<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EKB és az IMF 300 milliárd eurós spanyol kötvényvásárlásra készül - írja egy holland lap mai száma. Spanyolország hivatalosan még nem kérte a mentőcsomagot.

Az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap egy 300 milliárdos spanyol mentőcsomagról tárgyal - tudósít a Reuters egy holland pénzügyi napilap, a Het Financieele Dagblad mai számának cikkéről, amely meg nem nevezett forrásokra hivatkozik.A csomag az EKB múlt héten meghirdetett kötvényvásárlási terve előtt kövezné ki az utat, amellyel a bank a madridi kötvényhozamokat akarja csökkenteni. Az EKB azért akarja, hogy az IMF is részt vegyen a programban, hogy Spanyolország elé szigorú feltételeket állítsanak, és a gazdasági reformokat biztosan végrehajtsák.

"Az EKB az új kötvényvásárlási program keretrendszerén dolgozik, ehhez hozzátartozik a szigorú IMF-felügyelet" - írja a lap szakértőkre hivatkozva. Mario Draghi, a bank elnöke múlt csütörtökön jelentette be, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez.

A csomag feltételeit az IMF határozná meg, és más programjaihoz hasonlóan zajlana, három éves futamidővel, maximum 300 milliárd eurós pénzösszeggel.

Mario Draghi EKB-elnök, Joerg Asmussen, a bank Igazgatóságának tagja, illetve az IMF két főhivatalnoka, Christine Lagarde és David Lipton tárgyal a tervről, amelyet a pénteki ciprusi találkozón kerülhet az eurozóna pénzügyminiszterei elé.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a héten azt mondta: nincs kifogása, hogy az IMF felügyelje a támogatás feltételeinek teljesítését, és egy teljes adósságmentő csomag helyett inkább a kötvényvásárlási programot választaná. Kormánya figyelmesen meg fogja vizsgálni, hogy milyen feltételekkel párosul az EKB program, de azt nem fogadja el, hogy máshonnan utasítsák költségvetési lépésekre. "Készen állok csökkenteni a hiányt, de mások nem mondhatják meg, hogy ezt hogyan hajtsuk végre" - fogalmazott a miniszterelnök.

Júliusban egy euróövezeti hivatalnok a Reuters-nek úgy nyilatkozott: Spanyolország a spanyol gazdasági miniszter, Luis de Guindos, és német ellenfele, Wolfgang Schaeuble találkozójának ismerte el először, hogy 300 milliárd eurós kisegítésre lehet szüksége, ha kötvényhozamai fenntarthatatlanul magasak maradnak.

A spanyol kormány hivatalason még nem nyújtotta be igényét a kötvényvásárlási programra.

Több szakértő úgy gondolja, mindössze idő kérdése, hogy Spanyolország mikor szorul további segítségre. Vasárnap ugyanakkor olyan vélemények is napvilágot láttak, amelyek szerint Madridnak "egyelőre nem sürgős", hogy segélyt kapjon. A spanyolok 72 százaléka szerint a válság leküzdéséhez elkerülhetetlen lesz a külső segítség.

Makro / Külgazdaság Nyolcszor annyi halott lehet Törökországban, mint az első nap jósolták
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:10
A WHO szakértője nyilatkozott a földrengés áldozatainak lehetséges számáról.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG