<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Szórványos bevetéseket hajtanak csak végre az orosz harci gépek, miközben menetoszlopaikat légi fedezet hiányában tizedelik meg az ukránok. A szakértők sem értik, mi történik.

A katonai elemzők előzetesen arra számítottak, hogy az Ukrajna elleni támadás megindítása után elsöprő légifölényét kihasználva az orosz légierő folyamatos bevetésekkel fogja támogatni a hadsereg egységeit. Ehhez képest Moszkva nagyon óvatosan bánik a légierejével, olyannyira, hogy a nyugati elemzők nem is teljesen értik, mi történik.

„Nem feltétlenül akarnak nagy kockázatokat vállalni repülőgépeikkel és pilótáikkal” – mondta egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai katonai tisztviselő a Reutersnek.

Ehhez képest a sokszoros hátrányban lévő ukrán légierő még mindig repül bevetéseket, miközben az ukrán légvédelem is működőképesnek tűnik, további fejvakarást okozva a szakértőknek. Mindenki arra számított, hogy a háború kitörése utáni legfeljebb egy-két napban az oroszok mindent megtesznek majd, hogy elpusztítsák az ukrán légierőt, illetve kiiktassák az ukrán légvédelmet. „Ez lett volna a logikus lépés, ahogy minden, 1938 óta történt katonai konfliktusban is történt” – fogalmazott egy londoni katonai kutatóintézet írása.

Ehhez képest amerikai becslések szerint az oroszok mindössze 75 harci repülőgépet használnak az Ukrajna elleni hadműveletek támogatására, noha előzetesen több száz, de inkább több ezer repülőgépet és helikoptert vontak össze az ukrán határok közelében. Arra lehetett számítani, hogy ezek a háború első napjaiban rázúdulnak az ukrán hadsereg védelmi állásaira, hogy demoralizálják vagy megsemmisítsék az ellenállni próbáló alakulatokat.

Ez nem történt meg, miközben az ukrán légierő néhány gépe még mindig végrehajt támadásokat a szárazföldi erőinek védelmében. Ebben biztos szerepet játszik, hogy a nyugatról kapott fejlett vállról indítható légvédelmi rakéták komoly kockázatot jelentenek az alacsonyan repülő orosz gépek számára, de a szakértők szerint ez sem elég magyarázat arra, hogy orosz menetoszlopokat valódi légi támogatás nélkül küldenek be mélyen ellenséges területre, kitéve ezeket az ukrán rajtaütéseknek.

David Deptula, az egykor az Irak feletti repüléstilalmi zónát felügyelő nyugállományú amerikai tábornok szerint az is a háttérben lehet, hogy az oroszok nem mérték fel a feladat nehézségét.

„Nem egyszerű koordinálni egy számos támaszpontot és egy nagy területet érintő ilyen hadműveletet. És az oroszok nem olyan jók, mint az feltételezhető volt.”

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG