<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.

Nem valószínű, hogy Márki-Zay Péter a világos és tételesen felvázolt gazdasági programjának köszönhetően nyerte meg az ellenzéki előválasztást, de megnéztük, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester és ellenzéki miniszterelnök-jelölt az utóbbi hónapokban milyen gazdasági vonatkozású tervekkel és ígéretekkel kampányolt. Itt érdemes rögtön megjegyezni, hogy ellenzéki győzelem esetén hatpárti koalíciós kormányzás lesz 2022-től, ezért folyamatos kompromisszumokkal fog eldőlni, hogy gazdasági kérdésekben milyen intézkedéseket hozna meg egy Márki-Zay-kormány, nem egy párt vagy - a győztes miniszterelnök-jelölt esetében - egy mozgalom programját hajtanák végre. Viszont iránymutatásként jó képet adhat Márki-Zay elképzelése a jövőről egy esetleges kormányváltás esetén.

Márki-Zay Péter nem szakítana teljesen a fideszes gazdaságpolitikával (Facebook/Mindenki Magyarországa Mozgalom)Márki-Zay Péter nem szakítana teljesen a fideszes gazdaságpolitikával (Facebook/Mindenki Magyarországa Mozgalom)

Eleve a Márki-Zay Péter mögött álló Mindenki Magyarországa Mozgalom "Csak felfelé" elnevezésű programjának nincs kifejezetten gazdasági fejezete, de elszórtan azért lehet találni olyan ígéreteket, amelyeknek jelentős gazdasági vonatkozásuk van.

Ezek a következők:

  • Visszavesszük a nemzet számára az ellopott közvagyont.
  • Biztosítjuk az átlátható és szabad versenyt.
  • Tisztességes nyugdíjrendszert vezetünk be.
  • Valódi rezsicsökkentés megújuló energiával és energiatakarékossággal.
  • Megszabadítjuk a vidéket a Fidesz földesuraitól és az uzsorásoktól.
  • Megtartjuk a közmunkát.
  • Újra megbízható partnerei leszünk NATO- és EU-szövetségeseinknek.
  • Bevezetjük az eurót.

Ezekből is látszik, hogy Márki-Zay Pétert főleg a fideszes lopás és korrupció zavarja. Ezzel kapcsolatban okosabbak leszünk, ha felidézzük, hogy mit mondott a Partizán című műsorban még április közepén:

Az én értékrendemben az számít, hogy egy tiszta, átlátható pályázat legyen, sem haveri-mutyi, sem csúszópénz vagy korrupció nem lehet benne, sem pártérdek. Tehát, hogy ne ez alapján kapjon valaki közbeszerzést. Roppant egyszerű a dolog, az nyerjen, aki jobb árat ad, aki jobb ajánlatot ad. Ne azt nézd meg, hogy kinek a haverja, hanem, hogy kinek a legolcsóbb az ajánlata. Lehet az fideszes is, meg a sógorom is, ha övé a legjobb ajánlat, az a város érdeke. Ha egy fideszes nyer, legalább nem fognak korrupcióval vádolni

-  fogalmazott Márki-Zay Péter. Ez tehát alapvetően egy pragmatikus hozzáállás a közbeszerzési, állami pályázatokhoz: bárki nyerhet - fideszes vállalkozó is -, ha övé a legjobb ajánlat. Tehát a legfőbb bírálati szempont mindenesetre az ár lenne. Ugyanakkor ez a dilemma már Budapesten is előjött például a Lánchíd felújításakor: mi van akkor, ha az Orbán-kormány közbeszerzésein feltőkésített nagyvállalkozók - kihasználva az erőfölényüket - adják a legolcsóbb ajánlatot? Tehát nyerhetnek fideszes nagyvállalkozók a jövőben is, de nem előre megbeszélt alapon, hanem valódi, átlátható, szabad versenyben.

Számos olyan eleme is van Márki-Zay Péter gazdasági elképzeléseinek, ami hasonlóságot mutat az Orbán-kormány jelenlegi szabályaival. A baloldali pártokkal szemben világossá tette, hogy egyhamar nem változtatna az egykulcsos jövedelemadó rendszerén. Nem zárkózik el ugyan a kétkulcsos szja-tól, de alapvetően nem szeretne adóemeléseket. Az Orbán-rendszer egyik "csodafegyverét", a szociális segélyezést felváltó közmunkás foglalkoztatást pedig egyenesen megtartaná.

hirdetés

Úgy általánosságban is elmondható az ellenzéki miniszterelnök-jelöltről, hogy kerülte a konkrét, számszerűsített gazdasági ígéreteket. Ebbe a csokorba tartozik az áfacsökkentés, a minimálbér és az euró kérdése is. Márki-Zay szerint jó lenne az áfacsökkentés, de ennek veszélye is van, mert nem biztos, hogy a végfelhasználóknál is megjelenik. Emelné a minimálbért, bár szerinte sok függ attól, hogy mennyire inflálódik az el. Egyértelműen az euró bevezetése mellett van, mert az biztosítaná a nyugdíjak és bérek értékállóságát, de konkrét évszámot nem mert mondani. Fő állítása összességében, hogy a korrupció felszámolásával, a gazdasági környezet felszabadításával jobb és igazságosabb élet lehet Magyarországon.

Érdemes még felidézni, hogy milyen beszéddel indította miniszterelnök-jelölti kampányát Márki-Zay tavaly októberben. Már a címe is árulkodó: A tolvajok börtönbe mennek, de ami jó, azt megtartjuk! Ebből nem egy radikális gazdaságpolitikai változás képe sejlik fel. 

Az Orbán-kormány mindenben jobb, mint az előző kormányok. Lopásban is! Mi az ami tényleg jó: családi adórendszer, otthonteremtés, segély helyett munka, én ezt egy nagyon szimpatikus dolognak találom

- fogalmazott. A fő mondanivalója az volt, hogy a Fidesz-kormányok eredményeit 2022 után is megtartaná, mert ami nem ment tönkre, azt nem kell megjavítani. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy Mészáros Lőrinc ugyan hatalmas vagyont halmozott fel, de csak egy 2rule nevű sportmárkát tudott felépíteni, aminek tőzsdén jegyzett árfolyama aligha fog szárnyalni. Ellenben követendő és pozitív példaként Bojár Gábort, a Graphisoft szoftverfejlesztő cég alapítóját hozta fel, aki állami támogatás nélkül is kijutott a világpiacra. Beszéde alapján a globalizáció és a technikai fejlődés híve a bezárkózással szemben: szintén példaként hozta fel például az Uber taxit, amely szerinte egy fantasztikus vállalat, olcsó és rendkívül hatékony: a sofőr többet keres, az utasnak viszont olcsóbb. 

Mi volt az Orbán-kormány válasza? Technikai fejlődés? Betiltjuk!

- idézte fel Márki-Zay Péter. És ez csak néhány, de jellemző mondata az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek. Ebből is látszik azonban, hogy nem kidobná az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, hanem inkább korrigálná, valamint megtisztítaná a korrupciótól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló