<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az EKB és az IMF 300 milliárd eurós spanyol kötvényvásárlásra készül - írja egy holland lap mai száma. Spanyolország hivatalosan még nem kérte a mentőcsomagot.

Az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap egy 300 milliárdos spanyol mentőcsomagról tárgyal - tudósít a Reuters egy holland pénzügyi napilap, a Het Financieele Dagblad mai számának cikkéről, amely meg nem nevezett forrásokra hivatkozik.A csomag az EKB múlt héten meghirdetett kötvényvásárlási terve előtt kövezné ki az utat, amellyel a bank a madridi kötvényhozamokat akarja csökkenteni. Az EKB azért akarja, hogy az IMF is részt vegyen a programban, hogy Spanyolország elé szigorú feltételeket állítsanak, és a gazdasági reformokat biztosan végrehajtsák.

"Az EKB az új kötvényvásárlási program keretrendszerén dolgozik, ehhez hozzátartozik a szigorú IMF-felügyelet" - írja a lap szakértőkre hivatkozva. Mario Draghi, a bank elnöke múlt csütörtökön jelentette be, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez.

A csomag feltételeit az IMF határozná meg, és más programjaihoz hasonlóan zajlana, három éves futamidővel, maximum 300 milliárd eurós pénzösszeggel.

Mario Draghi EKB-elnök, Joerg Asmussen, a bank Igazgatóságának tagja, illetve az IMF két főhivatalnoka, Christine Lagarde és David Lipton tárgyal a tervről, amelyet a pénteki ciprusi találkozón kerülhet az eurozóna pénzügyminiszterei elé.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a héten azt mondta: nincs kifogása, hogy az IMF felügyelje a támogatás feltételeinek teljesítését, és egy teljes adósságmentő csomag helyett inkább a kötvényvásárlási programot választaná. Kormánya figyelmesen meg fogja vizsgálni, hogy milyen feltételekkel párosul az EKB program, de azt nem fogadja el, hogy máshonnan utasítsák költségvetési lépésekre. "Készen állok csökkenteni a hiányt, de mások nem mondhatják meg, hogy ezt hogyan hajtsuk végre" - fogalmazott a miniszterelnök.

Júliusban egy euróövezeti hivatalnok a Reuters-nek úgy nyilatkozott: Spanyolország a spanyol gazdasági miniszter, Luis de Guindos, és német ellenfele, Wolfgang Schaeuble találkozójának ismerte el először, hogy 300 milliárd eurós kisegítésre lehet szüksége, ha kötvényhozamai fenntarthatatlanul magasak maradnak.

A spanyol kormány hivatalason még nem nyújtotta be igényét a kötvényvásárlási programra.

Több szakértő úgy gondolja, mindössze idő kérdése, hogy Spanyolország mikor szorul további segítségre. Vasárnap ugyanakkor olyan vélemények is napvilágot láttak, amelyek szerint Madridnak "egyelőre nem sürgős", hogy segélyt kapjon. A spanyolok 72 százaléka szerint a válság leküzdéséhez elkerülhetetlen lesz a külső segítség.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG