1960-as évektől kezdve a belvárost fokozatosan újjáépítették, megmentve csaknem minden műemléket. Ma a modern Lengyelország egyedülállóan európai városa, ahogyan egyik szerelmese fogalmaz.

A wroclawi Grunwaldzki híd, Lengyelország egyik legszebb hídja. Fotó: Depositphotos
A wroclawi Grunwaldzki híd, Lengyelország egyik legszebb hídja. Fotó: Depositphotos

Miközben mindazt hozza, amit Lengyelország imádói annyira kedvelnek: impozáns középkori templomok, katedrálisok tucatjai, szépen rendbehozott polgárházak és persze az óváros, közepén a Rynekkel. Építészetileg egyfajta keveréke a lengyel, a cseh, az osztrák, a porosz és a szovjet korszaknak.

Romantikus sétát tehetünk a hidakon, melyekből több mint száz köti össze az Oderát és mellékfolyóit, összekapcsolva a városrészeket és óriási zöld parkokat. Népszerű a botanikuskert, melyet az Odera 20. század elején betemetett folyóágának helyén alakítottak ki.

A Ryneken, a hajdani piactér közepén magasodik a régi városháza, a  Ratusz, amely reneszánsz elemeket is felvonultató gótikus épülettömb. Az egész ország talán legszebb világi gótikus, 66 méter magas épülete sisakos tornyával a város szimbóluma.

A régi városháza Wroclaw szimbóluma. Fotó: Wikimédia/Szczecinolog
A régi városháza Wroclaw szimbóluma. Fotó: Wikimédia/Szczecinolog

Szerdától vasárnapig tudunk bekukkantani belső tereibe. Amikor ott jártam, az állandó kiállításokra ingyen be lehetett menni. A tekintélyes díszterem és a hercegi szobák jelzik az itteni hajdani főurak gazdagságát. Hogy miért hívják Jancsi és Juliska házaknak a tér két különös barokk épületét, nem tudom, de mindenki le szokta fényképezni.

A Szent Erzsébet-templom román eredetű, hatalmas vöröstéglás épületének 90 méter magas a tornya. Aki le tudja küzdeni a 300 lépcsőt, annak kivételes panorámában lehet része.

Az 1913-ban épült  Centenáriumi Csarnok ma már UNESCO Világörökség. A 42 méter magas építmény a maga idejében a korabeli technika csúcsát képviselte, a Max Berg által tervezett csarnok a világ legnagyobb vasbeton középülete volt akkor.

Feszty körkép, lengyel módra

Ugyancsak népszerű turisztikai látnivaló az 1894-ben festett, jókora, 120 méter hosszú, 15 méter magas körkép, mely a lengyel nemzeti múlt fontos csatájának állít emléket, méghozzá az 1794-es Racławice melletti ütközetnek, ahol a Tadeusz Kościuszko által vezetett seregek verték meg az orosz cári hadsereget.

Igen, ez volt a körképek korszaka, az itteni erősen emlékeztet az ópusztaszeri Feszty-körképre. A festmény 1944-ig Lwówban (Lemberg) volt látható, de egy bombatámadás során súlyosan megsérült. Ezután egy raktárban porosodott 1980-ig, mikor Lech Walesa nyomására restaurálták, majd az 1980-as évek közepén egy erre a célra épült épületben kiállították.

Sör, pirog, bigos

A városnézés és a butikokban böngészés után és közben, ezernyi fiatalos, nyüzsgő étteremben, kocsmában, kávézóban tudunk leülni, és sörözni egy jót. A legtöbb útikönyv a patinás Reis pubot ajánlja e célra, talán, mert anno az ajtajára kiírták, hogy az a diák, aki megbukik a vizsgán és rendel náluk egy sört, kap egy ingyen korsóval. Kiváló marketing ötlet volt!  Azon persze nem lepődünk meg, hogy Wroclawban nemzetközi sörfesztivált is rendeznek.

A legkülönfélébb nemzeti konyhákat képviselik az éttermek, a grúztól az olaszig, a mexikóitól a BBQ-whisky bárig, és a konfitálós-szuvidolós puccos helyekig. De ne ezeket válasszuk, és pizzát se itt kóstoljunk!

Helyettük szívem szerint a Setkát ajánlanám, ahol ugyanúgy szerepelnek az étlapon, megfizethető áron hagyományos lengyel fogások – köztük a pirog, vagy a laktató, húsos-káposztás bigos –, mint hamburgerek és halételek.

Sajttortájuk is nagy siker a közösségi oldalakon posztolók körében.

Ami a város megközelítését illeti, Budapestről kocsival 7 óra alatt ott vagyunk, de Varsóból repülővel elérhetjük. Turisztikai vonzerejét ma már elismerik: a European Best Destination 2018-as szavazásán „A legjobb európai úti cél“ címet Wroclaw nyerte el Bilbao és Colmar előtt.

Bár ma még talán kevés magyar választja direkt úti célnak a várost, ha már sokszor jártunk Krakkóban, Varsó nagyvárosi hangulatára pedig nem vágyunk, érdekes, értékes és szórakoztató célpont lehet a hidak és a törpék városa.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kudarc Katarban, nincs esélye az újabb tűzszünetnek
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:34
"Zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG