<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb részletek derültek ki a magyar kormány Brüsszelnek tett vállalásairól - egyebek mellett független Integritás Hatóság és valóban értelmezhető vagyonnyilatkozati rendszer is szerepel a dokumentumban.

Azzal párhuzamosan, hogy vasárnap 7,4 milliárd eurónyi uniós pénz felfüggesztését célzó javaslatot fogalmazott meg az Európai Bizottság az Európai Tanács felé, kiadta az 57 oldalas határozatot is, amelyből számos olyan részlet kiderült, amelyet itthon még nem jelentett be a kormány - írja cikkében a dokumentumot szemléző Portfolio.

Kiderült egyebek mellett például, hogy az Integritás Hatóság - amely az uniós pénzügyi támogatások végrehajtásához kapcsolódó csalás, összeférhetetlenség és korrupció, valamint egyéb jogsértések és szabálytalanságok megelőzését, feltárását és korrekcióját hivatott erősíteni - igazgatóságának tagjait nyílt pályázati felhívás keretén belül kell kiválasztani; hogy a hatóság rendkívül széles jogkörrel rendelkezik majd, utasíthatja a hatóságokat vizsgálat lefolytatására, és akár a vagyonnyilatkozatokat is ellenőrizheti. 

Ezek a vagyonnyilatkozatok ráadásul nem a nálunk megszokott, teljesen kiüresített, a képviselők vagyoni helyzetéről teljes képet nem adó, nehezen kutatható és kereshető formában állnak majd rendelkezésre. A magyar kormány vállalja, hogy egy olyan rendszert vezet be, amelyben a politikai vezetők, országgyűlési képviselők mellett a velük közös háztartásban élő hozzátartozók is kötelesek lesznek vagyonnyilatkozatot leadni. Nem csak a jövedelemről, hanem a vagyonról is nyilatkozni kell majd, és mindezt egy nyilvánosan hozzáférhető adatbázisban kell majd tárolni.

A kormány korábban vállalta a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozását is, az anyagból most kiderült, hogy a testület feladata lesz a meglévő korrupcióellenes intézkedések vizsgálata, új intézkedésekre vonatkozó javaslatok előterjesztése is, és az Integritás Hatóság elnöke jár el a Munkacsoport elnökeként. A kormány azt vállalta Brüsszel felé: a Munkacsoport 2022. december 15. előtt megtartja első ülését.

A kormány azt is vállalta, hogy „2023. június 30-ig új korrupcióellenes nemzeti stratégiát (KNS) és intézkedési tervet (IT) fogad el, és különös figyelmet fordít a magas szinten elkövetett korrupció elleni küzdelem intézményi és jogszabályi keretének megerősítésére azáltal, hogy növeli az állami hatóságok tevékenységének átláthatóságát, ideértve a politikai vezetői szintet.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG