<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyugat-Európában tovább tombol a vita a burkini nevű, a teljes testet elfedő fürdőruha miatt. Ezt sokan a muzulmán értékrend melletti demonstrációnak tartják, alighanem tévesen. Ugyanakkor korántsem ez a németek legfontosabb problémája. Egyébként is, megismerni a terroristát ruházatáról?
1910, Olaszország. Fotó: Fortepan, Lakatos Mária

„Hagyjátok abba a vetkőztetésünket” – követelték a nők egy tiltakozó megmozduláson Berlinben a burkini-viselettel kapcsolatban az N24.de német televízió felvétele szerint. Vallástól függetlenül nőtársaik jogaiért tiltakoztak, azért, hogy senki se szabja meg, hogyan öltözködjenek. Ne kényszeríthessen senkit a rendőr ruhája levetésére, ahogy az a francia tengerparton nemrég történt.

Tények a burkiniről” – írta az egyik keresztény aktivista a táblájára. A burkinit eszerint egy ausztrál személy találta fel, hogy a világon több nő vehessen részt nyugati típusú időtöltésekben. A ruhadarabot általában ellenzik a vallási szélsőségesek. Nem muszlimok is hordják. Úszásra szolgál, és ugyanazok a gyárak gyártják, mint a többi fürdőruhafazont.

Az ARD mintegy ezer fős felmérése alapján németek 51 százaléka teljesen betiltaná, hogy a nők nyilvános helyen teljesen elfedjék testüket (burkát viseljenek), 30 százalékuk ezt részlegesen (például iskolákban, közintézményekben) tartja szükségesnek. A tilalom ellen csak 15 százalékuk van.

Érdekes módon a menekültek integrációját mégsem tartják elsődleges feladatnak a megkérdezettek. A jelenlegi német kormány utolsó évében 25 százalékuk szerint az ország belső biztonságának megőrzése és a terror elleni harc a legfontosabb. A 24 százalékuk szerint a nyugdíjprobléma és az időskori szegénység leküzdése, 20 százalékuk szerint pedig az oktatás, képzés.

1921, Siófok. Fotó: Fortepan, Péchy László

A menekültek integrációját csak 12 százalékuk nevezte elsődleges feladatnak, tíz százalék a munkahelyek és a gazdaság erősítését, öt százalék az egészségügyet. Német miniszterek egyébként nemrég amellett foglaltak állást, hogy meg kéne tiltani a nők teljes beburkolását a hivatalokban, bíróságokon, iskolákban, esetleg a közúti közlekedésben.

Miközben harminc körüli férfiak farmerben, pulóverben és fehér turistakalapban bombákat telepítenek, a cannes-i polgármester és a helyi állami hivatal igazgatója kiderítették, hol az igazi ellenség: a strandon ül, és burkinit hord – élcelődik a Die Zeit kommentátora. Hány fiatal nő követett már el terrorcselekményt burkiniben? Fel lehetett-e valaha is, bárhol ismerni a terroristát a ruházatáról? – teszi fel a kérdést. Ha pedig a burkini valóban a terroristák jele, akkor nem lenne helyesebb inkább engedélyezni, hogy tudjuk, ki a terrorista?

1912, Balatonalmádi. Fotó: Fortepan, Karabélyos Péter

Ha pedig azt mondják, hogy itt értékekről és erkölcsről van szó, a szerzőnek ehhez is van pár keresetlen szava. Felemlegeti, hogy a filmfesztiváljáról híres városban évtizedek óta pózolnak a zsinórtangába és felül semmibe (oben ohne) öltözött sztárocskák a paparazziknak (lesifotósoknak). (Erről érdemes megnézni a cikkben levő képeket.)

A kommentár következtetése szerint az egész burkini-tiltás nem más, mint rasszizmus. Az a lényege, hogy ha azokat nem tilthatjuk ki, akiket nem akarunk látni, akkor tiltsuk meg a ruházatukat. Ez azonban semmivel sem járul hozzá Franciaország biztonságához, sem a szabad társadalomhoz. Mit ér a szabadság, ha azt sem dönthetem el, mit veszek fel? – fejezi be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 133,04 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 55 254,39 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Csatát nyert a TASZ az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 17:24
Elbukott a kormány népszavazási kérdése a nemátalakító kezelésekről.
Makro / Külgazdaság „Utópikus fantáziák“ – megint tengelyt akasztott Orbán Viktor Brüsszelben
Wéber Balázs | 2021. október 22. 15:13
A brüsszeli EU-csúcson is működött a magyar-lengyel szövetség: Orbán Viktor kiállt a lengyelek mellett az uniós jog elsőbbségének kérdésében, és Varsóval közösen támadta az uniós klímacsomagot az elszálló energiaárak miatt. A magyar kormányfő szerint Brüsszel „utópikus fantáziákat" kerget, és megöli a középosztályt. A kedélyeket a kompromisszumok embere, Angela Merkel próbálta hűteni. A német kancellárnak azonban ez lehet az utolsó EU-csúcsa – a lapunk által megkérdezett szakértő szerint az új német kormány kritikusabb lesz majd a magyar kabinettel szemben.
Makro / Külgazdaság 2292 milliárdos hiánnyal zárt az államháztartás, de a bevételek is nőttek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 12:04
Megerősítette korábban kiadott adatait a PM.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon
MTI | 2021. október 22. 07:50
A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság EU-csúcs: a tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a energiaárak kezelésére
MTI | 2021. október 22. 07:06
Az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan, a koronavírus-járvány európai helyzetéről és az uniós klímavédelmi célkitűzésekről - közölte Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében péntek hajnalban, a kétnapos uniós csúcs első munkanapját követően.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos