BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2018. november 21. 13:05

Német lapok szerint a magyar miniszterelnök egy bűnözőt segít a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki személyében. Ezzel az is lehet a célja, hogy hosszú távú szövetségesekre tegyen szert a Balkánon. Szerdán a bővítésért felelős uniós biztos is magyarázatot követelt arra, hogy miért kapott menedékjogot Magyarországon a jogerősen elítélt kormányfő, Szkopje pedig a politikus kiadatását kérte Budapesttől. Gruevszki szerint politikai leszámolás áldozata.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor a macedóniai Ohridban, 2017 szeptemberében. (Fotó: EPA/ALEKSANDAR KOVACEVSKI)

Számos német médium foglalkozik azzal, hogy Magyarország kedden menekültstátust adott a hazájában börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnöknek, Nikola Gruevszkinek.

Szokatlanul gyors eljárás

A német közszolgálati televízió, az ARD szerint a macedón politikus szokatlanul gyorsan kapta meg a menekültstátuszt. Ez arra utal, hogy „Gruevszki a jobboldali-nacionalista miniszterelnök, Orbán Viktor kifejezett védelme alatt áll, akivel hosszú évek óta barátság köti össze.” Habár Macedónia kéri Gruevszki kiadatását, megfigyelők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a menekültkérelem pozitív elbírálása után Magyarország ennek eleget fog tenni, írja az ARD.

A német televízió egy korábbi cikkében kitér arra is, hogy a politikus kormányfőként, 2006 és 2016 között egyre autoriterebb eszközökkel irányította az országot. Megemlítik azt is, hogy az Orbán Viktorhoz közelálló oligarchák részesedést szereztek a pártjához közelálló médiacégekben. (Itt feltehetően a Habony Árpád köreihez sorolt Schatz Péterre, a Ripost tulajdonosára és volt munkatársára, Adamik Ágnesre utalnak – a szerk.)

A nagyobb német médiumok közül a Spiegel, a ZDF és a Stern is beszámolt arról, hogy Gruevszki menedékjogot kapott hazánkban.

Páncélozott Mercedes barterben   

A konzervatív Die Welt korábban „Ezt a menekültet szívesen fogadja Orbán Viktor” címmel számolt be a politikus Magyarországra meneküléséről, majd feltette a kérdést, hogy „miért segítheti Orbán ezt a bűnözőt”.

A lap budapesti tudósítója, Boris Kalnoky szerint Gruelszki sokkal inkább egy jogerősen elítélt bűnelkövető, semmint politikai üldözött. Emlékeztet arra, hogy a politikus azért kapott kétéves börtönbüntetést, mert kormányfőként visszaélt hatalmával: egy 572 ezer euró értékű, páncélozott Mercedes S600-ast kapott cserében azért, hogy egy cég pályáztatás nélkül nyert el egy állami megbízást. Emellett további négy korrupciós ügyben is eljárás folyik ellene.

Tudott-e erről Orbán Viktor?

A lap felteszi a kérdést, hogy előzetesen egyeztették-e Orbán Viktorral a politikus Magyarországra menekülését? „Magyarországon igazából senki sem hiszi el, hogy Gruevszki egyedül, a siker konkrét reménye nélkül próbált szerencsét” – írja Kalnoky.

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki Macedónia fővárosában, Szkopjéban 2011 májusában. EPA/GEORGI LICOVSKI

Szerinte Orbán Viktor a múltban gyakran segítette Gruevszkit, választási kampányában személyesen is részt vett, a magyar miniszterelnökhöz közel álló üzletemberek pedig a macedón jobboldali-populista média felépítésében segédkeztek. Most azonban Gruevszki elítélt bűnözőként „mérgező”, védelme politikai szempontból csak hátrányokkal jár: az Egyesült Államok például azonnal követelte a kiadatását.

Balkáni stratégia

Miért nyújt neki mégis védelmet Magyarország? Erre az egyik magyarázat Orbán hosszú távú balkáni stratégiája. „Úgy gondolkodik, mint korábban a magyar királyok, akik befolyási övezetként tekintettek a Balkánra. Hosszú távú pozíciókat és hálózatokat épít ki, és ennek egyik eleme az üzenet, hogy a bajban lehet rá számítani” – idéz egy megfigyelőt a Die Welt.

Tehát míg az ügy Nyugaton tovább rombolja a magyar kormány tekintélyét, addig a Balkánon, például Szerbiában és Bulgáriában azt a véleményt erősíti politikai körökben, hogy Orbánra lehet számítani.

Szijjártó: minden legális volt
Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján  Budapesten. A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. Egyúttal visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle "csempészetben vagy menekítésben".  Szerinte először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről . Kérdésre Szijjártó Péter elmondta: nem tud arról, hogy a macedón belpolitikai háttéralku eredménye lenne az, hogy Nikola Gruevszki elhagyta Macedóniát. Szerinte  tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Forrás: MTI

Embercsempészet gyanúja

A Deutsche Welle „Hogyan csempészte a magyar kormány a volt macedón kormányfőt az országba” címmel közölt terjedelmes írást az elmúlt hetek történéseiről. A német közszolgálati médium szerint Gruevszkit „nyilvánvalóan illegálisan”, a magyar hatóságok segítségével, magyar diplomaták kíséretében Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül szállították Magyarországra. A politikus útlevelét ugyanis a macedón rendőrség múlt évben bevonta, ezért csak Albániába és Szerbiába utazhat be legálisan, az uniós államokba nem. Ezzel „erősödik a gyanú, hogy Orbán Viktor kormánya embercsempészetben segédkezett” – írja a Deutsche Welle.

Szerdán egyébként Johannes Hahn uniós bővítési biztos Twitter-üzenetben követelt magyarázatot a magyar kormánytól arra, hogy miért biztosít menedéket a volt kormányfőnek. Macedónia 2005-ben kapott hivatalos tagjelölti státuszt az EU-tól, a csatlakozási tárgyalások azonban azóta sem kezdődtek meg.

Gruevszki szerint életveszélyben van

A volt macedón kormányfő azt állítja, hogy hazájában az új, szociáldemokrata kormány üldözi. Szerinte a kabinet átvette az irányítást a bíróságok és az ügyészsége felett, és arra használja őket, hogy leszámoljon a politikailag másként gondolkodókkal.

Úgy véli, hogy Macedóniában nincsenek meg a tisztességes és törvényes bírósági eljárás feltételei, és a kormány sem védi meg az életét a számos fenyegetéstől, amelyet kapott.

Szkopje kiadatást kér

A macedón kormány ezzel szemben azt mondja, hogy Gruevszkit nyilvános és átlátható eljárás során, jogerősen ítélték el, és nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve.

Közölték azt is, hogy rendőri védelem alatt állt, ehhez ugyanis joga volt korábbi miniszterelnökként, és soha nem jelentette, hogy fenyegették volna az életét.

A macedón kormány egyúttal Gruevszki kiadatását kérte Budapesttől. Azt várják, hogy a magyar hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként, a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését, és feleljen az ellene felhozott további vádakra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Palkovics László: Már egymillió emberen segített a kormány
MTI | 2020. május 23. 13:30
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet.
Makro / Külgazdaság Soros kitart az örökké fizetendő hitel terve mellett
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 12:39
Soros György, a magyar származású milliárdos egy holland lapnak adott nyilatkozatot, ahol megismételte az örökjáradék kötvényes tervét, amely szerinte kiránthatná az Európai Uniót a mostani gazdasági válságból. Más kérdés, hogy számos európai politikus, így Orbán Viktor is határozottan ellene van az ötletnek.
hírlevél