Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Fehér Ház politikai viharba keveredett, miután Donald Trump és több tanácsadója útszéli hangnemben ment neki az ország vezető járványügyi szakemberének. Az amerikai államadósság 200 év után lépte át az ezermilliárd dollárt – idén március óta ezt a növekményt már havi szinten produkálja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Államokban a koronavírussal fertőzöttek száma már meghaladja a 3,6 milliót, vagyis minden száz amerikai közül legalább egy polgár fertőzött a potenciálisan halálos vírussal.  Az elmúlt 7 napban az átlagos napi új fertőzöttek száma meghaladta a 62 ezret – ami az egy hónappal ezelőtti adat háromszorosa.

Szép számmal vesznek bóvlikötvényeket isSzép számmal vesznek bóvlikötvényeket is

Veszélyes a korai nyitás

A déli szövetségi államok nagyvárosainak – köztük Orlando, Miami, San Antonio, Dallas, Houston és Phoenix – kórházaiban gyakorlatilag beteltek az intenzív osztályok és a halottasházak (ezért Texasba több tucat mobil halottaskocsit rendeltek). Florida 54 kórházának jelenleg egyetlen egy intenzív ágya sincs üresen. A dinamikát jól mutatja, hogy a Washingtoni Egyetem közegészségügyi intézete (Institute for Health Metrics and Evaluation) azt jelentette, hogy november 1-jéig az USA-ban 224 089-en halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe – az intézet egy hét alatt 20 ezerrel módosította felfelé a becslését.  

Az USA-t beleértve a világban az utóbbi hetekben főként azon országokban szabadult el a fertőzöttség, ahol a szakemberek intelmei ellenére a politikusok túl korán újranyitották a gazdaságot.  Az újranyitás nagy szószólói közül többen már megfertőződtek, így Kevin Stitt, Oklahoma kormányzója és Morgan Griffith, a képviselőház tagja.  A súlyosan fertőzött Florida és Georgia szövetségi államokban a republikánus kormányzók viszont a mai napig nem tették kötelezővé a szájmaszk használatát.  

Üssük a tudományt

A Fehér Ház mindeközben politikai viharba keveredett, miután Trump és több tanácsadója útszéli hangnemben ment neki Anthony Fauci elismert járványügyi szakembernek, aki korábban az elnök járványügyi tanácsadója volt. Trump és Fauci már jó ideje nem beszél egymással közvetlenül, mivel a Nemzeti Allergia- és Fertőzéstudományi Intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID) igazgatója nem egyszer jelezte nyilvánosan, ha úgy érezte, hogy az elnök megalapozatlan nyilatkozatokat tesz a járvánnyal kapcsolatban.

Trump a múlt héten két interjújában is Fauci „számos tévedéséről” beszélt, de a Fehér Ház tudományellenes csapkodására szerdán Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója tette föl a koronát. A USA Today-ben közölt, óriási vihart kavart írásában a mindenfajta közegészségügyi tapasztalatnak híján lévő tanácsadó kifejtette, hogy Fauci minden alkalommal tévedett, amikor kettejük között szóváltásra került sor.

Dráma a színfalak mögött

A járvány feletti ellenőrzés mára bizony kicsúszott Washington kezei közül, a pénzügyi stabilitás látszatát pedig csak úgy sikerül megőrizni, hogy március óta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gyakorlatilag havonta ezermilliárd dollár értékben vásárol értékpapírokat, köztük bóvlikötvényeket. Ezen a ponton ki kell emelnünk, hogy az Egyesült Államoknak több mint 200 évre volt szüksége, mire 1981 negyedik negyedévében először átlépte a szövetségi államadósság az ezermilliárd dollárt. Napjainkban ehhez már egyetlen hónap is elég.

A fedezetlen pénzcunami egyik, nem igazán propagált mellékhatása, hogy a Deutsche Bank Securities becslése szerint az amerikai cégek ötöde már valójában „zombi” cégnek tekinthető, amelyek csakis a nulla kamatláb és az ultra alacsony szintű hitelek mellett tudják fedezni a kamatköltségeit. „Zombinak” nevezik az USA-ban azokat a cégeket, amelyek esetében az adósságszolgálat költségei már meghaladják a profit nagyságát, ezért csak folyamatos hitelfelvétellel tudnak (látszólag) életben maradni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Friss
hírlevél