5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Biliárdszoba bárral, kert úszómedencével, agresszív kutya, hatalmas sportkocsi – sokáig ilyen volt egy átlagos sztárjátékos háza. A kőgazdag spílerek egy részének lövése sincs az ingatlanpiacról, mások viszont dörzsölt ingatlanmágnásokká váltak. A Financial Times utánajárt, hol éltek és élnek a legtehetősebb sztárok, mi alapján választanak lakást, és mi számít nekik igazán.
Robbie Fowlernek volt minek örülnie a pályán kívül is. (Forrás: Liverpool FC)

Képzeld el, hogy huszonéves férfi vagy, de még sosem volt lakásod. Sok csajod van, de gyakorlatilag szingli vagy. Hirtelen egy olyan városba költözöl, ahol még sosem jártál, de megengedheted magadnak, hogy azt a házat (vagy házakat) vedd meg, amelyiket akarod. Nem tudod, hogy kilenc hónapra maradsz, vagy egy egész életre. És mindig megbámulnak az emberek, amikor kihajtasz a ház kapuján.

Agresszív kutya, hatalmas sportkocsi

Míg egy átlagember aligha kerül ilyen helyzetbe élete során, a futballvilág agyonfizetett sztárjainak ez a mindennapi valóság.

A Financial Times riportjában azt járta körbe, hogyan választanak lakást ezek a játékosok, mi a fontos számukra, és egyáltalán, hogyan gondolkodnak erről a kérdésről.

Kis kert, úszómedence, körülötte kövezőkő, biliárdszoba a sarokban egy bárral. Hatalmas, agresszív kutya, hatalmas, agresszív sportkocsi.

Peter Crouch volt angol válogatott szerint ilyen volt egy átlagos focista háza a 90-es évek közepéig. Aztán egyre több pénz áramlott a futballba a televíziós közvetítések jogdíjaiból, és így egyre nőtt a játékosok lakásbüdzséje, mégha ez eleinte bizonyos keretek között maradt is.

Három hét egy matracon

Az első lakásukat sokan szülővárosukban vásárolták: a svéd botrányhős csatár, Zlatan Ibrahimovic 2007-ben például Malmö legpöpecebb házát vette meg 4,73 millió dollárért. Az egyik falra pedig kitett egy óriásképet a lábáról, amellyel megkereste rá a pénzt.

A klubok már tíz évvel ezelőtt is milliókat költöttek egy spíler megszerzésére, de egy fillérrel sem segítettek nekik az otthonra találásban.

Amikor Ibrahimovic 19 évesen elszerződött az Ajaxhoz, hirtelen egy holland külvárosban találta magát, egy óriástévé és egy PlayStation társaságában. Annyira egyedül érezte magát, hogy felhívta egyik csapattársát, a brazil Maxwellt, és három hétig a házában aludt egy matracon.

Mindenki Fowlernél lakik

Néha még az országon belüli költözés is macerás lehet. Amikor Wayne Rooney 2004-ben, 18 évesen elszegődött a Manchester Unitedhoz, a klub egy hotelszobát bérelt neki.

Úgy gondoltam, hogy szörnyű egy ilyen helyen lakni

– mondta a brit csatár, akinek csak egyik csapattársa, Gary Neville segített a lakáskeresésben. De ő sem feltétlen önzetlenségből.

Megpróbált rábeszélni, hogy vásároljam meg az egyik házát. Nem tudom, hogy mennyi háza van, azt sem tudom, hogy csak hencegett vagy ugratott, de folyamatosan az ingatlanjairól beszélt.

Robbie Fowler, a Liverpool csatára szintén nagy ingatlanmágnás hírében állt. Feleségével együtt akkora ingatlan-portfólióra tett szert Merseyside környékén, hogy az még a szurkolóknak is feltűnt.

Mindannyian Robbie Fowler egyik házában lakunk (We all live in a Robbie Fowler home)

– énekelték anno a Beatles Sárga tengeralattjáró című számának dallamára.

Bulizóna helyett edzőpálya

Sok játékosnak persze lövése sincs az ingatlanpiacról. Szerencsére őket ma már a korábbinál jobban eligazítják ügynökeik, vagy a nagy klubok „kapcsolattartásért felelős tisztviselői”. Megtanulták, hogy óvatosnak kell lenniük az ingatlan-ügynökökkel – sőt, néha még a klub által kirendelt segítőkkel is.

A klubvezetés azt szereti, ha játékosaik csendes helyen, lehetőleg munkahelyük, az edzőpálya közelében laknak. Néhány éve a Manchester City edzőközpontjának egyik falán egy térkép nyolc gazdag várost vagy külvárost ajánlott a focisták figyelmébe – Manchester központja, amely pezsgő éjszakai életéről is ismert, nem volt közte.

A játékosok olyan környezetben szeretnek élni, ahol hasonló emberek laknak, ahol a többiek is lakást vesznek

– mondta a brit lapnak Andrew Thorpe, a Savills Wilmslow ingatlanügynökség egyik igazgatója. Már vannak olyan ingatlan-fejlesztők, amelyek gyakorlatilag focistáknak építenek ingatlanokat, és olyan áron adják ki azokat, amelyet csak ők fizetnek ki.

Havi ötezer font alsó hangon

Manchester közelében, a játékosok által kedvelt környékeken havi ötezer font (mintegy kétmillió forint) a bérleti díj felső határa, legalábbis normál földi halandók számára. A brit topliga, a Premier League focistáinak viszont ez az alsó határ.

Az „utánpótlás” ugyanakkor véges, hiszen relatív kevés új játékos érkezik, sokuk ráadásul a távozók helyére költözik be. Az ár csak néha számít: legutóbb egy heti több mint 150 ezer fontot kereső spíler visszautasított egy havi 20 ezerért bérelhető házat, mert nem volt hajlandó felsrófolni 18 ezres ajánlatát – mesélte Tom Burke, a Savills Wilmslow egyik területi vezetője az FT-nek.

A legtöbb labdaművész azért lazábban kezeli a témát:

- Tehát akkor mennyi lesz?

- Havi 12 500.

- Tökéletes! A legutóbbi helyen 18 ezret fizettem.

– idéz fel egy esetet Burke.

A lehúzás veszélyei

Persze vannak olyanok is, akiknél nagyon megszaladt a számla: a bikanyakú argentin csatár, Carlos Tevez például állítólag heti (!) 30 ezer fontot fizetett egy észak-nyugat angliai kvártélyért.

A legtöbb focistának azért ennél jobb tanácsadói vannak, a tapasztaltabbak pedig már eleve óvatosak, mert nem akarják, hogy lehúzzák őket.

(Folytatjuk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG