<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Európai Központi Bank nem merte meglépni, amit korábban tervezett, miszerint márciustól havonta 10 milliárd euróval csökkenti kötvényvásárlási programját (angolul taper, ebből a mi vicces tapír kifejezésünk). Annyit tett csak, hogy a havi 80-at 60 milliárdra csökkenti, de határidő nélkül.

Kifogás mindig akad

Az eredetileg tervezett 1700 milliárd eurós program evvel 540 milliárddal növekszik, és ki tudja, hogy jövő év végén el meri-e szánni magát Mario Draghi jegybankelnök ennek a meglehetősen bizonytalan hatékonyságú eszköznek a megszüntetésére. Magyarázatot természetesen most is találtak: megnövekedett politikai kockázatok: Brexit, Trump, olasz népszavazás. Ez nagyon hasonlít a Fed eddigi kamatemelés-halogató taktikájára, amikor is mindig előhúztak valamilyen aktuális eseményt, mint okot, noha a gazdasági fundamentumok már rég nem indokolják a válságkezelési üzemmódot.

A Commerzbank egy vezető közgazdásza a Bloomberg TV-nek elmondta, hogy szerinte az EKB úgy érzi, hogy a politikusok fogságában van, mivel azok nem mernek reformlépéseket tenni (nem tudni, hogy itt a jegybankelnököt adó Olaszországra gondolt-e elsősorban, ahol épp most utasította el a nép a reformprogramot), így a jegybank kénytelen fenntartani az extrém laza monetáris politikát.

Kamatdöntés

Az ECB egyúttal a kamatokról is döntött: az irányadó kamatláb nulla marad, a tartalékráta pedig mínusz 0,4 százalék, ez megfelel a várakozásoknak. Foglalkoztak az infláció alakulásával is, hisz az egyik fő érvként a szerintük túlzottan alacsony inflációt szoktak felhozni a szokatlan monetáris enyhítés mellett. Az EKB célja a valamivel 2 százalék alatti infláció, 2018-ra 1,5 százalékot prognosztizálnak, és 2109-re, Draghi mandátumának lejártára várják a cél teljesülését.

Nincs tapír, nincs papír

A kötvényvásárlási program folytatódása azt a problémát is felveti, hogy az EKB lassan nem talál olyan papírt, amit a program szerint megvehetne, hisz lassan mindent megvett. Ezért enyhítik a szabályokat: az eddigi minimum 2 év helyett már 1 éves lejáratú értékpapírok is szóba kerülhetnek, és magasabb árfolyamon, akár negatív hozam mellett is vásárolhat a bank. Ennek az a veszélyes következménye adódik, hogy az EKB elég nagyot fog bukni a programon, vagyis a negatív hozamot neki kell lenyelni.

Ugyanakkor a kötvényhozamokat ezzel irreálisan lenyomja, a piac torzul, a pénz nem talál hozamot. Eredetileg ez is volt a cél, mert azt hitték, ettől a lakosság költekezni kezd, ezzel pont az ellenkezője történt: a lakosság még az elmaradt kamatot is megtakarítja, gondolván az esetleges jövőbeni válság időszakokra vagy a nyugdíjas korra. Emiatt sokan elégedetlenek, különösen Németország, amely elfogadhatatlannak tartja ezt a monetáris politikát, és egyre inkább szembekerül az EKB-val.

Árfolyam reakciók

Az európai tőzsdéket jól megtépték a hírre, érthető módon, hisz a pénzszórás egyelőre beláthatatlan ideig marad. A DAX másfél százalékos emelkedés után 11 150 ponton áll, a francia CAC-40 közel egy százalékkal van feljebb 4735 ponton, a spanyol piac közel 2 százalékkal erősödik. Az euró egy rövid kezdeti emelkedés után gyengülni kezdett: a bejelentés előtt még közel 1,08 dollárt ért, nem sokkal később már csak 1,065 dollárt.

Makro / Külgazdaság Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:45
Ezt a szervezet főtitkára közölte Ankarában.
Makro / Külgazdaság Ötszáz gyerek halt meg az ukrajnai háborúban 
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:30
Átfogó orosz légicsapások több település ellen a hét végén.
Makro / Külgazdaság Tízezrek tüntettek Orbán Viktor lengyel szövetségese ellen
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 17:03
Varsóban volt a tömegmegmozdulás.
Makro / Külgazdaság Dollármilliókat adtak egy 86 éves karóráért, amilyen csak 8 van a világon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 16:25
Az utolsó kínai császár karórája 6,6 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Az Aisin-Gioro Puyi által viselt Patek Philippe órát előzetesen 3 millió dollár körüli leütésre taksálták.
Makro / Külgazdaság Elképesztő diplomáciai áttörés előtt áll a két hatalom
Káncz Csaba | 2023. június 4. 15:32
Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 13:16
Boris Pistorius védelmi miniszter vasárnap jelentette be.
Makro / Külgazdaság Több ezer embernek sikerült átjutni a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 09:23
De a többségük biztos tovább akar menni.
Makro / Külgazdaság Bizalmasokra cserélte minisztereit Erdogan
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 08:30
A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.
Makro / Külgazdaság Putyin masszívan rakétázza Kijevet
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 07:57
Egyelőre minden légi eszközt lelőttek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Putyin egy szekta tagja, sőt, túsz is - állítólag
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 17:59
Fehéroroszország szinte államcsődben van, az oroszbarát Kirgizisztán nyitott az Európai Unió felé. Háborús összefoglaló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG