<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

De csak a nyugati, az északi és a középső megyékben. Az emberek főleg az alapvető cikkeket vásárolják, a ruhásoknak elég rosszul megy mostanában.

Nem, nem zártak be az ukrajnai bevásárlóközpontok. Ellenkezőleg, kezdik visszanyerni erejüket, természetesen főleg az ország nyugodtabb nyugati, középső és egyes déli megyéiben. Keleten a helyzet változatlan, ott még az orosz az úr, így az ukrán szakszövetség szerint csak sejteni lehet, hogy a szétlőtt városokban aligha van nagyüzem a bevásárlóközpontokan.

Nyártól kezdve kezdtek magukra találni a nyugati országrész központjai. Fotó: pixabay.com
Nyártól kezdve kezdtek magukra találni a nyugati országrész központjai. Fotó: pixabay.com
Az Ukrán Bevásárlóközpontok Szövetsége november elején azt közölte, hogy országosan már mintegy 70 százalékban visszaállt az élet a keleti megyéket leszámítva, ahonnan nincsenek megbízható adatok. A vásárlók szinte mindenütt az alapavető élelmiszereket, gyógyszereket, háztartási cikkeket vásárolják, sokkal kevesebb ruhát és tartós fogyasztási cikket visznek.

Az úgynevezett pláza-index februárban, az orosz támadás kezdete után 16,7 százalékra zuhant, ez az érték most már 28,3 százalékon áll. Közvetlenül a háború kezdete előtt 38,7 százalékos volt. A havi index kiszámításánál a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően figyelembe veszik a látogatók számát, a bérelhető területek kihasználtsági fokát és az 50-250 négyzetméteres bérterületek átlagos kínálati bérleti díját.

A következő adatokkal támasztották alá ezt a javulást: a 326 bevásárlóközpontból 241 majdnem teljesen vagy a terület túlnyomó részét kiadva, de működött. Ez mintegy 4,4 millió négyzetméternyi bérterületet jelent. Közel 600 ezer négyzetméternyi területet egyelőre nem használnak, főleg azért, mert erősen megrongálódtak.

Áprilisban, amikor még javában tartott az első nagyobb orosz előrenyomulás, mindössze 102 központ volt nyitva. Azóta 139 ismét kinyitott, köztük a jelentős belövést kapott kijevi Lavina Mall, a Retroville vagy a harkivi Nikolski vagy a Dafi. A most közölt összesítés szerint 27 nagyobb kiskereskedelmi központ kapott különböző súlyosságú találatot, ez összesen közel egymillió négyzetméternyi bérterület teljes vagy részleges megsemmisülését okozta. 

Kijev külön történet. Ott ugyan csak mindössze 5 százaléknyi bérterületet romboltak le az orosz rakéták, de az áramkimaradások és az áramkorlátozások erősen megszabják, hogy mennyire hatékony az üzemeltetés. A tél közeledtével nyilvánvalóan sok hajléktalan keresi majd fel ezeket, de nem vásárlás céljából. Az áruellátás is akadozhat, ha a szállítási útvonalakat nem sikerül teljesen helyreállítani.

De ne gondoljuk, hogy a mostani ukrajnai kiskereskedelem csak a régi központokról szól. Bármilyen hihetetlen, de a háború alatt is nyílt hat különböző méretű központ összesen 51 ezer négyzetméternyi bérterülettel. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezek mind a nyugati megyékben vannak és egyik sem haladja meg a 10 ezer négyzetmétert. 

Egy szeptemberi bécsi nemzetközi ingatlanos konferencián az online bekapcsolódott egyik nagyobb ukrajnai ingatlanfejlesztő pedig azt mondta: Kijev két kerületében és Lvivben olyan lakóparki projekteket készít elő, amelyekben a földszinten mindegyik tömbben több ezer négyzetméteres bevásárlóközpont fog működni. Ezen kívül egy önálló, 25 ezer négyzetméteres központot is építenek a főváros egyik sűrűn lakott kerületében.

Pár napja az Auchan bejelentette, hogy kis területű átvételi pontot nyitott a fővároshoz közeli Bucsában, ahol az oroszok tavasszal hatalmas mészárlást hajtottak végre. A francia nagyvállalat további hasonló egységeket szeretne működtetni délen és keleten is, de ennek vélhetően az a feltétele, hogy az ukránok visszafoglaljanak elegendő számú települést. Az átvételi pontokon főleg az interneten beérkező rendeléseket lehet tejesíteni. 

Az ukrajnai kiskereskedelem által kínált áruk keresletére erős hatással bír, hogy a reáljövedelem visszaesett a háború kezdete óta. Az Ukrán Nemzeti Bank október végi becslése szerint a nominálbér 12-13 százalékkal, a reálbér mintegy 25 százalékkal lesz kisebb, mint a háború előtti évben. Főleg azért, mert a magánszektort jobban megviseli a háború, sok cég vagy megszűnt vagy jelentős fizetéscsökkenést hajtott végre. 

A jegybank egyébként jövőre már 4,6, 2024-ben pedig 13,4 százalékos reálbér emelkedést vetített előre. Ezt arra alapozta, hogy jövőre várhatóan 32,8, míg 2024-ben 28,3 százalékkal nőnek a nominálbérek. Ehhez még hozzá tette: most úgy látják, hogy a termelést sikerül növelni az ország nagyobb részén és az inflációt pedig leszorítani a mostani 30 százalékról 2023-ban 20 százalékra, 2024-ben pedig már 10 százalék alá. 

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG