BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2016. szeptember 8. 20:01

A bajor konzervatív CSU követeléscsomagot állított össze menekültkérdésben, amelyben a menekültek számának korlátozása, a burkaviselet megtiltása, a jogtalanul ott tartózkodók következetes kiutasítása áll. Összességében a menekültpolitika jelentős szigorításáról van szó, amivel erősen szembehelyezkednek a CDU-val és Merkellel.

A további konfliktusok a CDU-val programozva vannak abban a dokumentumban, amelyet a CSU (a CDU bajorországi, szintén konzervatív testvérpártja) állított össze a menekültüggyel kapcsolatos követeléseiről – írja a bajor BR24 honlapja. Ebben az van, hogy a befogadott menekültek számát évi 200 ezerben kéne maximálni, a tartózkodási jog nélküli menekülteket konzekvensen ki kell utasítani. Meg kell tiltani a burka viseletét, és meg kell szüntetni a kettő állampolgárságot, tranzitzónákat kell felállítani.

A követelések nagy része nem új, de egybe csomagolásuk igen. A CSU törvényt szeretne a bevándorlás korlátozásáról, amelyben a keresztény-nyugati kultúrkörből származó bevándorlók előnyt élveznek. Szerintük az államnak kell eldöntenie, kiket fogad be, nem a migránsoknak. A menekülés okainak felszámolása mellett arra is törekednének, hogy a menekülteket minél hamarabb visszaküldjék a származási országukba.

A BR24 szerint ez a követeléscsomag, amelyet a hétvégén a párt elnöksége elé készülnek terjeszteni, tovább élezi majd az ellentéteket a koalíciós partner CDU-val és Angela Merkel kancellárral.

Más vitás kérdésekről is szólnak, az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók leépítését kérik, biztonsági okokból a hadsereg belföldi bevezethetőségét szorgalmazzák és lehetővé akarják tenni egyes személyes adatok számítógépes tárolásának meghosszabbítását. Szupergyors internetet vezetne be egész Bajorországban, csökkentené a szülők nyugdíjjárulékát és vitába száll a szocialista SPD-vel is, amely mindenféle adóemelés ellen tiltakozik.

A CSU az AfD-t (a szélsőjobboldali, idegenellenes, rasszista pártot) szajkózza – írja a Süddeutsche Zeitung kommentárja. Angela Merkel kancellár nemrég intett mérsékletre, most pedig a CSU egy nagy pofonnal felérő követelésekkel jött elő. A nyugati kultúrkörből jövő bevándorlók előnyben részesítése, a burka és a niqab viseletek betiltása a szerző szerint olyan ötletek, mintha éjféli sörsátor-látogatás során születtek volna.

Angela Merkel a napokban szólította fel a felelősséget viselő német politikusokat a „verbális leszerelésre”, szóhasználatuk finomítására. Mondván, hogy ha az ő szóhasználatuk is eszkalálódik, akkor az ellenfeleik fognak nyerni. (Valószínűleg a szélsőjobbra gondolt.)

A szerző cáfolja a CSU több állítását, például a muzulmán nők 70 százaléka Németországban még kendőt sem tesz a fejére, burkát és niqab-ot pedig csak néhány százan hordanak, a menekültek számának korlátozása pedig alkotmányellenes lenne. Megállapítja, hogy eddig az olyan kísérletek, amelyek az AfD-t jobbról próbálták előzni, csak a CDU szavazatvesztéséhez vezetett.

A Handelsblatt a baloldali SPD egyik vezetőjét idézi, aki szerint a CSU-nál az „értelem a bőrnadrágba csúszott le”. Szerinte az SPD az alkotmányos jogokat csorbítaná, ami nagyon tetszeni fog majd a szélsőjobboldali AfD-nek. A Zöldek egyik politikusa szerint Horst Seehofer jobboldali populista követeléseket hangoztat, és a CSU-t az AfD bajor szárnyává akarja alakítani.

Maga az AfD is úgy gondolja, hogy a CSU követeléscsomagja nekik kedvez leginkább. Elsősorban azért, mert a CSU, amely a kormányzó koalíció tagja, csak beszél erről, jó pontokat akar szerezni a társadalomban, de valójában nem tesz semmit. Ha cselekedne is, akkor az AfD-nek nehezebb lenne – mondta a szélsőséges szervezet egyik vezetője.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
hírlevél