<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Csak nem sikerül zöld ágra verekedni a bevándorló gyerekek ügyében Amerikában. A demokraták hol szavukat adják, hol kihátrálnak az ügy rendezéséből, Trump pedig sorra arcpirító követelményekhez köti a DACA-programban érintett gyerekek befogadását. Most valószínűleg elege lett, és egy visszautasíthatatlan ajánlatot tett az elnök, ami – remélhetőleg – mindenkinek tetszeni fog.
Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik az elnöki különgépen. (Kép forrása: MTI/AP/Alex Brandon)

Bőszen zajlik a munka a Fehér Házban, a kulcskérdés továbbra is a bevándorló gyerekek sorsának rendezése. Donald Trumpnak azonban láthatóan már elege van ebből, így most egy visszautasíthatatlan ajánlatot tett a kongresszusnak, ami remélhetőleg elnyeri a demokraták tetszését is: mintegy kétmillió illegális bevándorló fiatalnak adná meg az amerikai állampolgárságot. A tervet már hétfőn előterjesztik a bevándorlási törvény vitájához.

Jelenleg a DACA programban érintett álmodozók lélekszámát mintegy 700-800 ezerre becsülik, ám a Fehér Ház tervezetében az szerepel, hogy nemcsak ők, hanem a programban nem szereplő, de más, a "DACA programra alkalmas illegális bevándorló fiatalok" is megkaphatják az állampolgárságot. A Fehér Ház becslései szerint így akár 1 millió 800 ezer fiatal is amerikai állampolgár lehet. Természetesen semmi sincs ingyen, az állampolgárság nem jár azonnal a határ átlépésével – ennek elnyerésére legalább 10-12 évre van szükség. Trump emellett szigorítaná a legális bevándorlást az úgynevezett láncbevándorlás megakadályozásával és a vízumlottó rendszerének megszüntetésével, valamint erősítené a határbiztonságot is. Ehhez 25 milliárd dollárra lenne szükség.

Nyúlik az ügy, mint a rétestészta

Donald Trump a kampányígéreteihez hűen az egyik első intézkedéseként jelentette be tavaly, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított DACA-programot. Az előző elnök által hozott rendelet mintegy 800 ezer, illegálisan az Egyesült Államokba került fiatalt óv meg a kitelepítéstől. Ők ugyanis a szüleikkel érkeztek, ám hazájuknak már az USÁ-t tekintik, itt nőttek fel, tanultak és sokan itt is dolgoznak, épp csak állampolgárságuk nincs még.

hirdetés

Az intézkedésnek – nem meglepő módon – a radikális republikánusokon kívül senki sem örült, így hosszas egyeztetés kezdődött arról, hogy hogyan mentsék meg a Dreamer (álmodó) generációt. Tavaly szeptemberben Trump végül kiegyezett arról, hogy további hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét, feltéve, ha a demokraták megszavazzák a mexikói fal építését. Ez egy darabig úgy tűnt, hogy menni is fog, a demokraták elfogadták a javaslatot, és egészen január 19-ig minden simán is ment.

Aztán történt valami

Ahogy arról már korábban írtunk, január 19-én lejárt az amerikai kormányzat költségvetése, az újat pedig nem sikerült megszavazni – a demokraták ugyanis, lévén a DACA ügyét még nem sikerült teljesen rendezni, elálltak a rendelet megszavazásától, emiatt három napra le is állt a kormányzat a kormányzat működése. Trumpék ezután megígérték, hogy rendezik a kérdést, csak szavazzák meg a büdzsét – ez meg is történt, a munka újraindult,  viszont az aláírás után a demokraták gyakorlatilag azonnal kiálltak a korábban megígért mexikói fal építésétől.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A vendéglátósoknak majdnem 10 százalékkal magasabb a keresete, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:58
Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló