BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 31. 09:35

Az izraeli belpolitikai válság miatt nem lehet előjönni Trump régóta ígérgetett béketervével, amelyet az elnök az évszázad alkujaként harangozott be. Moszkva és Peking egyébként is bojkottálja az előkészítő konferenciát. Káncz Csaba jegyzete.

Trump veje és egyben tanácsadója, Jared Kushner és Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben, az izraeli kormányfő rezidenciáján csütörtökön. EPA/Stern Matty

Izrael történetében először fordul most elő, hogy a választást megnyert miniszterelnök nem tud kormányt alakítani. Netanjahu másfél hónapja nyerte meg az általános választásokat, de mivel egykori védelmi minisztere – aki jelenleg a Jiszrael Béténu párt vezetője – ragaszkodott hozzá, hogy – a védelmi minisztérium ajánlásának megfelelően – a vallási iskolák diákjai is kerüljenek besorozásra a hadseregbe, az új koalíció végül mégsem tudott felállni.

Az új általános választások szeptember 17-én kerülnek megrendezésre, de az új kormány csak októberben vagy az után tud felállni.

Az évszázad alkuja elhalasztva

Trump veje és egyben közel-keleti tanácsadója, Jared Kushner, valamint Jason Greenblatt, az USA közel-keleti megbízottja alig pár órával a parlament feloszlatása előtt, szerda este érkeztek Jeruzsálembe. Felelőtlen módon Trump a 2017-es kinevezése után a teljesen tapasztalatlan Kushner nyakába rakta a száz éve robajló Közel-Kelet megbékéltetésének ódiumát. Kushner és Greenblatt az elmúlt két évet egy izraeli-palesztin béketerv kidolgozásával töltötte, de az izraeli belpolitikai válság most megakadályozta annak bejelentését.

Pedig Trump már régóta várta az új izraeli kormány felállását és elő akart jönni régóta ígérgetett béketervével, amelyet az „évszázad alkujaként” harangozott be. A kiszivárgott, de meg nem erősített hitelességű információk újra csalódást keltettek a nemzetközi közösségben. A tervnek ugyanis állítólag nem része egy önálló palesztin állam, inkább nagyobb autonómiában gondolkodnak Washingtonban.

A politika helyett a hangsúly a gazdaságon lenne: dollármilliárdokat áldoznának segélyezésre és befektetésekre Ciszjordániában és a Gázai övezetben, valamint Egyiptomban és Jordániában. Washingtonban ehhez számítanának a gazdag Öböl-menti arab államok anyagi támogatására is, bár részletek hiányában a kérést állítólag meglehetősen hűvösen fogadták köreikben.

Moszkva és Peking bojkottál

Káncz Csaba

Moszkva 2002 óta tagja az úgynevezett Közel-Keleti Kvartettnek az ENSZ-szel, az USA-val és az EU-val együtt. A Kreml szerint a konfliktust az ENSZ BT határozatai, az 1991-es Madridi Konferencia és a 2002-es Arab Békekezdeményezés keretein belül kell megoldani.  A Kreml tehát felettébb tartózkodó minden különbejáratú kezdeményezéssel szemben.

Moszkva és Peking ezért is tervezik bojkottálni a júniusban sorra kerülő (már ha egyáltalán megrendezésre kerül) bahreini gazdasági csúcsot az izraeli-palesztin megbékélésről – a bojkott egyébként komoly diplomáciai sikernek értékelhető a palesztinok számára. A Palesztin Autonómia Hatóság az elmúlt egy évben minden amerikai tárgyalást bojkottál, mióta Trump átköltöztette az amerikai nagykövetséget Nyugat-Jeruzsálembe. Mahmud Abbász palesztin elnök nem válogatta meg szavait, szerinte Trump terve egyébként is „pokolra fog jutni”.

Az amerikai béketerv elhalasztása Netanjahu és potenciális szélsőséges politikai szövetségesei számára kiváló hír. Egy friss jelentés szerint Netanjahu kormányzása alatt a 2008 és 2017 közötti időszakban 132 000 (!) telepes érkezett a megszállt Ciszjordániába. Közülük mintegy 50 ezren olyan területekre hatoltak be, ahonnan bizonyosan távozniuk kellene egy esetleges kétállami megoldás esetén. Ráadásul a jelentés szerint a frissen felépült lakótelepek még potenciálisan 60 ezer újabb telepest tudnak befogadni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél