5p
Körvonalazódik a britek fizetési kötelezettségeinek számlája, de egyelőre azt sem tudni, mikor kerülhet a tárgyalóasztalra a kérdés. Theresa May kormánya ugyanis nem csak, hogy az összeg harmadát ajánlotta fel, a szélsőségesebb hangok szerint pedig egyáltalán nem is kéne fizetni.
Forrás: Wikimedia Commons/ Foreign and Commonwealth Office and Martin Möller

Az Európai Bizottság álláspontja szerint nagyjából 60 milliárd eurót kellene fizetnie Nagy-Britanniának, hogy kiváljon az Európai Unióból – írja a Bloomberg. Theresa May kormánya eddig ennek csak a harmadát ajánlotta fel, a szélsőségesebb hangok szerint pedig egyáltalán nem is kéne fizetni. Az EU tételenként szeretni elszámoltatni a briteket a kilépés előtt, az erről szóló viták azonban gyakran patthelyzetbe fulladtak, ahogy erről gyakran olvashattunk korábban is.

A Brexitről már sok cikkünk megjelent, ezeket ide kattintva olvashatod >>>

Brüsszel álláspontja szerint Nagy-Britannia tagországként fizetési kötelezettséget tett, ami nem tűnik el a blokkból való kilépéssel. Az EB elnöke, Jean-Claude Juncker szerint ez pont olyan, mint ha valaki italokat kér ki valahol és fizetés nélkül távozik. (A 60 milliárd Brexit számlához képest Magyarország éves GDP-je átszámítva több mint 105 milliárd euró)

Nagy-Britannia jelentős gazdasági részesedéssel bír az EU-ban, a büdzsével kapcsolatban pedig hét évente rendelkeznek, a következő így 2020 végére esik – majd két évvel a hivatalos kilépés után. A brit kormány viszont csak akkor hajlandó fizetni a következő ciklus végéig, ha addig szabad bejárásuk lehet a régió egységes piacára. Ez körülbelül 20 milliárd euró lenne, de ez még nem minden.

Mi kerülhet még a számlára?

A kifizetésre váró tételek kifizetését mind a 28 tagállam vállalta, ennek pedig egyik sarokköve a nyugdíj-rendszer. Az EU-nak éves alapon 5 százalékkal nőtt a nyugdíjfizetési kötelezettsége (67 milliárd euró), ebből 10 milliárdot a briteknek kellene kifizetnie. David Davis brit Brexit felelős azonban nem biztos benne, hogy ettől ne lehetne eltekinteni.

A számla ezzel azonban nem ér véget -  az EU teljes fizetési kötelezettsége csaknem 235 milliárd euró, ebből Nagy-Britannia részesedése 18 és 35 milliárd között van, számítási módszertől függően. Az EU szeretné, ha britek részt vállalnának a nemzetközi segélyszervezetek költségeiből, de felmerült az is, hogy támogassák a demokratikus intézkedéseket más országokban, illetve az EU-s felügyeleti szervek elköltöztetését.

Egyelőre a levegőben lóg, mikor kerül a számla az asztalra a tárgyalások során. Az EU nem hajlandó jövőbeli megállapodásokat kötni, amíg nem lát kellő haladást a kilépés körül – ez a „kellő haladás” azonban még ködös fogalom mindkét fél részéről, mivel a brit kormány a kilépési tárgyalások fontos elemének tartja már most leszögezni a későbbi viszonyrendszert.

Juttatást vártak, nem számlát

A 60 milliárd euró egy megközelített érték csupán, a szakértők azonban ettől eltérő számokkal is dobálóznak. Az Oxford Economics szerint inkább 47 milliárd euró lenne reális, míg a londoni CER inkább 73 milliárdot emleget. A Bruegel Intézet szerint a britek ellensúlyozhatnák a számla egy részét azzal, hogy tartósabban részesei maradnak a közös teherviselésnek, az EU ebbe azonban várhatóan nem menne bele.

Theresa May szerint a kormány tiszteletben tartja kötelezettségeit és nyitottak a későbbi gazdasági párbeszédre a blokkal. Hozzátették: Nagy-Britannia továbbra is támogatni fogja a kutatás-fejlesztést, az oktatást, valamint a biztonsági és kulturális értékeket, ugyanakkor konkrét összeg nem hangzott még el ezzel kapcsolatban. A brit kormány számára jelenleg nincs igazán kiskapu, amivel kibújhatna a fizetés alól, az EU azonban tisztában van azzal, hogy a britek nehezen értik, miért is kell fizetniük – főként úgy, hogy a Brexit-szavazás előtti kampányban erről aligha volt szó, ráadásul az egészségügy színvonalának sok éve várt javítását is ígérték a megtakarított összegből. A gyakorlatban tehát valószínű, hogy a teljes összeg sok részre bontva kerül az asztalra és sosem láthatunk majd egy összeget.

A legrosszabb esetben marad a patthelyzet és Theresa May kisétál a tárgyalóteremből. Ezt a fajta hard-Brexitet a konzervatívok is támogatják – így viszont a nemzetközi kereskedelmi szabályok lesznek érvényesek a későbbi üzletelés során, ez viszont sok vállalatot sodorna veszélybe, akik az egységes piacra rendezkedtek be.

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Az biztos, hogy nem fognak 100 milliárd eurót kifizetni az EU-nak. Theresa May és kormánya azt sem szeretné, hogy miattuk más tagországoknak kelljen majd nagyobb hozzájárulást fizetni. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de a britek még karácsony előtt beadják a javaslatot a rendezendő tételekről. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG