<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Körvonalazódik a britek fizetési kötelezettségeinek számlája, de egyelőre azt sem tudni, mikor kerülhet a tárgyalóasztalra a kérdés. Theresa May kormánya ugyanis nem csak, hogy az összeg harmadát ajánlotta fel, a szélsőségesebb hangok szerint pedig egyáltalán nem is kéne fizetni.
Forrás: Wikimedia Commons/ Foreign and Commonwealth Office and Martin Möller

Az Európai Bizottság álláspontja szerint nagyjából 60 milliárd eurót kellene fizetnie Nagy-Britanniának, hogy kiváljon az Európai Unióból – írja a Bloomberg. Theresa May kormánya eddig ennek csak a harmadát ajánlotta fel, a szélsőségesebb hangok szerint pedig egyáltalán nem is kéne fizetni. Az EU tételenként szeretni elszámoltatni a briteket a kilépés előtt, az erről szóló viták azonban gyakran patthelyzetbe fulladtak, ahogy erről gyakran olvashattunk korábban is.

A Brexitről már sok cikkünk megjelent, ezeket ide kattintva olvashatod >>>

Brüsszel álláspontja szerint Nagy-Britannia tagországként fizetési kötelezettséget tett, ami nem tűnik el a blokkból való kilépéssel. Az EB elnöke, Jean-Claude Juncker szerint ez pont olyan, mint ha valaki italokat kér ki valahol és fizetés nélkül távozik. (A 60 milliárd Brexit számlához képest Magyarország éves GDP-je átszámítva több mint 105 milliárd euró)

Nagy-Britannia jelentős gazdasági részesedéssel bír az EU-ban, a büdzsével kapcsolatban pedig hét évente rendelkeznek, a következő így 2020 végére esik – majd két évvel a hivatalos kilépés után. A brit kormány viszont csak akkor hajlandó fizetni a következő ciklus végéig, ha addig szabad bejárásuk lehet a régió egységes piacára. Ez körülbelül 20 milliárd euró lenne, de ez még nem minden.

Mi kerülhet még a számlára?

A kifizetésre váró tételek kifizetését mind a 28 tagállam vállalta, ennek pedig egyik sarokköve a nyugdíj-rendszer. Az EU-nak éves alapon 5 százalékkal nőtt a nyugdíjfizetési kötelezettsége (67 milliárd euró), ebből 10 milliárdot a briteknek kellene kifizetnie. David Davis brit Brexit felelős azonban nem biztos benne, hogy ettől ne lehetne eltekinteni.

A számla ezzel azonban nem ér véget -  az EU teljes fizetési kötelezettsége csaknem 235 milliárd euró, ebből Nagy-Britannia részesedése 18 és 35 milliárd között van, számítási módszertől függően. Az EU szeretné, ha britek részt vállalnának a nemzetközi segélyszervezetek költségeiből, de felmerült az is, hogy támogassák a demokratikus intézkedéseket más országokban, illetve az EU-s felügyeleti szervek elköltöztetését.

Egyelőre a levegőben lóg, mikor kerül a számla az asztalra a tárgyalások során. Az EU nem hajlandó jövőbeli megállapodásokat kötni, amíg nem lát kellő haladást a kilépés körül – ez a „kellő haladás” azonban még ködös fogalom mindkét fél részéről, mivel a brit kormány a kilépési tárgyalások fontos elemének tartja már most leszögezni a későbbi viszonyrendszert.

Juttatást vártak, nem számlát

A 60 milliárd euró egy megközelített érték csupán, a szakértők azonban ettől eltérő számokkal is dobálóznak. Az Oxford Economics szerint inkább 47 milliárd euró lenne reális, míg a londoni CER inkább 73 milliárdot emleget. A Bruegel Intézet szerint a britek ellensúlyozhatnák a számla egy részét azzal, hogy tartósabban részesei maradnak a közös teherviselésnek, az EU ebbe azonban várhatóan nem menne bele.

Theresa May szerint a kormány tiszteletben tartja kötelezettségeit és nyitottak a későbbi gazdasági párbeszédre a blokkal. Hozzátették: Nagy-Britannia továbbra is támogatni fogja a kutatás-fejlesztést, az oktatást, valamint a biztonsági és kulturális értékeket, ugyanakkor konkrét összeg nem hangzott még el ezzel kapcsolatban. A brit kormány számára jelenleg nincs igazán kiskapu, amivel kibújhatna a fizetés alól, az EU azonban tisztában van azzal, hogy a britek nehezen értik, miért is kell fizetniük – főként úgy, hogy a Brexit-szavazás előtti kampányban erről aligha volt szó, ráadásul az egészségügy színvonalának sok éve várt javítását is ígérték a megtakarított összegből. A gyakorlatban tehát valószínű, hogy a teljes összeg sok részre bontva kerül az asztalra és sosem láthatunk majd egy összeget.

A legrosszabb esetben marad a patthelyzet és Theresa May kisétál a tárgyalóteremből. Ezt a fajta hard-Brexitet a konzervatívok is támogatják – így viszont a nemzetközi kereskedelmi szabályok lesznek érvényesek a későbbi üzletelés során, ez viszont sok vállalatot sodorna veszélybe, akik az egységes piacra rendezkedtek be.

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Az biztos, hogy nem fognak 100 milliárd eurót kifizetni az EU-nak. Theresa May és kormánya azt sem szeretné, hogy miattuk más tagországoknak kelljen majd nagyobb hozzájárulást fizetni. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de a britek még karácsony előtt beadják a javaslatot a rendezendő tételekről. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló