BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 9. 17:34

Biliárdszoba bárral, kert úszómedencével, agresszív kutya, hatalmas sportkocsi – sokáig ilyen volt egy átlagos sztárjátékos háza. A kőgazdag spílerek egy részének lövése sincs az ingatlanpiacról, mások viszont dörzsölt ingatlanmágnásokká váltak. A Financial Times utánajárt, hol éltek és élnek a legtehetősebb sztárok, mi alapján választanak lakást, és mi számít nekik igazán.

Robbie Fowlernek volt minek örülnie a pályán kívül is. (Forrás: Liverpool FC)

Képzeld el, hogy huszonéves férfi vagy, de még sosem volt lakásod. Sok csajod van, de gyakorlatilag szingli vagy. Hirtelen egy olyan városba költözöl, ahol még sosem jártál, de megengedheted magadnak, hogy azt a házat (vagy házakat) vedd meg, amelyiket akarod. Nem tudod, hogy kilenc hónapra maradsz, vagy egy egész életre. És mindig megbámulnak az emberek, amikor kihajtasz a ház kapuján.

Agresszív kutya, hatalmas sportkocsi

Míg egy átlagember aligha kerül ilyen helyzetbe élete során, a futballvilág agyonfizetett sztárjainak ez a mindennapi valóság.

A Financial Times riportjában azt járta körbe, hogyan választanak lakást ezek a játékosok, mi a fontos számukra, és egyáltalán, hogyan gondolkodnak erről a kérdésről.

Kis kert, úszómedence, körülötte kövezőkő, biliárdszoba a sarokban egy bárral. Hatalmas, agresszív kutya, hatalmas, agresszív sportkocsi.

Peter Crouch volt angol válogatott szerint ilyen volt egy átlagos focista háza a 90-es évek közepéig. Aztán egyre több pénz áramlott a futballba a televíziós közvetítések jogdíjaiból, és így egyre nőtt a játékosok lakásbüdzséje, mégha ez eleinte bizonyos keretek között maradt is.

Három hét egy matracon

Az első lakásukat sokan szülővárosukban vásárolták: a svéd botrányhős csatár, Zlatan Ibrahimovic 2007-ben például Malmö legpöpecebb házát vette meg 4,73 millió dollárért. Az egyik falra pedig kitett egy óriásképet a lábáról, amellyel megkereste rá a pénzt.

A klubok már tíz évvel ezelőtt is milliókat költöttek egy spíler megszerzésére, de egy fillérrel sem segítettek nekik az otthonra találásban.

Amikor Ibrahimovic 19 évesen elszerződött az Ajaxhoz, hirtelen egy holland külvárosban találta magát, egy óriástévé és egy PlayStation társaságában. Annyira egyedül érezte magát, hogy felhívta egyik csapattársát, a brazil Maxwellt, és három hétig a házában aludt egy matracon.

Mindenki Fowlernél lakik

Néha még az országon belüli költözés is macerás lehet. Amikor Wayne Rooney 2004-ben, 18 évesen elszegődött a Manchester Unitedhoz, a klub egy hotelszobát bérelt neki.

Úgy gondoltam, hogy szörnyű egy ilyen helyen lakni

– mondta a brit csatár, akinek csak egyik csapattársa, Gary Neville segített a lakáskeresésben. De ő sem feltétlen önzetlenségből.

Megpróbált rábeszélni, hogy vásároljam meg az egyik házát. Nem tudom, hogy mennyi háza van, azt sem tudom, hogy csak hencegett vagy ugratott, de folyamatosan az ingatlanjairól beszélt.

Robbie Fowler, a Liverpool csatára szintén nagy ingatlanmágnás hírében állt. Feleségével együtt akkora ingatlan-portfólióra tett szert Merseyside környékén, hogy az még a szurkolóknak is feltűnt.

Mindannyian Robbie Fowler egyik házában lakunk (We all live in a Robbie Fowler home)

– énekelték anno a Beatles Sárga tengeralattjáró című számának dallamára.

Bulizóna helyett edzőpálya

Sok játékosnak persze lövése sincs az ingatlanpiacról. Szerencsére őket ma már a korábbinál jobban eligazítják ügynökeik, vagy a nagy klubok „kapcsolattartásért felelős tisztviselői”. Megtanulták, hogy óvatosnak kell lenniük az ingatlan-ügynökökkel – sőt, néha még a klub által kirendelt segítőkkel is.

A klubvezetés azt szereti, ha játékosaik csendes helyen, lehetőleg munkahelyük, az edzőpálya közelében laknak. Néhány éve a Manchester City edzőközpontjának egyik falán egy térkép nyolc gazdag várost vagy külvárost ajánlott a focisták figyelmébe – Manchester központja, amely pezsgő éjszakai életéről is ismert, nem volt közte.

A játékosok olyan környezetben szeretnek élni, ahol hasonló emberek laknak, ahol a többiek is lakást vesznek

– mondta a brit lapnak Andrew Thorpe, a Savills Wilmslow ingatlanügynökség egyik igazgatója. Már vannak olyan ingatlan-fejlesztők, amelyek gyakorlatilag focistáknak építenek ingatlanokat, és olyan áron adják ki azokat, amelyet csak ők fizetnek ki.

Havi ötezer font alsó hangon

Manchester közelében, a játékosok által kedvelt környékeken havi ötezer font (mintegy kétmillió forint) a bérleti díj felső határa, legalábbis normál földi halandók számára. A brit topliga, a Premier League focistáinak viszont ez az alsó határ.

Az „utánpótlás” ugyanakkor véges, hiszen relatív kevés új játékos érkezik, sokuk ráadásul a távozók helyére költözik be. Az ár csak néha számít: legutóbb egy heti több mint 150 ezer fontot kereső spíler visszautasított egy havi 20 ezerért bérelhető házat, mert nem volt hajlandó felsrófolni 18 ezres ajánlatát – mesélte Tom Burke, a Savills Wilmslow egyik területi vezetője az FT-nek.

A legtöbb labdaművész azért lazábban kezeli a témát:

- Tehát akkor mennyi lesz?

- Havi 12 500.

- Tökéletes! A legutóbbi helyen 18 ezret fizettem.

– idéz fel egy esetet Burke.

A lehúzás veszélyei

Persze vannak olyanok is, akiknél nagyon megszaladt a számla: a bikanyakú argentin csatár, Carlos Tevez például állítólag heti (!) 30 ezer fontot fizetett egy észak-nyugat angliai kvártélyért.

A legtöbb focistának azért ennél jobb tanácsadói vannak, a tapasztaltabbak pedig már eleve óvatosak, mert nem akarják, hogy lehúzzák őket.

(Folytatjuk.)

Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
hírlevél