<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A béke jelenleg egyik fél számára sem opció, így a szakértő a háború eszkalálódásához vezethet - még a nukleáris opció is szóba jöhet. A gázszállítás helyreállításához szükséges turbinát nem akarják elszállítani az oroszok. Kezdődik a háború 162. napja.

  • Az ukrajnai háború újra lendületet vesz, mivel egyik fél sem áll készen a megbékélésre, és a konfliktus tovább eszkalálódik - írja friss hajnali összefdoglalójában külpolitikai szakírónk, Káncz Csaba.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi nyilatkozatában  kijelentette, hogy Ukrajnának a következő három-hat héten belül vissza kell szereznie a dél-herszoni és a zaporizzsjai régiók megszállt területeit - ha ugyanis beköszönt a tél, ez sokkal nehezebb feladat lesz. Ha Moszkva megtartja az irányítást e területek felett, Ukrajnát elzárják a Fekete- és az Azovi-tengerhez való hozzáféréstől, ami további jelentős gazdasági veszteségekhez vezet Kijev számára.
  • Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) titkára, Olekiszij Danilov kijelentette, hogy a Kercsi-szoroson átívelő krími hidat - amely a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő elsődleges összekötő kapocs - megsemmisítik, amint megszerzik a szükséges amerikai felszerelést, és megnyílik a lehetőség erre a csapásra.
  • A megszállt területek védelme érdekében, különösen délen, ahol az ukrán erők a közelmúltban jelentős sikereket értek el az Antonovszkij-híd megrongálásával Herszonban, a Kreml eszkalálhatja a nukleáris lehetőséget - írja Káncz Csaba. Putyin korábban utalt is erre, amikor azt mondta: Moszkva „még nem kezdett el semmi komolyat”.  Nagyon fontos megérteni, hogy Moszkva vezetése, beleértve magát Putyint is, nem engedheti meg magának, hogy elveszítse Ukrajnában a már elfoglalt területeit, mivel egy ilyen vereség a Kreml vezetőinek politikai és esetleg fizikai túlélését is veszélyeztetné - véli a külpolitikai szakértő.
  • Ukrajna megkezdi békefenntartói kivonását a NATO parancsnoksága alatt működő, koszovói nemzetközi békefenntartó haderőből, a KFOR-ból - jelentette szerdán az RBK-Ukrajina hírportál az ukrán vezérkarra hivatkozva. A 3800 főből álló kontingensben Ukrajna 40 fővel vesz részt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban március 7-én elrendelte a külföldi missziókból a katonák hazahívását, hogy segítsenek a védekezésben.
  • Az ENSZ tényfeltáró missziót indít Oroszország és Ukrajna kérésére, miután 53 ukrán hadifogoly halt meg a szakadárok által ellenőrzött Olenivkában egy barakkban történt robbanásban. A háborúban álló nemzetek egymást vádolták a támadás elkövetésével. Ukrajna azt állítja, hogy a Kreml által előre kitervelt különleges művelet volt, amelyet a Wagner-csoport orosz zsoldosai hajtottak végre. Az orosz védelmi minisztérium viszont azt állítja, hogy az ukrán hadsereg az Egyesült Államok által szállított rakétákkal csapott le a börtönre.
  • Lehetetlen leszállítani a Kanadában megjavított turbinát az Északi Áramlat-1 gázvezeték portovajai kompresszorállomására az Oroszország ellen bevezetett kanadai, uniós és brit szankciók, valamint a Siemens szerződéses kötelezettségeinek megszegése miatt - tudatta az orosz gázipari vállalat Telegram-csatornáján. Az Északi Áramlat két gázturbina leállása miatt július 27. óta kapacitásának mintegy 20 százalékán üzemel. Az egyiket - amelyet a Siemens Energy Kanadában gyártatott - Montrealba küldték javításra. A javítás elkészült, a turbina jelenleg Németországban várja, hogy visszaszállítsák a helyére és beüzemeljék. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint azonban a turbinának ehhez "nincs meg minden papírja" az MTI összefoglalója szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG