BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 15. 20:11

Miért terjednek a koronavírushoz hasonló járványok exponenciálisan, és mit lehetne tenni, hogy ne így legyen? - teszi fel a kérdést címében a Washington Post cikke. Messze a leghatásosabb, ha a nyilvános helyeket bezárják, és az emberek otthonaikban maradnak.

A koronavírus amerikai megjelenése után eleinte csak lassan jöttek az újabb esetek, ám két hónappal később a megbetegedések exponenciálisan felgyorsultak. Már foglalkoztunk ennek okaival, azzal, hogyan lehet mérsékelni a fertőzés terjedését, most a Washington Post látványos ábrákkal és animációkkal mutatja meg, hogyan lehet lassítani a vírus terjedését.
Hogyan nőtt a koronavírusos betegek száma az USA-ban? (Ábra: Washington Post)

Az ábrán látható exponenciális görbe az, ami aggasztja a szakembereket, hiszen amennyiben minden harmadik napra megduplázódik a megbetegedésekk száma, úgy májusra mintegy százmillió koronavírusos beteggel kellene számolni az Egyesült Államokban.

Ám ez matek, nem prófécia. A terjedés - ahogy erről korábban már mi is írtunk itt: - lelassítható, ha az emberek nem járnak nyilvános helyekre, ahol sok emberrel találkozhat, általánosan fogalmazva: ha önként korlátozzák mozgásukat. (Ha ezt nem teszik, akkor olyan államilag elrendelt karanténok alakulhatnak ki, mint Olaszországban és tegnap óta Spanyolországban. Több ázsiai országban a járvány kezelésének egy másik - és hatékony - módja nyert teret azzal, hogy minden fertőzött mozgását, kontaktjait teljesen nyilvánossá tették - természetesen anonim módon, és emellett rengeteg tesztet hajtanak végre, nagyon sok helyen, ingyenesen - A szerk.)

Azonban ha nem tesznek semmit az emberek, a kormányok, akkor a fertőzés exponenciálisan terjed majd továbbra is - írja a Washington Post elsősorban az amerikai helyzetre vonatkoztatva. A lap látványos animációkkal mutatja be, hogyan és miért terjed gyorsan a fertőzés (nem a koronavírus, hanem egy elképzelt szimilitisznek nevezett kitalált vírus), ha nem korlátozzák semmilyen módon az emberek mozgását. Könnyű belátni, hogy ha öt emberről beszélünk, mindannyian gyorsan elkapják a vírust.

Egy kétszáz fős elképzelt faluban is elég gyorsan megkapja mindenki, íme néhány ábra, a fertőzés lefutásáról:

Szimuláció, ha nem történik semmi (Animáció: Washington Post)
Szimuláció, ha nem történik semmi (Animáció: Washington Post)
A WP modellezte azt is, milyen lenne egy karantén bevezetésének hatása is. A lap azzal számolt, hogy egy teljes karantént fenntartani nem lehetséges, valamint azzal, hogy a karanténon belül és kívül az emberek mozgását nem korlátozzák, így is lassul a járvány terjedése, de az igazi eredményeket azokon a szimulációkon lehet látni, ahol az emberek nem nagyon mozognak. Az egyik szimuláció szerint a kétszáz fős népesség háromnegyede nem mozdul ki otthonából, nem megy nyilvános helyekre, ahol sokan vannak, és - egy méternyi - távolságot tart a többiektől. Ha minél kevesebb ember mozdul ki, és kevesebbszer találkozik emberekkel, a vírusnak kevesebb lehetősége van a terjedésre.

A másik szerint nem csak az emberek mozgását korlátozzák, de bezárják a legtöbb üzletet, szórakozóhelyet, étteremet, szóval a legtöbb nyilvános helyet - ahogy ezt Olaszországban vagy Kínában is megtették. Vagyis csökkentik a kimozdulásra csábító nyilvános helyek kínálatát, így ösztönözve az embereket az otthonmaradásra. A WP szimulációja azzal számol, hogy ilyen esetben az emberek nyolcada mozog továbbra is a korábbiakhoz hasonlóan, a többiek leginkább otthon maradnak. Franciaország ilyen komoly korlátozásokat vezett be tegnap óta, ahogy Spanyolországban is bevezették a karantén és bezárták az üzleteket a gyógyszertárak és az élelmiszerüzleteket leszámítva.

A 4 lehetséges forgatókönyv: 1. nem történik semmi, 2. Karantén mozgáskorlátozás nélkül, 3. A mozgás mérsékelt korlátozása, 4. A mozgás radikális korlátozása, a nyilvános helyek bezárása (Animáció: Washington Post)

A szimulációk - ahogy a korábbi és a mostani tapasztalatok - eredményei egyértelműek (még ha a valósághoz képest leegyszerűsítettek is): messze a leghatásosabb, ha a nyilvános helyeket bezárják, és az emberek otthonaikban maradnak. Ahogy a lap rámutat, minden egyes ember viselkedése továbbgyűrűzű hatással van akár távol élő emberek életére is.

A Facebookon mindesetre már terjed a következő profilkép is, ami az eddigi tapasztalatokat is figyelembe véve jó ötletnek tűnik:

Rohadtul maradj otthon - így hangzik némileg finomítva az eredeti felhívás (mozgalom a koronavírus megállítására)

Makro / Külgazdaság Itthon is egyre gyorsabb koronavírus tesztek jönnek
Kormos Olga | 2020. március 30. 18:13
A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.
Makro / Külgazdaság Áder János azonnal aláírta a koronavírus törvényt
MTI | 2020. március 30. 17:52
Az államfő néhány órával a törvény elfogadását követően már szentesítette is azt.
Makro / Külgazdaság Védekezés közbeszerzés nélkül, uniós pénzből, de rengeteg túlórával
Vég Márton | 2020. március 30. 16:20
Nincs idő közbeszerzésekre a koronavírus-járvány elleni járvány idején, így nem tudni: ki, mit, kitől és mennyiért vásárolt. A védekezés végén a rengeteg túlórát is ki kellene fizetni.
Makro / Külgazdaság Elfogadta a Parlament a rendeleti kormányzásról szóló törvényt
MTI | 2020. március 30. 15:35
Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Dubajban – gigantikus fejreállás
Káncz Csaba | 2020. március 30. 15:13
Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvan az olimpia jövő évi időpontja
MTI | 2020. március 30. 14:36
2021. július 23-án kezdődik az olimpia, amelyet a koronavírus járvány miatt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság A nap képe: házfalakra vetítik a hős nővérek fotóit
Wéber Balázs | 2020. március 30. 14:20
Spanyolországban két hete tart az egész államra kiterjedő karantén.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 13:12
Ismétlés a tudás anyja, rendkívüli időkben is.
Makro / Külgazdaság 108 kórházparancsnok kezdte meg ma a munkát
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 12:56
Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 
Makro / Külgazdaság Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell
MTI | 2020. március 30. 12:05
A jövő évinek pedig "lecsupaszítottnak" kell lennie a miniszterelnök szerint.
Friss
hírlevél