TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Német lapok szerint a magyar miniszterelnök egy bűnözőt segít a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki személyében. Ezzel az is lehet a célja, hogy hosszú távú szövetségesekre tegyen szert a Balkánon. Szerdán a bővítésért felelős uniós biztos is magyarázatot követelt arra, hogy miért kapott menedékjogot Magyarországon a jogerősen elítélt kormányfő, Szkopje pedig a politikus kiadatását kérte Budapesttől. Gruevszki szerint politikai leszámolás áldozata.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor a macedóniai Ohridban, 2017 szeptemberében. (Fotó: EPA/ALEKSANDAR KOVACEVSKI)

Számos német médium foglalkozik azzal, hogy Magyarország kedden menekültstátust adott a hazájában börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnöknek, Nikola Gruevszkinek.

Szokatlanul gyors eljárás

A német közszolgálati televízió, az ARD szerint a macedón politikus szokatlanul gyorsan kapta meg a menekültstátuszt. Ez arra utal, hogy „Gruevszki a jobboldali-nacionalista miniszterelnök, Orbán Viktor kifejezett védelme alatt áll, akivel hosszú évek óta barátság köti össze.” Habár Macedónia kéri Gruevszki kiadatását, megfigyelők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a menekültkérelem pozitív elbírálása után Magyarország ennek eleget fog tenni, írja az ARD.

A német televízió egy korábbi cikkében kitér arra is, hogy a politikus kormányfőként, 2006 és 2016 között egyre autoriterebb eszközökkel irányította az országot. Megemlítik azt is, hogy az Orbán Viktorhoz közelálló oligarchák részesedést szereztek a pártjához közelálló médiacégekben. (Itt feltehetően a Habony Árpád köreihez sorolt Schatz Péterre, a Ripost tulajdonosára és volt munkatársára, Adamik Ágnesre utalnak – a szerk.)

A nagyobb német médiumok közül a Spiegel, a ZDF és a Stern is beszámolt arról, hogy Gruevszki menedékjogot kapott hazánkban.

Páncélozott Mercedes barterben   

A konzervatív Die Welt korábban „Ezt a menekültet szívesen fogadja Orbán Viktor” címmel számolt be a politikus Magyarországra meneküléséről, majd feltette a kérdést, hogy „miért segítheti Orbán ezt a bűnözőt”.

A lap budapesti tudósítója, Boris Kalnoky szerint Gruelszki sokkal inkább egy jogerősen elítélt bűnelkövető, semmint politikai üldözött. Emlékeztet arra, hogy a politikus azért kapott kétéves börtönbüntetést, mert kormányfőként visszaélt hatalmával: egy 572 ezer euró értékű, páncélozott Mercedes S600-ast kapott cserében azért, hogy egy cég pályáztatás nélkül nyert el egy állami megbízást. Emellett további négy korrupciós ügyben is eljárás folyik ellene.

Tudott-e erről Orbán Viktor?

A lap felteszi a kérdést, hogy előzetesen egyeztették-e Orbán Viktorral a politikus Magyarországra menekülését? „Magyarországon igazából senki sem hiszi el, hogy Gruevszki egyedül, a siker konkrét reménye nélkül próbált szerencsét” – írja Kalnoky.

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki Macedónia fővárosában, Szkopjéban 2011 májusában. EPA/GEORGI LICOVSKI

Szerinte Orbán Viktor a múltban gyakran segítette Gruevszkit, választási kampányában személyesen is részt vett, a magyar miniszterelnökhöz közel álló üzletemberek pedig a macedón jobboldali-populista média felépítésében segédkeztek. Most azonban Gruevszki elítélt bűnözőként „mérgező”, védelme politikai szempontból csak hátrányokkal jár: az Egyesült Államok például azonnal követelte a kiadatását.

Balkáni stratégia

Miért nyújt neki mégis védelmet Magyarország? Erre az egyik magyarázat Orbán hosszú távú balkáni stratégiája. „Úgy gondolkodik, mint korábban a magyar királyok, akik befolyási övezetként tekintettek a Balkánra. Hosszú távú pozíciókat és hálózatokat épít ki, és ennek egyik eleme az üzenet, hogy a bajban lehet rá számítani” – idéz egy megfigyelőt a Die Welt.

Tehát míg az ügy Nyugaton tovább rombolja a magyar kormány tekintélyét, addig a Balkánon, például Szerbiában és Bulgáriában azt a véleményt erősíti politikai körökben, hogy Orbánra lehet számítani.

Szijjártó: minden legális volt
Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján  Budapesten. A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. Egyúttal visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle "csempészetben vagy menekítésben".  Szerinte először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről . Kérdésre Szijjártó Péter elmondta: nem tud arról, hogy a macedón belpolitikai háttéralku eredménye lenne az, hogy Nikola Gruevszki elhagyta Macedóniát. Szerinte  tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Forrás: MTI

Embercsempészet gyanúja

A Deutsche Welle „Hogyan csempészte a magyar kormány a volt macedón kormányfőt az országba” címmel közölt terjedelmes írást az elmúlt hetek történéseiről. A német közszolgálati médium szerint Gruevszkit „nyilvánvalóan illegálisan”, a magyar hatóságok segítségével, magyar diplomaták kíséretében Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül szállították Magyarországra. A politikus útlevelét ugyanis a macedón rendőrség múlt évben bevonta, ezért csak Albániába és Szerbiába utazhat be legálisan, az uniós államokba nem. Ezzel „erősödik a gyanú, hogy Orbán Viktor kormánya embercsempészetben segédkezett” – írja a Deutsche Welle.

Szerdán egyébként Johannes Hahn uniós bővítési biztos Twitter-üzenetben követelt magyarázatot a magyar kormánytól arra, hogy miért biztosít menedéket a volt kormányfőnek. Macedónia 2005-ben kapott hivatalos tagjelölti státuszt az EU-tól, a csatlakozási tárgyalások azonban azóta sem kezdődtek meg.

Gruevszki szerint életveszélyben van

A volt macedón kormányfő azt állítja, hogy hazájában az új, szociáldemokrata kormány üldözi. Szerinte a kabinet átvette az irányítást a bíróságok és az ügyészsége felett, és arra használja őket, hogy leszámoljon a politikailag másként gondolkodókkal.

Úgy véli, hogy Macedóniában nincsenek meg a tisztességes és törvényes bírósági eljárás feltételei, és a kormány sem védi meg az életét a számos fenyegetéstől, amelyet kapott.

Szkopje kiadatást kér

A macedón kormány ezzel szemben azt mondja, hogy Gruevszkit nyilvános és átlátható eljárás során, jogerősen ítélték el, és nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve.

Közölték azt is, hogy rendőri védelem alatt állt, ehhez ugyanis joga volt korábbi miniszterelnökként, és soha nem jelentette, hogy fenyegették volna az életét.

A macedón kormány egyúttal Gruevszki kiadatását kérte Budapesttől. Azt várják, hogy a magyar hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként, a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését, és feleljen az ellene felhozott további vádakra.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél