BUX
36 523.84
+1.21%
+438.00
OTP
10 500.00
+2.54%
+260.00
MOL
2 014.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
394.00
-0.13%
+0.00
 
2020. április 8. 20:19

A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.

Akárcsak a 2008-as globális pénzügyi válságot, a mostani gazdasági megrendülést is újabb adósságokkal próbálják kezelni Washingtonban, Frankfurtban, Pekingben és Tokióban. Az amerikai államadósság a 2008-as, pénzügyi megrendülés előtti 10 ezermilliárd dollárról mára 23 ezermilliárd dollárra duzzadt. Az év végére az amerikai államadósság a GDP 115 százalékát érheti el – a tavaly év végi 100 százalékról – és a Fitch hitelminősítő már figyelmeztetett, hogy ezzel az az USA elvesztheti ’AAA’ besorolását. Az idei amerikai költségvetési hiány a legkülönfélébb, „vészhelyzeti gazdasági támogatások” miatt a GDP 20 százalékát (!) érheti el.

Adósságok és beszállítói láncok

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök 200 milliárd eurót – az ország GDP-jének 20 százalékát – tervez elkölteni a járvány gazdasági és társadalmi feszültségeinek enyhítésére. Azt nem tisztázta, hogy a pénz honnan fog jönni. A kínai vállalatoknak idén 120 milliárd dollárt kell visszafizetniük a dollárban leszámítolt hiteleik után – ez szintén rejtély, hogy honnan fogják előteremteni a zuhanórepülésbe fordult világgazdasági körülmények közepette.

(Fotó: MTI/Vajda János) (Fotó: MTI/Vajda János)

Ráadásul egy friss kutatás szerint a koronavírus járvány következményeképpen a világ vállalatainak a fele radikálisan át akarja alakítani a beszállítói láncait. 36 százalékuk már lépéseket is tett ezirányba. A kínai beszállítók hónapok óta nem szállítanak és a költséghatékonyság helyett a beszállítói biztonság kerül a nagy gyártók homlokterébe.

A professzor új narratívát követel

William E. Rees kanadai professzor szerint viszont ki kell szállni a mókuskerékből – amíg nem késő. Az elmúlt két évszázad alatt ugyanis az emberi populáció hétszeresére nőtt, fogyasztása viszont százszorosára. A Homo Sapiens létszáma 200 ezer év alatt érte el az 1 milliárdot és aztán röpke két évszázad után már átlépte a 7 milliárdot. A professzor hangsúlyozza, hogy a jelenlegi szintű fogyasztást már nem bírja el a Föld ökoszisztémája és a biofizikai, életet fenntartó funkciók kezdenek csődöt mondani.

A professzor szerint sürgős újragondolásra szorul a korlátlan növekedésre alapozott globális modell.  A koronavírus járvány az előrejelzések szerint idén mintegy negyedével csökkenti a globális össztermelést. A professzor szerint viszont „őrület” lenne megpróbálni visszaállítani a termelés szintjét a járvány kitörése előtti szintre.

Rees úgy látja, hogy erősíteni kell a közösségek önellátási képességét. Túl messzire ment a specializáció, a globalizáció és a ’just-in-time’ kereskedelem a létfontosságú termékek esetében. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdasági diverzitásra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél