<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Donald Trump megválasztása és beiktatása után többször kirohant kereskedelmi partnerei ellen, melyekkel szemben Amerikának hiánya van, hogy alulértékelt valutájukkal tartják fenn a helyzetet. Az elnöki vágy teljesült: a dollár hatalmasat zuhant Trump elnöksége alatt. De vajon mit kezd ezzel az EKB, változtat-e politikáján az erős euró miatt?

Trump holnap megjelenik Davosban, és sokan attól félnek, hogy folytatja retorikáját, miszerint kereskedelmi partnereit teszi felelőssé az Amerikával szemben kialakult többletükért, már ahol ez fennáll. Tavaly külön kikelt Németország ellen a gyenge euró miatt, mintha a német márkáról lett volna szó, pedig Németországnak csak mérsékelt ráhatása van a 19 tagú eurózóna jegybankjának politikájára.

Óhaj teljesítve

Azóta viszont a piac magától is teljesítette, amit az elnök óhajtott: a Bloomberg számításai szerint a dollár az elnök beiktatása óta 15 százalékot gyengült az euróval szemben, ugyanennyit a dán koronához képest, 14-et az angol fonttal és 11-et a svéd koronával szemben. A kanadai dollárral szemben 8, a norvég koronával szemben 7,6 százalék a dolláresés, míg az ausztrál dollárhoz képest 6,8 százalék, a svájci frank, a japán jen és az új-zélandi dollár esetében 3-5 százalék az adat.

Aggódó jegybank

Kérdés ugyanakkor, hogy az eurózóna számára mit jelent egy ekkora euró erősödés, és hogy változtat-e ez valamit az EKB hozzáállásán. Kétségtelen, hogy az euró 2014-ig ennél jóval erősebb volt, akkor esett le hirtelen 1,40-ről 1,05 dollárig, majd az elmúlt egy évben visszaemelkedett 1,24 fölé, így hosszabb távon a gyenge euró volt a kivétel, nem pedig a szabály. Ebből a szempontból nem valószínű, hogy ez különösebben gond lenne, de ismerve az EKB aggályoskodását az alacsony inflációval kapcsolatban, lehet, hogy őket, és különösen Mario Draghi elnököt befolyásolja a további monetáris politika tekintetében.

Az EKB elvileg úgy gondolhatja, hogy az euró erősödése a viszonylag alacsony infláció csökkenése irányéba hat, mivel olcsóbbodik az import. Ugyanakkor az eurózóna gazdasága brutálisan erős most, a növekedés még a jegybankárokat is meglepte. Látszik, hogy rövidtávon nincs jelentősége az alacsony inflációnak, hisz az csak recesszió idején okoz gondot, az EKB ennek ellenére fél tőle.

Várakozások

Az eszközvásárlási program idei kivezetését (melynek során most havi 30 milliárd euróért vásárol a jegybank kötvényeket) szinte mindenki biztosra veszi, hisz ilyen növekedés mellett már semmi sem indokolja a fenntartását. A sokak által várt kezdődő kamatemelés időpontját azonban kitolhatja az euró frissen szerzett ereje. Az első kamatemelés várható idejét decemberre teszik az elemzők, noha sokan úgy gondolják, hogy ezt rég meg kellett volna tenni, mivel a kamat jelenleg 0, a gazdaság pedig a legnagyobb fellendülés közepén van, és ilyen együttállásra még nem volt példa a monetáris politika történetében.

Mai ülésén a várakozásoknak megfelelően természetesen változatlanul hagyta a kamatokat az EKB, ugyanakkor olyan útmutatást adtak, hogy a kamatemelési ciklus jóval az eszközvásárlási program után fog megkezdődni. Miután az eszközvásárlási program legalább szeptember végéig tart, valószínű, hogy csak jövőre kerül sor az első kamatemelésre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG