BUX
36 103.59
-0.33%
-119.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 864.00
+0.22%
+4.00
RICHTER
6 900.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
383.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 2. 06:04

A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.

Hová lesz a világ dicsősége? A világ első számú katonai és gazdasági hatalmának hátországa napok alatt belobbant, 40 városban már kijárási tilalom van érvényben, miközben több, mint 4400 embert őrizetbe vettek. Ilyen léptékű felfordulást utoljára 1968-ban látott a globális birodalom megroppant anyaországa, amikor Marthin Luther King meggyilkolása után országszerte tüntetések törtek ki.

Kisodródva a köztársaságból

Ezeken a hasábokon márciusban figyelmeztettünk arra, hogy a súlyosan megosztott amerikai társadalom a robbanás szélére került a járvány és a recesszió folyományaként. Trump elnök az elmúlt napokban tett reakcióiban kevés jelét látjuk a kompromisszumkészségnek, annál több  olyat viszont, amelyek a további eszkaláció felé mutatnak. Ez nem meglepetés, hiszen az elnök éppen Minneapolisban tartott múlt októberben egy kampánygyűlést több száz rendőr előtt, ahol gyalázkodóan beszélt a város baloldali polgármesteréről.

Donald Trump amerikai elnök a New York Post nevű újságot tartja a kezében a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. május 28-án. MTI/AP/Evan Vucci Donald Trump amerikai elnök a New York Post nevű újságot tartja a kezében a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. május 28-án. MTI/AP/Evan Vucci

Az erőszakszervezetek és a jobboldali szabadcsapatok felkarolása – lásd Michigan – már arra mutat, hogy Trump tovább gyengíti a köztársaság intézményrendszerét és adott esetben közelebb sodródik egy félkatonai, autokratikus modellhez. Ez természetesen nem veszélytelen, hiszen az országban egyrészt több száz millió fegyver található civil kézen, másrészt az USA nem etnikai vagy vallásos alapra épült fel, hanem a törvény előtti egyenlőség a nemzeti öntudat egyik legfontosabb oszlopa. Ha ez ledől, akkor az amerikai társadalmi modell mély legitimációs válságba kerül.

Valóban, Trump elnökké választásával egy teljesen új politikai korszak kezdődött az Egyesült Államokban, a fehér nacionalizmus szelleme kiszabadult a palackból. A politikai ellentétek az új viszonyok közepette ideológiai helyett törzsi keretekbe helyeződnek át. És mindenekelőtt, ahogy az Jugoszlávia és a Habsburg Monarchia esetében is bebizonyosodott, a nacionalizmus tüzét felloban(t)ásuk után már nehéz kioltani, ez pedig multi-etnikus társadalmak esetében akár végzetesnek is bizonyulhat.

Gúnyos kritika világszerte

Az USA esetében egy olyan birodalomról beszélünk, amely évtizedek óta az erkölcsi felsőbbrendűséget hirdetve hajtott végre rezsimváltó katonai műveleteket világszerte. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése ezért elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében.

A kínai kommunista párt szócsöve szerint az amerikai felfordulás a rendszerszintű rasszizmus valamint a dilettáns kormányzás egyenes következménye. A kínai külügyi szóvivő szerint Washington a tüntetőket más országokban hősöknek nevezi, míg most az amerikai tüntetőket Trump körei banditáknak nevezik. Erdogan török elnök a minneapolisi események kapcsán rasszistának és fasisztának nevezte az USA-t.

Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője szerint „ha sötétbőrűként sétálsz az amerikai utcán, nem lehetsz benne biztos, hogy a következő percekben is életben maradsz”. Trump 2018 januárjában Afrika országait „pöcegödör országoknak” nevezte, amelyek ettől a beszólástól nem voltak túlságosan elragadtatva. Nem véletlen, hogy az Afrikai Unió vezetője rögtön elítélte George Floyd minneapolisi meggyilkolását, leszögezve, hogy „elutasítjuk az USA folyamatos diszkriminációs politikáját a fekete polgáraival szemben”.

Káncz Csaba szerzői oldala >>

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
Makro / Külgazdaság Áder János úgy döntött, ez a négy személy többé nem lehet magyar állampolgár
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:19
A négy személy közül ketten az egykori Jugoszlávia, ketten pedig a Szovjetunió területén születtek.
Makro / Külgazdaság Húztak egyet a pórázon Hongkongban – meddig bírják a befektetők?
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2020. július 3. 06:07
Ismét kezdenek elszabadulni az indulatok Hongkongban, ezúttal az új nemzetbiztonsági törvény miatt. A félelmek szerint ez a városállam eddigi relatív szabadságának végét jelentheti, ami emberi jogi szempontokon túl üzleti szempontból is aggályos lehet. Ugyanakkor Ázsia pénzügyi központjának "lerombolása" senkinek sem áll érdekében – még Kínának sem.
Makro / Külgazdaság Lázár János kisvasútja is egyre nagyobb: közelíti a 70 milliárdot
Vég Márton | 2020. július 2. 18:43
Leépíti az állam a vasúti mellékvonalakat, ellenben Szeged és Hódmezővásárhely között méregdrágán épül a tram-train, amire most újabb 9 milliárd forintot lobbizott ki Lázár János azért, hogy ne 20, hanem 15 percenként indulhasson a villamosvasút.
Makro / Külgazdaság Még a végén kiderül, hogy tulajdonképpen jól járnak a kisadózó vállalkozások
Baka F. Zoltán | 2020. július 2. 18:22
Parragh László és Varga Mihály együtt érveltek a kata szigorítása mellett.
Makro / Külgazdaság További szigorítás vár a TB-járulék bliccelőkre
Kormos Olga | 2020. július 2. 17:29
Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie. Legalábbis erre lehet következtetni a legfrissebb Magyar Közlönyből.
Makro / Külgazdaság Hiába várják, nem csökken az állástalanná válók száma az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 15:28
Továbbra is futószalagon bocsátják el az embereket az Egyesült Államokban, derült ki a munkaügyi adatokból. Pozitívum, hogy egy másik csütörtökön közölt információ szerint a munkahelyteremtés is beindult.
hírlevél