Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Németország kész az EU-ra több pénzt költeni, de csak bizonyos feltételek teljesülése esetén. Például azoknak menjen, akik nem tesznek neki keresztbe. Merkel kancellár terve szerint azok kapnának EU-támogatásokat, akik menekülteket fogadnak be, és betartják a jogállamiságot, az EU-alapelveket. Nyakunkon az EU-csúcs.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ma kezdődik az informálisnak nevezett brüsszeli EU-csúcstalálkozó, főleg költségvetési kérdésekről, amely előtt ma a kancellár Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozott. Tegnap este azt jelentette a német sajtó, hogy Angela Merkel német kancellár szeretné, ha az EU-támogatások feltételéül szabnák a menekültek befogadását.

Az EU-költségvetés jelenleg mintegy 150 milliárd euró, amiből a legnagyobb részt, 12-14 milliárdot Nagy-Britannia fizetett be. Ez nagy valószínűséggel kiesik, így kevesebb pénzből kell gazdálkodnia az Uniónak, és hogy hogyan, arról nagyon eltérőek a vélemények. A német derstandard.de oldal szerint három fő tábor van.

Az egyik szerint (például Ausztria, Finnország, Svédország, Dánia, Hollandia) spórolni kellene, csökkenteni a büdzsét, főleg a kelet-európai országok rovására. (Magyarország ötmilliárd, Lengyelország 13 milliárd euró körüli összeget kap “nettó”.) Úgy tűnik, Angela Merkel ezt egészítené ki azzal, hogy a támogatások feltételéül az EU-val való együttműködést szabja meg, főleg a menekültkérdésben.

Kihívást intéztek Orbánék ellen

Franciaország és Olaszország a biztonsági kérdésekben, a külső határok védelmében és a menekültkérdés kezelésében szeretne hatékonyabb fellépést, és ezért akár többletbefizetésekre is hajlandó. (A harmadik csoport nyilván a kelet-európai országoké.)

Merkel kihívta a kelet-európai országokat – hangzik a Der Spiegel Online cikkének címe. A lap egy kormányzati döntéselőkészítő dokumentum alapján arról ír, hogy Németország arra törekszik, a területi támogatások odaítélése a jövőben a “jogállami kritériumok betartásához” kötődjön.

Jogállam vagy korrupció?

A jogállami alapelvek betartása ugyanis “fontos előfeltétele az egészséges beruházási környezetnek”. (A sorok között úgy is olvashatjuk ezt, hogy ahol nincs jogállam, ott nagyobb a korrupció. Ahogy azt nemzetközi felmérések is mutatják, amelyek alapján Európa egyik legkorruptabb országa vagyunk – a szerk.)

“A passzus leginkább hadüzenet olyan országok számára, mint Magyarország vagy Lengyelország, amelyek, mint például a vitatott lengyel igazságügyi reformnál, nem tartják magukat az EU-értékekhez, vagy nem hatják végre az EU-bíróság ítéleteit” – írja az inkább baloldaliként ismert Der Spiegel.

Pénzzel ösztönöznék a befogadást

Hasonló a helyzet a menekültkérdéssel kapcsolatban, erről Angela Merkel csütörtökön a Bundestagban (a parlament alsóházában) nyilatkozott meg. A kancellár asszony kész a strukturálisan elmaradott régióknak szánt támogatásokat a nyomásgyakorlás eszközeként használni, hogy az EU-ban a menekültek elosztása egyenletesebb legyen.

A lap arra következtet az említett kormányzati dokumentumból, hogy Berlinben új ösztönzési rendszeren dolgoznak. A szolidaritás alapértékének a pénzügyekben is vissza kell tükröződnie – idéznek egy újabb mondatot az írásból. Merkel arról is beszélt tegnap, hogy azt is figyelembe kell venni, mit tesznek az egyes önkormányzatok, régiók. Németországban ugyanis számos menekültügyi feladatot, segítségnyújtást ők vettek át.

Ezermilliiárd eurós tét

A lengyelek már felvették a kesztyűt, “igazi politikai krízissel” fenyegették meg Merkelt. Konrad Szymanski lengyel európaügyi miniszter szerint hiba lenne egy ilyen “politikai manőver”.

Bő egy év múlva, 2019 májusában EU-parlamenti választások lesznek, sok politikus még ez előtt szeretné a 2021-2027-es költségvetés fő irányait megszabni. Ez azonban nem biztos, hogy sikerülni fog, lehet, hogy a költségvetési tervet csak 2020-ban sikerül majd tető alá hozni. Összesen mintegy ezermilliárd euró elosztása a tét.

A lapok emlékeztetnek arra is, hogy Németország 2020 második felére veszi át az EU soros elnöki tisztét, a dátumoknak ezért is van nagy jelentőségük. Azt is említik, hogy a formálódó, a szocialista SPD által még elfogadandó koalíciós szerződésben a pártok az EU-nak teljesítendő befizetések növeléséről döntöttek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság "Mindenkinél más-más ideig tart a fertőzés utáni védettség" - interjú a MOK infektológusával
Kormos Olga | 2021. január 21. 05:48
Másodszor is elkapta a koronavírust Eperjes Károly színművész, amely ezúttal jóval súlyosabb tüneteket okozott nála, mint az első alkalommal. Arról kérdeztük Dr. Csilek András infektológust, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) BAZ Megyei Területi Szervezetének elnökét, lehet-e tendencia az újrafertőződés és milyen védettséget ad az első fertőzés? De eloszlat pár tévhitet, s számba vesszük a legkiemelkedőbb újrafertőződéseket is. 
Makro / Külgazdaság Új POTUS és egy óriási Biblia - érdekességek Joe Biden elnökségének első pillanatairól
Kollár Dóra | 2021. január 20. 20:34
Nagy nap a mai, hiszen hivatalosan is új elnöke van az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Miről beszélt beiktatásán Joe Biden?
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 18:52
Központi szerepet kapott az Egyesült Államok 46. elnökeként hivatalba lépett Joe Biden első elnöki beszédében a pandémia elleni küzdelem, az egység és az összetartása.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is gratulált Joe Biden-nek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 18:24
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.
Makro / Külgazdaság Letette hivatali esküjét Joe Biden
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 18:10
Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Lőporos hordón ül Biden – nehéz évek várnak Amerikára
Wéber Balázs | 2021. január 20. 16:46
Az új elnök egyesíteni szeretné a kettészakadt országot, de már az komoly eredmény lenne, ha nem robbanna fel alatta a lőporos hordó.
Makro / Külgazdaság Ikonikus melegdallal mondott búcsút Donald Trumpnak a CNN élő adása
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 15:37
Egy vállaltan „a másságot” jelképező dallal, a meleghimnusznak is tartott YMCA című nótával búcsúztatta a CNN élő tudósítása Donald Trumpot, amint a távozó elnök helikoptere elhagyta a Fehér Ház előtti füves területet.
Makro / Külgazdaság Biden elnök első 10 napja – adósság az égbe, dollár a gödörbe
Káncz Csaba | 2021. január 20. 13:36
Roosevelt elnök 1934-ben de facto 70 százalékkal leértékelte a dollárt az aranyhoz képest – Biden nagyszabású stratégiája hasonlóképpen már rövid távon komoly dollár-értékvesztéssel járhat. Az új elnöknek gyorsan kell lépnie a társadalom pacifikálása érdekében, mert a republikánus szavazók körében óriási a feszültség. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Török Zoltán: jövőre lőhet ki a magyar gazdaság
Király Béla | 2021. január 20. 13:16
Az idei évre is dinamikus növekedést várnak a magyar gazdaságtól a Raiffeisen Bank elemzői, de a nagy ugrás 2022-ben jöhet, amikor 6 százalékos lehet a bővülés. Ugyanakkor a munkaerőpiacon már 2021-ben látványos javulás lehet, és év végére akár rekordot érhet el a foglalkoztatás szintje.
Makro / Külgazdaság Trump búcsúzóul: "a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet"
MTI | 2021. január 20. 08:19
Az USA leköszönő elnöke egyébként békésebb hangnemet ütött meg a beszédben. Azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus-járvány idején.
Friss
hírlevél