<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Kezelhető lenne Németország számára, ha az Ukrajna elleni háború miatt embargót vezetnének be az orosz földgázra - mutatta ki a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) egyik, kedden közölt elemzésében.

A Leopoldina szerint Németország képes lenne úgy pótolni az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt rövid időn belül kieső földgázszállításokat, hogy ne kényszerüljön a klímavédelmi célok feladására, elkerülje a földgázhiányt és enyhítse a gazdasági és társadalmi következményeket.

Nem tudjuk, mennyit mutatnak majd a műszerek a kritikus időszakban. Fotó: pixabay.comNem tudjuk, mennyit mutatnak majd a műszerek a kritikus időszakban. Fotó: pixabay.com

A tudományos akadémia szakértői a legfontosabb azonnali, vagyis már a következő hetekre szóló feladatnak azt tartják, hogy európai uniós szinten szervezzék meg az orosz földgáz pótlására szolgáló cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzését, és az állami szabályozás és felügyelet erősítésével gondoskodjanak a csupán 27 százalékos töltöttségi szintű németországi gáztározók feltöltéséről.

A többi között rámutattak, hogy az EU-ban működő LNG-terminálok 1715 terawattórás (TWh) kapacitása nem sokkal marad el a 2020-ban regisztrált 1768 TWh-t kitevő orosz földgáz-, illetve LNG-importtól. A kapacitás egy része ugyan foglalt, de 1100 TWh LNG-t így fogadhatna az EU, és Törökországban működő terminálokat is be lehetne kapcsolni az ellátásba az EU-t Törökországgal összekötő vezetékek révén.

További fontos azonnali feladat a hazai kitermelésből származó szénre épülő energiatermelés bővítése - írták a Leopoldina elemzői, kiemelve, hogy az orosz gázszállítások kiesése ugyan nem állítaná meg Németország úgynevezett klímasemlegesség - nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás - felé tartó átalakulását, "de világos, hogy az eredetileg vártnál magasabb költséggel kellene megvalósítani", és "mivel ezek a terhek általában az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat sújtják keményebben, célzott kompenzációjuk még sürgetőbb lenne".

Mint írták, az ország úgynevezett elsődleges energiafelhasználásában több mint 25 százalékos részarányt kitevő - és mindenekelőtt az ipari termelésben és háztartások fűtéséhez használt - orosz földgáz kiváltását szolgáló intézkedések társadalmi elfogadottsága döntő tényező lenne, de az államnak "van elegendő pénzügyi mozgástere" biztosítani, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű háztartások kibírják az átalakításból adódó többletterheket.

A középtávú feladatok közé sorolták egyebek mellett az állami felügyelet alatt álló tartalékok felhalmozását többfajta energiahordozóból, és Németország első - a kormány tervei szerint rögtön három - LNG-termináljainak felépítését, méghozzá oly módon, hogy cseppfolyósított hidrogén fogadására is alkalmasak legyenek.

A tudományos akadémia szakértői kiemelték, hogy a szövetségi kormány már meg is tette az első nagy jelentőségű lépéseket. Ezek közé sorolták, hogy a gazdasági minisztérium elindított egy 1,5 milliárd eurós földgázbeszerzést, belépve az eddig magánvállalatok által dominált piacra, és hozzákezdett az összesítve 23 milliárd köbméter kapacitású - az EU teljes gáztárolói kapacitásának mintegy negyedét kitevő -, és ugyancsak magáncégek által üzemeltetett tározók működtetését szabályozó előírások átalakításához, vagyis az állami felügyelet erősítéséhez.

A szövetségi kormány egyelőre elutasítja az orosz energiaembargó gondolatát. Olaf Scholz kancellár egy hétfőn kiadott közleményében kiemelte: tudatos döntés volt kihagyni az energiaszektort az orosz gazdaság EU-s szankciókkal sújtott területei közül, mert az orosz források a hőtermeléstől a közlekedésen át az iparig nélkülözhetetlenek, és nem lehet egyik napról a másikra helyettesíteni őket.

(MTI)


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG