BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 2. 06:04

A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.

Hová lesz a világ dicsősége? A világ első számú katonai és gazdasági hatalmának hátországa napok alatt belobbant, 40 városban már kijárási tilalom van érvényben, miközben több, mint 4400 embert őrizetbe vettek. Ilyen léptékű felfordulást utoljára 1968-ban látott a globális birodalom megroppant anyaországa, amikor Marthin Luther King meggyilkolása után országszerte tüntetések törtek ki.

Kisodródva a köztársaságból

Ezeken a hasábokon márciusban figyelmeztettünk arra, hogy a súlyosan megosztott amerikai társadalom a robbanás szélére került a járvány és a recesszió folyományaként. Trump elnök az elmúlt napokban tett reakcióiban kevés jelét látjuk a kompromisszumkészségnek, annál több  olyat viszont, amelyek a további eszkaláció felé mutatnak. Ez nem meglepetés, hiszen az elnök éppen Minneapolisban tartott múlt októberben egy kampánygyűlést több száz rendőr előtt, ahol gyalázkodóan beszélt a város baloldali polgármesteréről.

Donald Trump amerikai elnök a New York Post nevű újságot tartja a kezében a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. május 28-án. MTI/AP/Evan Vucci Donald Trump amerikai elnök a New York Post nevű újságot tartja a kezében a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. május 28-án. MTI/AP/Evan Vucci

Az erőszakszervezetek és a jobboldali szabadcsapatok felkarolása – lásd Michigan – már arra mutat, hogy Trump tovább gyengíti a köztársaság intézményrendszerét és adott esetben közelebb sodródik egy félkatonai, autokratikus modellhez. Ez természetesen nem veszélytelen, hiszen az országban egyrészt több száz millió fegyver található civil kézen, másrészt az USA nem etnikai vagy vallásos alapra épült fel, hanem a törvény előtti egyenlőség a nemzeti öntudat egyik legfontosabb oszlopa. Ha ez ledől, akkor az amerikai társadalmi modell mély legitimációs válságba kerül.

Valóban, Trump elnökké választásával egy teljesen új politikai korszak kezdődött az Egyesült Államokban, a fehér nacionalizmus szelleme kiszabadult a palackból. A politikai ellentétek az új viszonyok közepette ideológiai helyett törzsi keretekbe helyeződnek át. És mindenekelőtt, ahogy az Jugoszlávia és a Habsburg Monarchia esetében is bebizonyosodott, a nacionalizmus tüzét felloban(t)ásuk után már nehéz kioltani, ez pedig multi-etnikus társadalmak esetében akár végzetesnek is bizonyulhat.

Gúnyos kritika világszerte

Az USA esetében egy olyan birodalomról beszélünk, amely évtizedek óta az erkölcsi felsőbbrendűséget hirdetve hajtott végre rezsimváltó katonai műveleteket világszerte. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése ezért elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében.

A kínai kommunista párt szócsöve szerint az amerikai felfordulás a rendszerszintű rasszizmus valamint a dilettáns kormányzás egyenes következménye. A kínai külügyi szóvivő szerint Washington a tüntetőket más országokban hősöknek nevezi, míg most az amerikai tüntetőket Trump körei banditáknak nevezik. Erdogan török elnök a minneapolisi események kapcsán rasszistának és fasisztának nevezte az USA-t.

Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője szerint „ha sötétbőrűként sétálsz az amerikai utcán, nem lehetsz benne biztos, hogy a következő percekben is életben maradsz”. Trump 2018 januárjában Afrika országait „pöcegödör országoknak” nevezte, amelyek ettől a beszólástól nem voltak túlságosan elragadtatva. Nem véletlen, hogy az Afrikai Unió vezetője rögtön elítélte George Floyd minneapolisi meggyilkolását, leszögezve, hogy „elutasítjuk az USA folyamatos diszkriminációs politikáját a fekete polgáraival szemben”.

Káncz Csaba szerzői oldala >>

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
Makro / Külgazdaság Tényleg kinyitják az iskolákat: megjelent a rendelet a következő tanévről
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:28
Máris megjelent a délután beharangozott rendelet az iskolakezdésről: hagyományosan indul a tanév szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
hírlevél