6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Moszkva egyelőre pusztító hatásfokkal használja saját fejlesztésű drónját - és még fenyegetőbb terveket sző. Nemrég az ukrán főparancsnok is problémaként emelte ki a Lancet drónokat egy nagy politikai vihart kiváltó cikkében. Káncz Csaba jegyzete.

Az ukrajnai orosz invázió kezdetén a Kreml csapatai több okból kifolyólag is közröhej tárgyai lettek szerte a világban: páncélos oszlopok egyenesen ukrán csapdákba hajtottak, teherautók maradtak üzemanyag nélkül, a légvédelmi rendszer kínos hiányosságokat árult el, és még a tábornokokat is lehallgatták, mert nem rendelkeztek biztonságos kommunikációs eszközökkel. 

De az orosz fegyveres erők azóta egyértelműen mutatják az alkalmazkodás jeleit. A gyakran kigúnyolt kép egy olyan hadseregről, amely az ősi szovjet technológiára támaszkodik, és "ágyútöltelék" katonákkal támad, túlságosan is egyoldalú. A „Lancet” kamikaze drón az orosz innovációs képesség kiemelkedő példája. 

Mit tudunk róla?

Az Iránból importált nagy hatótávolságú Shahed drónokkal ellentétben, amelyeket Oroszország Ukrajna energetikai infrastruktúrájának megtámadására használ, a Lancet orosz fejlesztés. Moszkva idén már több százat vetett be belőlük, súlyos veszteségeket okozva az ukrán hadseregnek. Nemrég még az ukrán főparancsnok, Valerii Zaluzhnyi is problémaként emelte ki a Lancet drónokat egy, nagy politikai vihart kiváltó cikkében.

Az orosz csatornák szinte naponta tesznek közzé újabb és újabb videókat arról, hogy ukrán tüzérségi lövegek, radarok, sőt harckocsik is áldozatul esnek egy-egy becsapódó Lancetnek. Ahogy az ukrán hazafiak az orosz áldozatokról készült képeket terjesztik a közösségi oldalakon, úgy örülnek az oroszországi háború támogatói saját sikereiknek.

A siker titka

Az orosz fejlesztés nagyszerűsége nem utolsósorban az egyszerűségében rejlik. Az orosz adatok szerint a Lancet drónok előállítása mindössze hárommillió rubelbe, azaz 30 ezer dollárnak megfelelő összegbe kerül. Ha ezzel sikerül egy több százezer vagy akár több millió dollárt érő nyugati katonai eszközt megsemmisíteni, akkor a mérleg egyértelmű.

Az öngyilkos drón mindössze 12 kilogrammot nyom, és 3-5 kilogrammos robbanófejet hordozhat. Elektromos motorjával a drón hatótávolsága 40 kilométer, maximális sebessége pedig 300 kilométer/óra, amikor a célpontra lecsap. A navigációhoz és a célpont felismeréséhez a csúcsán optikai érzékelőkkel rendelkezik. A roncsok elemzése során kiderült, hogy ez az orosz termék számos nyugati alkatrészt tartalmaz.

A Lancet fontos rést zár be az orosz hadsereg számára a nagyobb Shahed drónok, amelyeket nagy hatótávolságú küldetésekre terveztek, és az olyan olcsó drónok, mint a DJI quadrocopterek között, amelyek csak néhány kilométert képesek repülni, és kevesebb robbanóanyagot szállítanak. A Lancet drónok különösen hasznosak az orosz hadsereg számára, mert részben ellensúlyozzák Oroszország hátrányát a tüzérség terén.

A Lancet drónok különösen hasznosak az orosz hadsereg számára. Fotó: Wikipédia
A Lancet drónok különösen hasznosak az orosz hadsereg számára. Fotó: Wikipédia

A nyugati utánpótlásnak köszönhetően az ukrán tüzérség nagyobb hatótávolsággal és nagyobb pontossággal rendelkezik. Az orosz tüzérség ezért általában gyengébb, amikor az ukrán állások elleni, úgynevezett „ellentüzérségi tűzről” van szó. A kamikaze drónok erre nyújtanak gyógyírt: lehetővé teszik az oroszok számára az ellenséges tüzérség szisztematikus kiiktatását.

A Lancet-et rendszerint egy felderítő drónnal, például egy Orlan-10-essel, egy másik orosz saját fejlesztésű drónnal együtt vetik be. Miután a felderítő drón észlelt egy ukrán célpontot, egy Lancet-et küldenek támadásra. A kilövést katapult segítségével végzik.

Fejtörést jelent az ukrán csapatoknak

Az ukránok még nem találtak jó recepteket ezen fegyverek ellen. Mivel a kis repülő tárgyakat a radarok nem ismerik fel, a támadások általában meglepetésként érik őket. A jobb álcázáson kívül a rögtönzött megoldások közé tartozik a saját katonai felszereléseik hálós szitákkal és fémketrecekkel való lefedése. Ha a drónok ott fennakadnak, a robbanó hatásuk csökken. Ukrán jelentések szerint a kis robbanószerkezet nem mindig okoz helyrehozhatatlan károkat.

Az ellenséges kamikaze drónok azonban továbbra is komoly gondot jelentenek az ukrán csapatoknak a frontvonalon. Az "Elveszett páncél" nevű orosz katonai elemző portál november végéig 813 videót elemzett ki a Lancet támadásokról. Az elemzés szerint a katonai célpont 250 esetben megsemmisült, további 438 esetben pedig megrongálódott. Az esetek mintegy felében tüzérség, majdnem minden negyedik esetben páncélozott járművek voltak a célpontok, de ritkábban légvédelmi állásokat és radarrendszereket is célba vettek.

Különösen nagy feltűnést keltett két támadás kora ősszel egy ukrán légibázis ellen, amely messze a frontvonal mögött van. Két vadászgép súlyos károkat szenvedett. Mivel ez a bázis orosz ellenőrzés alatt áll, 65 kilométerre a legközelebbi várostól, megfigyelők feltételezik, hogy a Lancet drónokat továbbfejlesztették, hogy nagyobb hatótávolságot tegyenek lehetővé. Az ukrán aggodalom ennek megfelelően növekszik.

A Lancet-támadások száma idén meredeken emelkedett

Putyin elnök elrendelte a dróngyártás bővítését, és szeptemberben ellátogatott a Zala Aero védelmi vállalat Lancet-gyárába az uráli régió Izsevszk városában.

A Zala Aero az állami tulajdonú Kalasnyikov-csoport része, amely a világ leghíresebb támadófegyverének kifejlesztőjéről kapta a nevét. A történelem most megismétlődni látszik: A legendás Mihail Kalasnyikovhoz hasonlóan a Lancet fejlesztés mögött álló főmenedzsert, Alekszandr Zaharovot is hősként ünneplik Oroszországban. Idén nyáron Zaharov az állami televízió egyik riportja kedvéért körbevezette a stábot a gyártócsarnokaiban.

A gyártást japán és dél-koreai összeszerelő gépek végzik - úgy tűnik, az orosz védelmi ipar elleni szankcióknak nincs hatása. A gyártás bővítése érdekében a vállalat egy használaton kívüli áruház helyiségeit is elfoglalta".

Zaharov és a Zala Aero a maguk részéről már bejelentette a következő kvantumugrást: a Lancet drónok új generációjának kifejlesztését "Product 53" néven. A tervek szerint rajokban lesznek bevethetők, kommunikálnak egymással, és képesek lesznek önállóan felderíteni a katonai célpontokat - ez a rémisztő forgatókönyv valószínűleg álmatlan éjszakákat okoz majd néhány nyugati katonai tervezőnek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter darázsfészekbe nyúlt
Káncz Csaba | 2024. február 26. 09:31
Irán és Oroszország az elmúlt években folyamatosan erősítette kétoldalú együttműködését, amely elsősorban a közös ellenfelek megsemmisítésének szándékán és a közös ideológiai irányultságon alapul. A folyamatosan bővülő katonai együttműködés rámutat stratégiai közeledésükre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG