<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az utolsó negyedéves adat ellenére a tavalyinál valamivel masszívabb növekedést várnak a piaci szereplők.

Ahogy arról már korábban írtunk, némiképp visszavett a növekedés tempójából a gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, amikor 1,6 százalékkal nőtt a GDP. Az ING vezető elemzője, Virovácz Péter szerint gyenge növekedési ütemre lehet számítani, mivel mind az ipar, mind a kiskereskedelem a lassulás jeleit mutatta. Bár az ipar nem vette ki számottevően a részét a gazdaság pörgetéséből, a szakember szerint továbbra is a fogyasztás lehetett a húzóerő. Az ING összességében a 2017-es év során a tavalyinál kedvezőbb növekedési ütemre és 3,4 százalékos növekedésre számítanak, ezt közölte a bank a Privátbankár.hu-val.

A negyedéves eredmény egyébként alulmúlta a várakozásokat, a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint az ipar és a kiskereskedelem gyengélkedése mellett a külkereskedelem is szerepet játszott a növekedés visszafogásában. A fogyasztás ugyanakkor várhatóan a növekvő bérek hatására nőni fog majd, ráadásul idén ismét visszakerülnek a képbe az uniós források, az ezekből finanszírozott beruházások száma tavaly ugyanis jelentősen megcsappant. A Takarékbank így az idei évre a beruházások 10 százalékos növekedését várja, a GDP üteme pedig idén 3,6, míg jövőre 4 százalékra is gyorsulhat majd.

Utolsókból elsők

Az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely is osztja a várakozásokat, ugyanakkor látni kell, hogy az előző negyedév adatai alapján a régiós összehasonlításban is leszorult Magyarország a dobogóról: Románia gazdasága 4,7 százalékkal, Szlovákié 3,1, Lengyelországé pedig 2,7 százalékkal növekedett, míg a negyedik helyre Csehország került, 2,3 százalékos bővüléssel. Meglátása szerint a tavalyi 2 százalékos éves növekedés ugyanakkor átmeneti megtorpanás lehetett, és idén a GDP növekedés elérheti a 3,4 százalékos ütemet. Sok múlik azonban azon, hogy végül hogyan alakulnak az eurózóna választásai, illetve, hogy milyen intézkedéseket hoz még Trump a jövőben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán ellentámadás és orosz pusztítás Donyecknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 19:46
Állítólag sok ukrán megadta magát.
Makro / Külgazdaság Amerika és Ausztrália közösen készül egy ázsiai konfliktusra
Káncz Csaba | 2022. augusztus 14. 18:25
A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Több tucat sérült egy jereváni robbanásban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 16:56
Robbanás történt vasárnap az örmény főváros, Jereván egyik piacán, a detonációban egy ember meghalt, legalább ötvenegyen megsérültek - közölte a katasztrófavédelmi minisztérium sajtóosztálya.
Makro / Külgazdaság Csónakos bevándorlók ezrei szelik át a La Manche csatornát, sikerrel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 14:02
Az idén már több mint 20 ezer illegális bevándorló jutott át Nagy-Britanniába csónakokon a La Manche csatornán keresztül - jelentette vasárnap hivatalos kormányzati adatokra hivatkozva a PA Media hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Nagyon beindultak a kínaiak az akkumulátor termeléssel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 11:38
Az év első hét hónapjában 175 százalékkal nőtt éves bázison Kína akkumulátortermelése az iparág szakmai képviseleti szervezetének a jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Csaknem megduplázta második negyedévi nyereségét a Saudi Aramco
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 10:57
Csaknem megduplázta a nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Saudi Aramco olajipari konszern részben a magas olajáraknak, részben a magasabb finomítói árrésnek köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Lövöldözés volt Jeruzsálem óvárosában, már nyolc sebesült van
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 09:16
Nyolcan megsebesültek egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosánál vasárnap hajnalban, a támadót elfogták - jelentette az izraeli katonai rádió.
Makro / Külgazdaság Lakat marad a szénbányákon, Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 08:19
Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken.
Makro / Külgazdaság Hadicselt vetettek be az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 07:03
Elterelő hadműveleteket indítottak Ukrajna észak-keleti részén. Még nem tudni, milyen eredménnyel.
Makro / Külgazdaság Újra balhé van az atomerőmű körül az ukránok szerint – több helyen is harcolnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 19:23
Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb hírei az orosz-ukrán háborúban. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG