<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Azért függesztette fel Oroszország a részvételét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz-amerikai Új START-szerződésben, mert az Egyesült Államok azt arra használta, hogy segítsen Ukrajnának - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtöki felszólásában az ENSZ leszerelési konferenciáján, Genfben.

Rjabkov hangsúlyozta, hogy Moszkva rákényszerült az Új START-szerződésben való részvételének felfüggesztésére, mivel Washington segítséget nyújtott Ukrajnának abban, hogy stratégiai fontosságú orosz célpontokat támadjon meg.

Az orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei Oroszország stratégiai vereségét akarják látni Ukrajnában.

"A helyzet tovább romlott, miután az Egyesült Államok megpróbálta felmérni az Új START-szerződésben körvonalazott orosz stratégiai létesítmények biztonságát, segítséget nyújtva a kijevi rezsimnek az ellenük irányuló fegyveres támadások végrehajtásában" - fogalmazott Rjabkov.

"Ilyen körülmények között kénytelenek voltunk bejelenteni a szerződés felfüggesztését" - fűzte hozzá.

Az orosz külügyminiszter-helyettes részvétele elleni tiltakozásul az Egyesült Államok, Franciaország, és más nyugati országok ENSZ-nagykövetei az üléstermen kívül maradtak, és kék-sárga ukrán zászlók előtt az Ukrajnával való szolidaritásukat fejezték ki.

"Világossá akartuk tenni, hogy mi, nagykövetek nem fogjuk holmi orosz külügyminiszter-helyettesek hazugságait és ferdítéseit hallgatni a leszerelési konferencián vagy az Emberi Jogi Tanács ülésén"- mondta Simon Manley brit ENSZ-nagykövet.    

"Meg akarjuk mutatni, hogy Ukrajnával vagyunk nap nap után, és támogatjuk a szabadságáért folytatott küzdelmét" - tette hozzá.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét az Új START-szerződésben, és kedden alá is írta az ezt hatályba léptető törvényt.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten jelentette be a felfüggesztést. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev
Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten jelentette be a felfüggesztést. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev

A stratégiai nukleáris robbanófejek számát korlátozó egyezményt 2010-ben Barack Obama akkori amerikai elnök és orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev írta alá. Rjabkov csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország továbbra is betartja a stratégiai támadófegyverekre vonatkozó korlátozásokat az egyezmény alapján.

A 2026-ban lejáró szerződés mindkét ország számára lehetővé teszi, hogy személyesen ellenőrizzék egymás nukleáris arzenálját, de az ukrajnai háború következtében kialakult feszültségek miatt leállították az ellenőrzéseket.

Újságíróknak nyilatkozva a miniszterhelyettes később elmondta: a döntés ellenére Oroszország továbbra is tartani fogja magát a stratégiai fegyverekre vonatkozó megkötésekhez, így Moszkva nem fog nukleáris fegyvereket tesztelni, amennyiben Washington is tartózkodik a hasonló jellegű tevékenységektől. Hozzátette ugyanakkor: "Oroszországnak ettől függetlenül fel kell készülnie a legrosszabbra".

(MTI) 

Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG