BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 28. 15:55

Hétfőn járt le az Orbán-kormány kínai jüanban kibocsátott devizakötvénye. Magyarországon története során ez a második ilyen pakk, melytől megszabadul az állam.

A magyar kormány 2016 tavaszán történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy belépett a kínai kötvénypiacra, hiszen azelőtt közép-európai ország még sosem bocsátott ki jüanban denominált kötvényeket. Sőt, a lépés ritkaságát fokozza, hogy még a nagyobb gazdaságok is ritkán élnek ezzel a lehetőséggel.

Az Orbán-kormányt legfőbb motivációja az volt akkoriban, hogy várakozásai szerint a renminbi térnyerése esetén a kötvénypiac is olyan mértékben fog élénkülni, hogy idővel még az amerikai vagy az európai piac versenytársa is lehet. Ezért Magyarországon sokat nyerhet azzal, ha a keleti befektetők megismerik a magyar kötvényt és esetleg kialakul egy potenciális befektetői kör.

2016 tavasza óta már három alkalommal bocsátott ki kínai jüanban denominált devizakötvényt Magyarország. Közös jellemzőjük, hogy egyaránt hároméves futamidejű papírok voltak ezek, közülük a második körben értékesített kötvények jártak le hétfőn.

Még 2017 nyarán 1 milliárd renminbi összegben bocsátott ki nem Panda-, hanem gyakorlatilag dim sum-kötvényeket Magyarország. Elsőként bő egy évvel korábban (2016 áprilisában) adott el papírokat hazánk ázsiai befektetőknek, ám míg azokat a kötvényszleng Panda-kötvényeknek nevezi, a második - most lejáró - papírok dim sum-kötvényeknek feleltek meg. A kettő közötti különbség, hogy míg a Panda-kötvények Kínában, addig a lejáró papírok Hongkongban kerültek piacra - utóbbit hívják dim sum-kötvénynek.

A hároméves futamidejű kötvények kamata 4,85 százalék volt, és mint említettük, 1 milliárd renminbi értékben értékesített Magyarország. Az eladásból befolyó összeget az Államadósság Kezelő Központ euróra váltotta át, hogy mérsékelje a devizamozgásokból fakadó kockázatokat. Az adósságkezelő minden nem euróban kibocsátott kötvénnyel így jár el.

Emiatt a mostani törlesztés nagyságát a 2017. július 27-i jüan/euró és a jelenlegi euró/forint árfolyam határozza meg, ami alapján

44,106 milliárd forintnyi kötelezettségtől szabadult meg hétfőn Magyarország.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A nagyságrendből jól látható, hogy az államadósság finanszírozása szempontjából a magyar állam kínai kötvénypiacon való megjelenése csupán szimbolikus jelentőségű. Az itt eladott papíroknak meghatározó szerepe nincs. Éppen ezért nagy nehézséget sem okozhatott a magyar kormánynak a törlesztés, elég csak a Magyar Nemzeti Banknál vezetett Kincstári Egységes Számla egyenlegére pillantani. Eszerint a kormány jegybanki számláján több mint 1500 milliárd forint pihen.

A harmadik jüankötvény majd jövő év decemberében fog lejárni, egy szintén hároméves futamidejű 2 milliárd renminbis kötvénycsomag.

Idén egyébként ez volt a magyar állam harmadik és egyben utolsó lejáró devizakötvénye, először január legvégén kellett egy tízéves futamidejű 2 milliárd dolláros kötvényt visszafizetni. Majd február végén egy 1 milliárd eurós kötvény járt le. A kormánynak legközelebb 2021. márciusában kell fizetnie a devizában kibocsátott értékpapírok után, rögtön két lejárat is esedékessé válik. Először március 22-én egy 30 milliárdos jenkötvény, majd 29-én egy 3 milliárdos dollárkötvény jár le, utóbbiból a tavaly év végi adatok szerint már előtörlesztett a kormány és 1,9 milliárdos tartozást tartott nyilván.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Borsos árért nézheti meg egy 4 fős család a pénteken nyitó moziparkot Kisvárdán
Székely Sarolta | 2020. augusztus 13. 20:09
Az eredeti elképzelések szerint már 2019 tavaszán megnyitotta volna kapuit a kisvárdai mozipark, a Cinemaqua. A belépőket nem adják olcsón, egy kétgyermekes család akár 25 ezer forintot is fizethet, hogy átlépjen a kapun.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy le kell fújni a horvátországi nyaralást
MTI | 2020. augusztus 13. 17:49
Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
Makro / Külgazdaság Hogy halad Magyarország a világ vezetői által kitűzött cél felé?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 17:19
A 2030-ig vállalt fenntartható fejlődési célok közt több szociális, gazdasági és cégvilágot is érintő célnak kell teljesülnie. Megnéztük, hogy áll Magyarország a célok teljesítésében az Eurostat által frissen közzétett adatok segítségével.  
Makro / Külgazdaság Sapkákra, ingekre, nyakkendőtűkre van szüksége az Országgyűlési Őrségnek
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 13. 16:24
Közbeszerzést írtak ki a ruhatár frissítésére.
Makro / Külgazdaság Kiábrándító hír érkezhet péntek reggel a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 15:33
Pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal a második negyedéves GDP-re vonatkozó előzetes becslését. Minden jel arra utal, kiábrándító adat érkezhet.
Makro / Külgazdaság Török devizaválság küszöbén – Erdogan ezzel tereli el a figyelmet
Káncz Csaba | 2020. augusztus 13. 14:23
A permanens külpolitikai válságok kitünő alkalmat kínálnak Erdogan számára, hogy fűtse a nacionalizmust és a vallási fanatizmust, ezzel is elterelve a figyelmet a gazdaság egyre szörnyűbb állapotáról. Az utóbbi másfél hónapban a török líra elvesztette értékének 10 százalékát és hétfőn történelmi mélypontra zuhant.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sziget: a bulit lefújták, a 700 milliós profit viszont megmaradt
Vég Márton | 2020. augusztus 13. 12:02
A Sziget Zrt.-nek egyedül akkora volt a 2019-es profitja, mint amennyivel a kormány az egész fesztiválszektort támogatni próbálja.
Makro / Külgazdaság Megint összecsapások voltak Fehéroroszországban, újabb ember halt meg
Wéber Balázs | 2020. augusztus 13. 11:47
Ezzel kettőre nőtt az elnökválasztások után kitört kormányellenes tüntetések áldozatainak a száma.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: minden nyolcadik ember fertőzött lehet Londonban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 13. 09:52
Lényegesen több ember kaphatta el a koronavírust Angliában, mint amennyit a hivatalos adatok jeleznek. Korábbi tanulmányok más országokban szintén hasonló megállapításra jutottak.
Makro / Külgazdaság 45-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon - a többségük vidéken él
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 09:29
45 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4813 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Friss
hírlevél