TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.

A bejrúti robbanás ötödakkora erejű volt, mint a Hiroshimára dobott atombomba (16 kilotonna TNT). Az óriási detonáció a földdé tette egyenlővé Libanon legfőbb kikötőjét, amelyen keresztül az ország importjának 60 százaléka áramlott. Elpusztultak a gabonaraktárak is, mintegy 15 ezer tonna gabonával – márpedig az ország gabonafogyasztásának 80 százalékát importálja, és kevesebb, mint egy havi készlet maradt raktáron a pusztítás után. Jelenleg senkinek fogalma sincsen arról, hogy a kiesett logisztikát és alapvető árucikkeket hogyan lehet pótolni.

Macron ügyes diplomáciája

Első külföldi vezetőként Macron elnök érkezett tegnap Bejrútba és kitűnő érzékkel közölte a felajzott tömeggel a belvárosban, hogy a francia segély nem kerül „korrupt kezekbe” és új megállapodásra fog törekedni a libanoni politikai szereplőkkel. Mennyivel érettebb és konstruktívabb diplomácia ez, mint az amerikai, ahol Trump elnök és védelmi minisztere az elmúlt órákban elképesztő szóváltásba keveredett arról, hogy mi okozhatta a robbanást? Trump továbbra is állítja, hogy az egy „támadás” volt.

Emmanuel Macron francia elnök (k) látogatást tesz a libanoni főváros kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. MTI/EPA/Pool/Thibault Camus Emmanuel Macron francia elnök (k) látogatást tesz a libanoni főváros kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. MTI/EPA/Pool/Thibault Camus

Macron már csak azért is kitűnő érzékkel állt ehhez a tragédiához, mivel a libanoni nép dühe és haragja most meglepő módon nem Izrael, az USA, Irán, vagy Szaúd-Arábia ellen irányul, hanem egységesen a saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen. A regionális sajtó már olyan „felelőtlen bűnözői államról” beszél Libanon kapcsán, amely gyakorlatilag ellensége a saját népének.

Új kezdet kell

Valóban, az egyre nyilvánvalóbb, hogy komoly külső beavatkozás nélkül az ország hamarosan egy „bukott állam” lesz. Az országnak egy olyan új, nemzetközileg és regionálisan megtámogatott társadalmi-politikai szerződésre van szüksége, amely drasztikusan átalakítja a politikai arénát új arcokkal és a politikai frakciók közötti új megállapodásokkal.

A kihívás nagyságrendjét jól mutatja, hogy a tavasszal államcsődöt jelentett Libanon jelenlegi államadóssága a belföldi és külföldi befektetők felé meghaladja a GDP 152 százalékát. A libanoni font az elmúlt hónapokban elvesztette értékének 80 százalékát, az élelmiszerárak megduplázódtak. A szír font hasonló vesszőfutáson megy át napjainkban, a török líra pedig tegnap ütött történelmi mélypontot a keménydevizákkal szemben. Egyelőre beláthatatlan, hogy a térség miként képes kikerülni a pénzügyi örvényből.

A Hezbollah titkos játszmája

Arról a vezető izraeli sajtótermékek számolnak be, hogy az iráni finanszírozású libanoni Hezbollah 3 tonna ammónium-nitrátot (amely a bejrúti robbanást okozta) tárolt egy londoni raktárban, amíg a rendőrség 2015-ben le nem csapott rá. Hasonlóképpen, a Hezbollah több száz kilogrammot tárolt ugyanebből az anyagból Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Ez, és a Hezbollah pénzmosása vezetett oda, hogy áprilisban Berlin betiltotta a szervezet több tevékenységét.

A Hezbollah már régebben felfigyelt az ammónium-nitrát katonai jelentőségére. 2016-ban a Hezbollah főnöke a szervezet saját TV csatornáján fenyegette meg Izraelt azzal, hogy pár rakétával berobbantja a Haifa kikötőjében tárolt ammónium-nitrát konténereket. Az izraeli hatóságok pár órával a beszéd után a Negev-sivatagba helyezték át a konténereket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél