4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Berlinben sokan meghaltak, de nagyobb hatása lehet egy másik gyilkosságnak. Az orosz nagykövet lelövésével akár új dimenzióba is léphetne a háború, ahogy a Ferenc Ferdinánd elleni merényletkor történt 1914-ben. Ám szerencsére egyelőre úgy tűnik, a felek visszafogottak, békülékenyek, sőt együtt is működnek.

Lelőtték Ferenc Ferdinándot, és kitört az Első Világháború – erre a pár szóra valószínűleg sokan emlékeznek. Bár most sokan inkább a berlini merénylettel foglalkoznak, legalább olyan fontos esemény az orosz nagykövet meggyilkolása. Talán még fontosabb is.

Mert sok-sok hónapja, mintegy másfél éve várható volt, hogy Németországban is lesz valami, azaz valami nagyobb iszlamista merénylet, a franciaországi eseményekhez hasonlóan. A nyár eleji müncheni lövöldöző muszlim /iráni/ származású volt ugyan, de Hitler nevében ölt (korábbi bántalmazása miatt fiatal korú bevándorlókat, és valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha elmebetegnek nevezzük – a szerk.)

Worldpeace

Az orosz-török viszony azonban tényleg nem mindegy a világbéke szempontjából, sőt az európai bevándorlás, vagy a szíriai háború szempontjából sem. Ez a viszony korábban nagyon megromlott, miután a törökök 2015-ben lelőttek egy orosz vadászgépet, és azután is csak nagyon nehezen állt nagyjából helyre. A török gazdaság is sokat szenved attól, hogy az orosz turisták elmaradtak. Ennek is komoly szerepe lehet abban, hogy a török líra mostanában új és új mélypontokra esik.

Lavrov jól vette

Egyelőre, legalább a látszat szerint, megmaradt a jó viszony. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az elején kissé erősnek tűnő szavakat használt, amikor arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni harcban nem szabad engedményeket tenni. („No consessions to terrorists.”) De hamar megenyhült. A két félig-diktátor, Putyin és Erdogan egyaránt elítélte a merényletet, és Lavrov ezután már hogy, hogy nem azt mondta, hogy ez csak még inkább egységbe forrasztja, erősíti a terrorizmus-ellenes erőket.

Ürügy, nem ok

Vajon elmaradt volna az – egy vagy két – világháború, ha Szerbia is mindent hasonlóképp megenged? Van valakinek olyan érzése, hogy ilyen már volt? (Déja vu.) Az Első Világháború nem pusztán azért tört ki, mert az osztrák trónörököst meggyilkolták szerb földön. Hanem inkább az után, mikor az osztrákok ezt maguk akarták kivizsgálni (és durva feltételeket támasztottak hozzá), de a szerb kormány ezt nem engedte meg. Persze a történelem nem feltétlenül ismétli önmagát, és a hasonló események inkább csak ürügyei, nem okai szoktak lenni a háborúknak.

A hírek szerint megérkezett Törökországba az a 18 fős csapat, amelynek feladata a bűncselekmény körülményeinek vizsgálata, és az orosz titkosszolgálat, a rendőrség és a külügy embereiből áll. A hírek szerint a török hatóságokkal karöltve fogják keresni a felelős terroristákat. A biztonság kedvéért a feltételezett tettes, egy rendőrigazolvánnyal behatoló 22 éves férfi összes családtagját gyorsan őrizetbe vették.

Erdogan a hunyó

Ennek ellenére nem világos, hogy fenn lehet-e tartani ezt a (fegyverrel kivívott) enyhülést. A hírek szerint orosz-török-iráni megállapodás születhet a szíriai rendezésről, de legalábbis összeülnek a felek. Ez jó hír. De mindig jönnek rossz hírek is, például újabb és újabb merényletekről, amelyek lényegében mindennapossá váltak. (Főleg mióta Erdogan elnök 2015 nyarán egy választási vereség miatt újra háborúzni kezdett a kurd kisebbség ellen – a szerk.)

Emiatt volt?

A híreket, kommentárokat olvasva sokan azt tartják, a menyasszony nem olyan szép, mint ahogy lefestették, vagyis a két nagy ország kapcsolata egyáltalán nem felhőtlen. A Hurriyet Daily News kommentátora szerint, aki a meggyilkolt követet személyesen is ismerte, a merénylet nem marad következmények nélkül.

Sőt, a támadás időzítését éppen az említett, orosz-török-iráni találkozóval hozza összefüggésbe. Szimbolikus lehet, hogy a merénylet elkövetésének időpontjában a török külügyminiszter éppen a Moszkvába tartó gépen ült. Lehet, hogy ez volt a világbéke elleni legfontosabb merénylet?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG