3p
Az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, hogy az iraki erők visszafoglalják azokat a területeket, amelyeket a kurdok az Iszlám Állam elleni háború során szereztek meg. Most azonban egy török határátkelőt is el akarnak foglalni, amely a vitathatatlan kurd területeken fekszik. Itt már harcba szálltak a kurd erők, az iraki miniszterelnök pedig kezd Amerika fejére nőni.

Iráni támogatású iraki milíciák támadást intéztek a kurd erők ellen a török határ közelében, ahol nem csak egy határátkelő található, de az a fontos olajvezeték is, amelyen át a kurdisztáni olajat Törökország felé küldik, hogy ottani kikötőkben exportálják. Bagdad jelezte, hogy iraki ellenőrzés alá akarja vonni a kurd-török határátkelőket, de ez csak úgy lehetséges, a ha a kurdok átadják azokat, vagy erőszakkal elveszik tőlük.

Népi milíciák

Úgy tűnik, utóbbi megoldás az iráni támogatású milíciákra marad, így a hivatalos iraki hadsereg nem keveredik bele a dologba, vélhetően amerikai szövetségese nem is hagyná neki. Az amerikai külügyminiszter amúgy is feloszlatná ezeket a milíciákat az Iszlám Állam elleni harc végeztével, azonban mint Tillerson és az iraki miniszterelnök, al-Abadi megbeszélésén kiderült, utóbbi hallani sem akar erről. Nagyon is jól jönnek neki ezek a csoportok a kínosabb és nemzetközileg vitatottabb feladatokhoz.

A Reuters kurd forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a török határátkelőtől 40 kilométerrel délre, Rabiánál, egy szír-iraki határátkelőnél a kurd persmerga erők sikeresen visszaverték a milíciák támadását. Egy iraki katonai szóvivő tagadta, hogy bármilyen harcra sor került volna, de más források is megerősítették, hogy hajnal óta harcok folytak, melyek napközben is tartottak. A kurd elnök, Maszud Barzani médiatanácsadója a Twitteren azt írta, hogy a pesmerga visszaverte a támadást Rabiánál.

Szaddam kísértete

Egy iraki kormánytanácsadó még hétfőn azt nyilatkozta, hogy meg akarják szerezni az egész iraki-szír-török határháromszöget a két határátkelővel együtt, de arról nem beszélt, hogy katonai erőt is szándékoznak-e bevetni. A határ szíriai oldalát az amerikai támogatású szíriai kurd erők őrzik. A török határátkelő már vitathatatlanul kurd terület, már 1991-ben kurd ellenőrzés alá került, amikor Amerika és a nyugati államok az első Öböl-háború után kitessékelték onnan Szaddam Husszein seregeit. Ha erre a területre most erőszakkal behatolnának az iraki erők, az Szaddam Husszein legrosszabb napjaira emlékeztetne, ami már Amerikának is igen kínos.

Nagy lett a mellényük

Tillerson még Szaúd-Arábiában közölte, hogy az iráni támogatású félkatonai síita milíciát, melynek feladata az Iszlám Állam elleni harcolt, fel kellene oszlatni, de erre az iraki külügyminiszter éles hangon válaszolt: a milíciák az iraki intézmények részei, sőt Irak és a régió reménységei. A miniszterelnök kabinetje még durvábban válaszolt: senkinek nincs joga beleavatkozni az iraki ügyekbe. Az egyik milícia vezetője pedig azt közölte: Amerika lesz az, aki haza lesz küldve.

Úgy tűnik, az iraki kormány és a síita vezetők nem túl hálásak, pedig volt egy pillanat, amikor az Iszlám Állam elfoglalta Irak harmadát, és az ország közel volt az összeomláshoz. Akkor az amerikai fegyverek, légierő és katonai irányítás jelentette a megmentő erőt, de most, hogy az ellenséget legyőzték, már nincs hála, ahogy a kurdok irányába sincs. Amerika persze szívesen hazamenne, már 10 éve is ezt próbálta, de attól lehet tartani, hogy újra jönne az Iszlám Állam, vagy egy hasonló szervezet, és akkor megint elfutnak, akik most magabiztosak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG