TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vártnál jobb hangulatban és sokkal gyorsabban ment le az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetőinek első hivatalos csúcstalálkozója. A világ feszült figyelemmel követte a két kiszámíthatatlan vezető megbeszélését, akik egy szingapúri hotelben próbálták dűlőre jutni a világ legnagyobb veszélyforrásának kiiktatásában. A találkozó a felek szerint pozitív hangulatban telt, azonban még mindig kérdés, mennyire válna meg fegyvereitől a rezsim.
(EPA/KEVIN LIM/THE STRAITS TIMES)

Donald Trump amerikai elnök szerint az észak-koreai vezetővel való csúcstalálkozó „jobban ment, mint azt bárki gondolta volna”, a tárgyalások után pedig szándéknyilatkozatban rögzítették a további találkozók szervezését, amely a koreai-félsziget denuklearizációjával járhat – írja a Reuters.

Sokat haladtunk, igazán nagyon pozitív a helyzet. Sokkal jobban alakult, mint azt bárki gondolta volna, most megyünk aláírni – mondta az amerikai elnök közvetlenül a találkozó után. A dokumentum részletei itt olvashatók. Amennyiben sikerül komolyabb áttörést elérni, azzal örökre megváltozhat az északkelet ázsiai régió biztonságpolitikai helyzete.

Lehullhat a lepel Észak-Korea évtizedes titkáról?

Amerika és Korea közeledése gazdasági szempontból is komoly információmegosztással járhat. További részletek >>>

A találkozó helyszíne a szingapúri Capella hotel volt, a vezetők a limuzinjaikból kiszállva kezet ráztak, majd Trump bekísérte Kim Dzsongunt a könyvtárba, ahol tolmácsaik segítségével magán megbeszélést folytattak. Trump korábban már megjegyezte: a találkozót követő egy percen belül tudni fogja, sikerülhet-e eredményre jutniuk az észak-koreai vezetővel.

Jó kezdet a békéhez

A nagyjából negyven perces találkozót követően a vezetők átfáradtak a konferenciaterembe, ahol legmagasabb rangú tisztviselőik is csatlakozhattak a párbeszédhez. A hírek szerint Kim fordítóján keresztül azt mondta Trumpnak: úgy gondolom, most az egész világ figyel minket, és sokan úgy gondolnak majd erre, mint valami sci-fi filmre.

A találkozót követően riporteri kérdésre Trump annyit felelt: jól ment a találkozó, nagyon, nagyon jól. Jó kapcsolat. Az észak-koreai vezető szintén pozitívan nyilatkozott a megbeszéléssel kapcsolatban: sikerült túljutni minden szkepticizmuson és találgatásosan, ami ezt a csúcstalálkozót érintette és azt hiszen, ez előnyös a béke szempontjából. Hozzátette: úgy vélem, ez jó kezdet a békéhez.

Ki nem találod, mit visz Kim Dzsongun a találkozóra

Ennek pedig nem csak komfort szempontjai vannak. Részletek >>>

A csúcstalálkozót komoly védelmi intézkedések kísérték, a megbeszélés alatt haditengerészeti hajók és harci helikopterek járták a területet, miközben vadászgépek köröztek a hotel környékén.

Amíg a két vezető egymás szeméből próbálta kiolvasni az őszinteség vagy a megtévesztés jeleit, a világ feszült figyelemmel követte, ahogy a két kiszámíthatatlan vezető utat próbál találni a világot érintő egyik legnagyobb biztonsági kockázat kioltására. Testnyelv szakértők véleménye szerint mindkét vezető parancsoló jeleket mutatott, ugyanakkor láthatóak voltak az idegesség jelei.

Mennyire gondolják komolyan?

A megbeszélést megelőző órákban Trump optimista volt az világ első ilyen jellegű csúcstalálkozójával kapcsolatban, Mike Pompeo külügyminiszter ugyanakkor aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, mennyire is gondolhatja komolyan Kim Dzsongun atomfegyverei leszerelését. A külügyminiszter szerint a mostani találkozó keretet ad annak a hosszú folyamatnak, ami még a két ország előtt áll és hozzátette: a cél továbbra is Észak-Korea teljes, igazolt és visszafordíthatatlan denuklearizációja.

Észak-Korea – bár sokat nyitott külpolitikáját – továbbra sem mutat komoly erőfeszítést ezzel kapcsolatban, mivel ez a katonai arzenál fontos eleme a koreai vezetésnek. A teljes atommentesítésig azonban maradnak a kivetett szankciók és amennyiben nem a helyes irányba haladnak a párbeszéddel, úgy még súlyosabb korlátozások léphetnek életbe.

A Fehér Ház nyilatkozata alapján a megbeszélést sokkal gyorsabban zajlott, mint ahogy azt elképzelték, Trump így már kedd este elindult Szingapúrból az eredetileg tervezett szerda helyett. A dél-koreai vezető is már kedden elhagyta a térséget.

Trump a találkozót követően Mun Dzsein dél-koreai és Shinzo Abe japán miniszterelnökkel is beszélt, akik kulcsfontosságú szövetségesei Washingtonnak a térségben. Mun a találkozó előtt elmondta: őszintén remélem, hogy sikeres lesz a megbeszélés, és ezzel új korba léphet a két Korea és az Egyesült Államok kapcsolata – ami egy atomfegyverektől mentes, békés világot hozhat.

Szállótársai könnyelműen Kim Dzsongunt fényképezték

Megtörtént a csoda: a két ősellenség, Donald Trump és Kim Dzsongun egy városban tartózkodnak, nem is túl messze egymástól. Észak-Korea vezérét szállótársai fényképezték, mire őrei rárontottak a gaztett elkövetőire. Kommunista államfőt csak úgy nem fényképezgetünk, ez régiónkban sem volt másként annak idején. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél