<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az autóipar mellett Matolcsy György is hozzájárulhat, hogy még idén beinduljon a magyar gazdaság. Már Londonban is úgy vélik, még idén elkezdődhet a növekedés.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó közgazdászai közölték: felülvizsgálták a magyar gazdaságra érvényben tartott prognózisukat, és az általuk eddig várt 0,3 százalékos idei egész évi GDP-visszaesés után most már 0,4 százalékos növekedéssel számolnak idén.

A ház szakértői szerint a felülvizsgálatot a magyar háztartások fogyasztási kilátásainak javulása, a gépjárműexport várható felfutása és "kisebb mértékben" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett növekedésösztönző intézkedéscsomag indokolja.

A cég londoni elemzői közölték: az MNB-kezdeményezés nyomán még nagyobb biztonsággal tartják fenn azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság 2014-ben már 2,6 százalékkal növekedhet, a gyenge európai gazdasági környezet ellenére is.

A rezsicsökkentés is segített

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint a Magyarországon zajló meredek dezinfláció, amelyhez a kedvező bázishatások mellett a lakossági közműdíjak hatósági csökkentése is hozzájárul, máris emelte a háztartások elkölthető pénzét.

Emellett a folyamatos adósságcsökkentés, amelyben jelentős szerepük van a devizaalapú hitelállomány csökkentését célzó kormányzati intézkedéseknek, mára a hazai össztermék 35-36 százaléka körüli - a cseh és a lengyel rátával összemérhető - szintre csökkentette a magyar háztartási szektor eladósodottsági rátáját.

Kevésbé esik vissza a fogyasztás

Az elemzők számolnak, hogy a javuló fogyasztói vásárlóerő és a háztartások szintén javuló pénzügyi helyzete az idén lendületet adhat a magánfogyasztásnak Magyarországon, bár a költségvetési szigor hatásai miatt a lakossági fogyasztás valószínűleg még az idén is csökken. Mindazonáltal a cég közgazdászai enyhítették a fogyasztás idei visszaesésére adott előrejelzésüket: új prognózisuk szerint a csökkenés mértéke összességében 1,2 százalék lesz a ház által eddig várt 2,0 százalék helyett.

Az elemzők várakozása hasonló a PricewaterhouseCoopers szakértői véleményéhez. Mint arról a Privátbankár is beszámolt, elemzésük szerint az autóipar lehet a gazdasági növekedés mozgatója. Részletek >>

A szakértők úgy vélik, hogy a járműszektor exportja valószínűleg komoly növekedési forrás lesz 2013-ban.

A Daimler a kereslet növekedése nyomán éppen áprilisban tért át a hatnapos munkahétre, és fontolgatja a heti hétnapos termelés bevezetését, a Suzuki pedig termelésének 15 százalékos növekedésére számít az idén - hangsúlyozták a Bank of America-Merrill Lynch londoni részlegének szakértői.

Másban is jól állunk

A ház elemzői kimutatták azt is, hogy a magyar feldolgozószektor aktivitását mérő beszerzésimendzser-index (BMI) az elmúlt három hónapban folyamatosan a visszaesés és a növekedés mezsgyéjét jelző 50-es érték felett járt, és az első negyedévi átlaga 55,3 volt. Ez egyértelmű felülteljesítés Csehországgal és Lengyelországgal összehasonlítva, e két gazdaságban ugyanis az 50-es határszint alatt vannak a gyáripari BMI-mutatók - áll a Bank of America-Merrill Lynch csütörtöki londoni elemzésében.

A cég szerint ugyanakkor bizonyos óvatosság is indokolt ebben az összehasonlításban, mivel a magyar BMI-számításokat sok más európai országtól eltérően nem a Markit piaci adatszolgáltató cég, hanem teljes egészében egy helyi szervezet végzi.

Nem mindenki ért egyet

A Bank of America-Merrill Lynch javított magyarországi prognózisában szereplő idei növekedési előrejelzés egyelőre jelentősen eltér a szélesebb londoni elemzői konszenzustól, amely az euróövezet gyengülő kilátásai miatt csaknem egyöntetűen stagnálást, illetve több nagy citybeli ház esetében 2013-ra is még visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő e héten Londonban ismertetett - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária kilátásait vizsgáló - térségi helyzetértékelése szerint ebben a mezőnyben egyedül Magyarországon nem lesz az idén növekedés: a cég stagnálást jósolt 2013-ra a magyar gazdaságban, a másik négy országra ugyanakkor 1,0-1,6 százalék közötti GDP-növekedési ütemeket valószínűsített.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a minap közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra rontották az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

Ennek nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a felzárkózó gazdaságok kilátásairól összeállított második negyedévi előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a folytatódó euróövezeti válság miatt valószínűleg Közép- és Kelet-Európa teljesít a legrosszabbul az idén a globális felzárkózó térség egészén belül. A cég megerősítette, hogy 2013-ban 0,5 százalékos GDP-visszaesést vár a magyar gazdaságban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos