<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A májusihoz hasonlóan 6 százalék feletti éves ütemmel bővült az ipari termelés a munkanaphatástól tisztított adatok alapján.

A kiigazítatlan termelési adatok 4 százalékos éves növekedést tükröztek. Havi összevetésben, májushoz képest 1,2 százalékkal csökkent a termelés volumene, a szezonális hatásoktól szűrt mutató szerint. A KSH jelentését  itt dolgoztuk fel. >>>

Összességében jó első félévet zárt a magyar ipar, hiszen az első félévben látott éves növekedési ütem átlagosan 5,6% volt. Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdaságo elemzője szerint ez az érték azt jelzi, hogy a magyar ipar eddig képes volt profitálni a fellendülő európai konjunktúrából. A beszerzési menedzserindexek, illetve bizalmi indexek arra engednek következtetni, hogy a következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése. Az év egészében 5-6% körül alakulhat az ipari termelés növekedési üteme.

Jövőre még tovább nő a hazai autóipar

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint következő hónapokban tovább gyorsulhat az ipari termelés részben a tavalyi alacsony bázis, részben újabb kapacitások üzembe helyezése (élelmiszeripar, gumiipar, elektromos autó akkumulátor gyártás), részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására, amit tükröz, hogy történelmi csúcsra ugrott a német Ifo index, valamint a hazai ipari bizalmi index, egyes hónapokban akár kétszámjegyű növekedés is lehetséges.

Az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari, gumiipari, valamint autóakkumulátor gyártó kapacitások üzembe helyezése miatt idén 7 százalékra gyorsulhat a növekedés. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít az elemző, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. 2010 óta az ipari termelés mintegy 29,3 százalékkal bővült.

Alapvetően ment nagyot a hazai ipar

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője szerint bár ezek még csak előzetes adatok, azaz a részleteket nem látni, de várhatóan továbbra is az autó-, vegy-, elektronikai és gyógyszeripar teljesíthettek kiemelkedően, miközben szinte minden terület várhatóan növekedést mutatott.

Annak ellenére, hogy a júniusi adat a vártnál némileg gyengébb lett, a hazai ipar az első fél évben kiemelkedően teljesített.

Ami az ipar GDP-növekedéssel kapcsolatba hozható hatását illeti, a második negyedévben mind éves, mind negyedéves összevetésben lassabb volt az ipari növekedés üteme, mint az első negyedévben. Ez alátámasztja az ING azon várakozását, miszerint a második negyedévben lassulhatott a magyar GDP-növekedés.

A magyar ipar rövidtávú kilátásaival kapcsolatban azonban változatlanul optimizmusra ad okot a felméréseken alapuló puha indikátorok magas szintje, valamint a kedvező külső gazdasági környezet. Ugyanakkor az iparvállalatok már több mint 80 százaléka panaszkodik munkaerőhiányra, ami komoly korlátot jelenthet a termelés jövőbeni felfutásában – írja az elemző.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG