<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Csak nem sikerül zöld ágra verekedni a bevándorló gyerekek ügyében Amerikában. A demokraták hol szavukat adják, hol kihátrálnak az ügy rendezéséből, Trump pedig sorra arcpirító követelményekhez köti a DACA-programban érintett gyerekek befogadását. Most valószínűleg elege lett, és egy visszautasíthatatlan ajánlatot tett az elnök, ami – remélhetőleg – mindenkinek tetszeni fog.
Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik az elnöki különgépen. (Kép forrása: MTI/AP/Alex Brandon)

Bőszen zajlik a munka a Fehér Házban, a kulcskérdés továbbra is a bevándorló gyerekek sorsának rendezése. Donald Trumpnak azonban láthatóan már elege van ebből, így most egy visszautasíthatatlan ajánlatot tett a kongresszusnak, ami remélhetőleg elnyeri a demokraták tetszését is: mintegy kétmillió illegális bevándorló fiatalnak adná meg az amerikai állampolgárságot. A tervet már hétfőn előterjesztik a bevándorlási törvény vitájához.

Jelenleg a DACA programban érintett álmodozók lélekszámát mintegy 700-800 ezerre becsülik, ám a Fehér Ház tervezetében az szerepel, hogy nemcsak ők, hanem a programban nem szereplő, de más, a "DACA programra alkalmas illegális bevándorló fiatalok" is megkaphatják az állampolgárságot. A Fehér Ház becslései szerint így akár 1 millió 800 ezer fiatal is amerikai állampolgár lehet. Természetesen semmi sincs ingyen, az állampolgárság nem jár azonnal a határ átlépésével – ennek elnyerésére legalább 10-12 évre van szükség. Trump emellett szigorítaná a legális bevándorlást az úgynevezett láncbevándorlás megakadályozásával és a vízumlottó rendszerének megszüntetésével, valamint erősítené a határbiztonságot is. Ehhez 25 milliárd dollárra lenne szükség.

Nyúlik az ügy, mint a rétestészta

Donald Trump a kampányígéreteihez hűen az egyik első intézkedéseként jelentette be tavaly, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított DACA-programot. Az előző elnök által hozott rendelet mintegy 800 ezer, illegálisan az Egyesült Államokba került fiatalt óv meg a kitelepítéstől. Ők ugyanis a szüleikkel érkeztek, ám hazájuknak már az USÁ-t tekintik, itt nőttek fel, tanultak és sokan itt is dolgoznak, épp csak állampolgárságuk nincs még.

Az intézkedésnek – nem meglepő módon – a radikális republikánusokon kívül senki sem örült, így hosszas egyeztetés kezdődött arról, hogy hogyan mentsék meg a Dreamer (álmodó) generációt. Tavaly szeptemberben Trump végül kiegyezett arról, hogy további hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét, feltéve, ha a demokraták megszavazzák a mexikói fal építését. Ez egy darabig úgy tűnt, hogy menni is fog, a demokraták elfogadták a javaslatot, és egészen január 19-ig minden simán is ment.

Aztán történt valami

Ahogy arról már korábban írtunk, január 19-én lejárt az amerikai kormányzat költségvetése, az újat pedig nem sikerült megszavazni – a demokraták ugyanis, lévén a DACA ügyét még nem sikerült teljesen rendezni, elálltak a rendelet megszavazásától, emiatt három napra le is állt a kormányzat a kormányzat működése. Trumpék ezután megígérték, hogy rendezik a kérdést, csak szavazzák meg a büdzsét – ez meg is történt, a munka újraindult,  viszont az aláírás után a demokraták gyakorlatilag azonnal kiálltak a korábban megígért mexikói fal építésétől.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
Makro / Külgazdaság Százezreket hurcolhattak el Ukrajnából Oroszországba, Zelenszkij népirtásról beszél
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 07:44
Az orosz-ukrán háború 93. napjában járunk - újabb támadás érte Harkivot, legalább 9 civil áldozat van. Zelenszkij népirtásról beszél, nyugati hírszerzők nem hivatalosan százezrek elhurcolásáról tudnak, bár hivatalosan ennél kevesebbet mondanak.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet: mától óriási összeget láthatunk tankoláskor, de nem azt kell kifizetnünk
Gáspár András | 2022. május 27. 06:40
A totemoszlopon a hatósági ár lesz, de tankolás közben a nem hatósági árat látjuk majd - a kasszánál a magyar rendszámos autós az előbbit, a külföldi rendszámos az utóbbit fizeti. A rendelet már hatályba is lépett.
Makro / Külgazdaság Benzinár: akár olcsóbb is lehetne Magyarországon
Király Béla | 2022. május 27. 05:31
A csütörtökön bejelentett különadó sem veszélyezteti a kedvezményes hatósági üzemanyagárat, vélte a Klasszis Klub legutóbbi vendége, Holoda Attila energiapiaci szakértő. Szerinte az olcsóbb orosz olajárak mellett a Mol ki tudja gazdálkodni a 300 milliárd forintos pluszterhet. Sőt, az üzemanyagok ára akár még olcsóbb is lehetne.
Makro / Külgazdaság Putyin a legaljasabb fegyvert is beveti – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:59
Mi történt az orosz-ukrán háború 92. napján? 
Makro / Külgazdaság Varga Judit szerint ezek most a legfontosabb kérdések
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 17:11
A legfontosabb uniós kérdésekben elfoglalt magyar álláspontról tájékoztatta az Európai Unió tagállamainak budapesti misszióvezetőit Varga Judit igazságügyi miniszter és Bóka János államtitkár.
Makro / Külgazdaság London új frontot nyitna az ukrajnai háborúban
Káncz Csaba | 2022. május 26. 16:32
Az angol-litván javaslat megvalósításához hatalmas nyugati flottára van szükség, amelynek meg kell kockáztatnia az „eszkaláló konfrontációt orosz hadihajókkal”. Washington már „Harpoon” hajóellenes rakétákat szállít Ukrajnának. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG