<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az orosz-ukrán háború nyomán égbeszökő energia- és élelmiszerárak miatt egyre több országban vonulnak utcára a tömegek. Van, ahol már a hadsereget is be kellett vetni. Káncz Csaba jegyzete.

A COVID miatti sorozatos lezárások még alig értek véget, de a világgazdaság már a stagfláció küszöbére érkezett, az orosz-ukrán háború miatt pedig az energia- és élelmiszerárak az egekbe törnek. Ez utóbbi kapcsán António Guterres ENSz főtitkár a héten arra figyelmeztetett, hogy saját kutatásaik szerint 74 fejlődő országban – amelyek teljes lakossága1,2 milliárd fő – ezek az áremelkedések már elérték a társadalmak tűréshatárát.

Most három országra vetünk egy-egy pillantást, ahol a társadalom már az utcára ment, sőt van, ahol már a hadsereget is be kellett vetni.

A görög harag

A szakszervezetek szerdán Athén utcáira vonultak, tiltakozva az emelkedő energiaköltségek, az alapvető termékek árának emelkedése és a kiszolgáltatottak védelmének hiánya miatt. Az ellenzék előrehozott választásokat követel, miközben az IMF újabb megszorító intézkedések szükségességére figyelmeztet.

Tüntetők Görögországban április 6-án. Fotó: EPA/GEORGE VITSARASTüntetők Görögországban április 6-án. Fotó: EPA/GEORGE VITSARAS

Az utóbbi hetekben az energiaköltségek megugrottak, és az alapvető termékek – például a kenyér és a napraforgóolaj – ára több mint 30 százalékkal nőtt, ami a kiszolgáltatott polgárokat váratlanul érte.

A konzervatív Új Demokrácia (EPP) által vezetett kormány azt állítja: azt teszi, amit a “költségvetési realitás” megenged, míg az ellenzék politikai előnyöket keres azzal, hogy előrehozott választásokat kér.

A felmérések szerint az Új Demokrácia továbbra is vezet, a baloldali Sziriza és a szocialisták (Pasok) előtt.

Eközben az IMF által nemrégiben javasolt újabb megszorító intézkedések tovább növelik a kormány fejfájását.

Kyriakos Micotakisz görög miniszterelnök “pozitív” menetrendet terjesztett elő, hogy segítsen enyhíteni a világjárvány és az ukrajnai háború következményeit a kiszolgáltatottakra nézve. Az IMF azonban arra figyelmeztetett, hogy az ilyen intézkedések kisiklatnák az ország pénzügyeit. A minimálbér “óvatos emelésére” szólított fel a versenyképesség védelmében. Az IMF szerint a társadalombiztosítási járulékok és a szolidaritási adó minden adófizetőre vonatkozó tartós csökkentésére vonatkozó terveket törölni kell.

A következő parlamenti választások több mint egy év múlva esedékesek, de a körülményekre való tekintettel elemzők úgy becsülik, hogy Micotakisz már korábban választásokat kezdeményezhet.

Perui felfordulás

A dél-amerikai ország évi 1,2 millió tonna műtrágyát importál, ennek több, mint felét Oroszországból. Március 19-én a perui kormány rendkívüli állapotot hirdetett az élelmiszer-bizonytalanság miatt, amelyet az égbe szökött műtrágyaárak okoztak.

Pedro Castillo elnök hétfő éjjel bevetette a hadsereget, rendkívüli állapotot hirdetett és keddre egész napos kijárási tilalmat vezetett be a fővárosban, Limában és a szomszédos településen, Callaorán. A tüntetések 10 napja kezdődtek a kamionosok megmozdulásával, de hamar átterjedt a kisgazdálkodókra.

Az üzemanyag- és az élelmiszerárak emelkedése miatt kirobbant kormányellenes tüntetésnek tegnapra már 5 halálos áldozata lett - jelentette a Reuters. Az állami tulajdonban lévő Petroperu vállalat márciusban azt közölte, hogy 2022-ben 37 százalékkal nőttek az üzemanyagárak.

Ugyanezen okok miatt Argentínában is nő a társadalmi feszültség. A kormány kedden 52 dolláros készpénzes támogatásról döntött a nyugdíjasok részére a vágtató élelmiszerárak miatt.

A srí-lankai dráma

Az Indiai-óceán stratégiai pontján elhelyezkedő ország az elmúlt években nem volt képes működő tőkét bevonzani – adósságot viszont nyakra-főre fölvett. A COVID-járvány aztán súlyos kihatással járt a helyi turizmusra. Az energia- és élelmiszerárak meglódulásával az elmúlt hetekben elszakadt a cérna és országos tüntetések kezdődtek.

Az elnök április 1-én hirdetett rendkívüli állapotot a 22 millió lakosú országban. Az egykori Ceylon devizatartaléka jelenleg csupán 2,3 milliárd dollárt tesz ki, miközben idén 7 milliárdot kell törlesztenie külföldi hitelezői felé.

A helyiek számára a válság a mindennapi életet az alapvető javakért való sorban állás végtelen körforgásává változtatta, amik közül sokat már árujeggyel adnak. Az elmúlt hetekben az üzletek kénytelenek voltak bezárni, mert nem tudják működtetni a hűtőszekrényeket és a ventilátorokat.

Néhányan lehetetlen helyzetbe kerültek: dolgozniuk kell, hogy etetni tudják a családjukat, de közben sorban kell állniuk az ellátmányért. Még a megtakarítással rendelkező középosztály tagjai is szoronganak, mert attól tartanak, hogy kifogyhatnak az alapvető élelmiszerekből. Az életet megnehezítik a gyakori áramkimaradások, amelyek a fővárost, Colombót néha több mint 10 órára sötétségbe borítják.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG