4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába csábító ugyanis az ötödik évben már évi 6 százalékos kamat, ha a jegybank és a piac által vártnál magasabb infláció miatt az idei reálkamat nulla, vagy ne adj’ isten, negatív lesz.

Márpedig ennek a Központi Statisztikai Hivatal által ma kiadott legfrissebb inflációs adat alapján megnőtt az esélye. A 3,7 százalékos éves átlagos márciusi fogyasztói árindex ugyanis 0,2 százalékponttal haladta meg az elemzői várakozásokat, és 0,6 százalékponttal a februári szintet. Noha a K&H vezető makrogazdasági elemzőjének lapunknak elküldött véleménye szerint a pénzromlás elérte az idei csúcsát és a következő hónapokban a bázishatás miatt lassulásra lehet számítani, novemberben és decemberben újból gyorsulás várható. Emiatt Németh Dávid 3,1 százalékos éves átlagos inflációt vár.

Ez ugyan megegyezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két hete publikált inflációs előrejelzésével, csakhogy a jegybank a maga 3,1 százalékos prognózisát még a márciusi adat ismerete nélkül készítette el. Márpedig jelzésértékű, hogy az optimistábbak közé tartozó Takarékbank-elemzők 3,4 százalékra emelték a várakozásukat, míg a CIB Bank 3,1-3,3 százalékos sávba várja az éves átlagos inflációt 2019-ben.

Ha bejönnek ezek a prognózisok, akkor a június 3-án debütáló új szuperállampapírnak, az ötéves Nemzeti Kötvénynek nem könnyű helyzetből kell felvennie a versenyt a többi instrumentummal a lakosság kegyeiért. Hiszen az első fél évére évi 3,5 százalékban meghatározott kamata azt jelenti, hogy jó esetben is alig néhány tizedszázalékpontos reálkamat ütheti az azt megvásárló magánszemélyek markát. Ha viszont újabb inflációs meglepetésekre kerül sor, akkor 2019-ben akár a fogyasztói árindexnél is kevesebbet fizethet ez az új sorozat, amelytől a kormány nem kevesebbet vár, mint hogy hozzájáruljon a jelenlegi 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-állomány öt év alatti megduplázódásához.

Hiába fizet ugyanis majd évről évre egyre magasabb, az ötödik évben már évi 6 százalékos kamatot a Nemzeti Kötvény, ha a magyar lakosság többsége egy évnél nemigen tekint előrébb. Legalábbis erre lehet következtetni az MNB legfrissebb adatából, miszerint a háztartások által februárban tulajdonolt 5727 milliárd forint értékű, hazai fizetőeszközben denominált állampapírnak csak kevesebb, mint a felének, 2658 milliárdnyinak a lejárata haladta meg az egy évet, több mint 3000 milliárdnyi viszont egy éven belül volt esedékes.

Amennyiben az infláció még a most vártnál is magasabb lesz, az még kevésbé teheti vonzóvá a Nemzeti Kötvényt. Mindenekelőtt azáltal, hogy míg ezen instrumentum kamata fix, addig a fő versenytársának tekinthető – június 3-a után az új sorozataira ugyanúgy kamatadó-mentességet élvező – Prémium Magyar Állampapíré (PMÁP) növekszik, mivel annak kamata deklaráltan követi az inflációt (az idén még a tavalyi 2,8 százalékos pénzromlás a zsinórmérték).

Ha az infláció már a jegybanki tűréshatáron is túlmegy, magyarul, az tartósan, 1 százalékponttal nagyobb mértékben meghaladja a 3 százalékos középtávú inflációs célt, és a nemkonvencionális eszközök sem hatnak fékezően, akkor az MNB kamatemelésre kényszerülhet. Ennek bekövetkeztét ugyan az elemzők döntő többsége most 2020-nál korábbra nem teszi, ám ezt a már említett újabb inflációs meglepetések az idei évre előrehozhatják. A kamatemelést pedig az Államadósság Kezelő Központ csak némi késéssel, a Nemzeti Kötvény újonnan kibocsátott sorozatainál tudja érvényesíteni, a június 3-án piacra dobott instrumentumnál értelemszerűen már nem.

Összességében szűknek tűnik az mezsgye, amelyen egy magánszemélynek vonzóbb lehet Nemzeti Kötvénybe fektetnie, mint az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírba. A jelenlegi adatok alapján 3,25 százalékot meghaladó éves inflációs átlag felett már a PMÁP hozhat többet. Márpedig az MNB-nek a márciusi magasabb adat előtt kiadott prognózisa 2020-ra 3,1, 2021-re 3 százalékos inflációt vizionál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG