<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
2013 elején lezárul egy korszak a magyar gazdaságpolitikában - írja Matolcsy György, az MNB elnöki székének legfőbb várományosa.

100 évente csak párszor van ilyen!

A nemzetgazdasági miniszter szerint, ha 2010-ben "nem hozunk a GDP három százalékával egyenlő döntést (sic!) a költségvetés kiigazítására, akkor 4,4 százalék helyett hét százalék felett lett volna a hiány". Az IMF-hez kellett volna fordulnunk hitelért ismét, aminek "feltételeit ismerjük", Matolcsy szerint megrendült volna a parlamenti többség, a kormány instabillá vált volna, vagyis "elveszett volna a kétharmad adta történelmi esély az ország teljes megújítására".A politikai stabilitás azonban megmaradt, mert lezártuk a régi EU/IMF-hitelszerződést és a kormány bizonyította, hogy az ország képes magát ma már a Valutaalap segítsége nélkül is finanszírozni piacokról - írja a miniszter. Matolcsy szerint ez egy olyan sikertörténet, "bravúr, gazdaságtörténeti fordulat", ami 100 évente is csak ritkán fordul elő (nálunk 1924 és 27 között és 1946 és 1948 között volt ilyen szerinte).

Mintha búcsúznaNem is akartunk megegyezni az IMF-fel?

Holnap 14 órakor kiderül, ki lesz az MNB következő elnöke
Minden jel arra mutat, hogy Matolcsy György veszi át a távozó Simor András helyét a jegybank élén. Részletek >>>

Matolcsy szerint az IMF elkerülésével "tágítottuk a gazdaságpolitika mozgásterét és megkezdhettük a magyar modell megépítését", melynek lényege a miniszter szerint, hogy megszorítások nélkül éri el a költségvetési egyensúlyt.

Matolcsy szavaiból az tetszik ki, hogy a kormány soha nem gondolta komolyan az IMF-megállapodást. A Valutaalaphoz 2011 novemberében hitelkeretért fordultunk (tehát nem hitelért), de teljesítenünk kellett volna így is az IMF elvárásait.

Matolcsy szerint 2006 és 2009 a hiány rendre elszállt, meg kellett egyeznünk a nemzetközi szervezetekkel a mentőhitelről és a kormány meg is bukott végül. A miniszter szerint az akkori megszorítások alatt a reálbérek csökkentek is ráadásul, bezzeg az elmúlt 3 évben nem. Matolcsy szerint a reálkeresetek közti "előjelkülönbség a két gazdaságpolitika között is előjelkülönbség", ez őrizte meg a kormány cselekvőképességét, ezért áll még mindig a kétharmad, és "ezért csendesebbek nálunk az utcák, mint más uniós tagállamokban".Matolcsy szerint sincs ingyen ebéd

"Mindennek ára van", mondja a miniszter, és ez igaz a "magyar modellre" is. A sajátos magyar megoldások - pl.: különadók, a magánynugdíjpénztári rendszer "reformja", az energiaszolgáltatók megadóztatása, költségvetési zárolások - erős érdekcsoportok ellenállásába ütköztek. Matolcsy szerint az uniós multik és bankok még mindig erős nyomás alatt tartják a magyar kormányt: "ez áll a médiatámadások, a kötelezettségszegési eljárások, a leminősítések, a pénzpiaci spekulációk és a politikai támadások mögött". Matolcsy szerint amit mi csinálunk, kihívás az uniós intézményeknek is, azért sértjük mások érdekeit, mert megmutatjuk, hogy "lehet megszorítások nélkül is kezelni a válságot", vagyis ez az mutatja, hogy a "mai ortodox gazdaságpolitika hibás úton jár".

És a végkövetkeztetés: "a magyar megoldások segíthetik az uniót, hogy újból dinamizálja az európai tehetséget és vállalkozó szellemet".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG