<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete

A Washington és Moszkva közötti kapcsolat továbbra is feszült. Noha a két ország nemzetbiztonsági tanácsadója már szervezi a második csúcstalálkozót Biden és Putyin elnökök között, a kétoldalú viszonyt az utóbbi napokban megterhelte az orosz csapatösszevonások ténye az ukrán határon, ahol az utóbbi órákban ráadásul még egy közös belarusz-orosz hadgyakorlat is kezdődött.

Mit mondott pontosan az elnök?

A kétoldalú feszültség kapcsán érdemes tekintetbe venni Putyin november 18-i beszédét, amelyet a külügyminisztérium kibővített vezetése előtt mondott. A Moszkvát érintő legakutabb és legérzékenyebb kérdésnek az ukrán belső válságot nevezte meg. Ezt csak tovább eszkalálja, hogy a Nyugat modern fegyvereket szállít Kijevnek, provokatív katonai manővereket hat végre a Fekete-tengeren és más, orosz határhoz közeli régiókban.

Putyin nem viccel, bekeményít (fotó: EPA)Putyin nem viccel, bekeményít (fotó: EPA)

Az orosz elnök emlékeztetett a NATO keleti kibővítésének több hullámára, amelynek eredményeképpen már rakétavédelmi rendszereket telepített a szövetség Lengyelországba és Romániába. Ezeket viszont percek alatt át lehet programozni a 2500 kilométeres hatótávolságú Tomahawk cirkálórakéták kilövésére. 

Az orosz elnök szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”, ezért Putyin azt a feladatot adta a külügyi vezetésnek, hogy a stratégiai elrettentés politikáját fenn kell tartani, nehogy a Nyugatnak eszébe jusson konfliktust kreálni Oroszország nyugati határán.

Putyin haragosan idézte a NATO főtitkárát, aki megpendítette: ha Németország új kormánya elutasítja az amerikai nukleáris fegyverek tárolását a területén, akkor azt keletebbre lehet telepíteni. Csakhogy ez ellentmond az 1997-es, a NATO és Oroszország viszonyát szabályozó törvénynek, amelynek 4. fejezete megtiltja, hogy a NATO nukleáris fegyvereket telepítsen az új tagállamokba.

Az orosz elnök tegnap megismételte, hogy a NATO fegyverszállításaival átlépi a „vörös vonalat” és ez bármikor erőteljes orosz válaszlépést szülhet.

Megdöbbentő jelentés a biztonságpolitikai agytröszttől

Ennek kapcsán a RUSSTRAT nevű, Kreml-közeli biztonságpolitikai egytröszt egy friss jelentésében  hozzáteszi, hogy a nyugat-európaiak nem teljesen értették meg a Kreml üzenetét, amikor november 11-én két szuperszonikus Tu-160 stratégiai bombázót küldött a belarusz légtérbe.

Az agytröszt amellett érvel, hogy Washingtonnak közvetlenül kell megéreznie az orosz válaszlépés súlyát. Kubában 4-5 olyan repülőtér van, amelynek kifutói 4 kilométer hosszúak.  Így képesek fogadni az orosz Tu-160 és Tu-95MS típusú, nukleáris csapásmérésre alkalmas stratégiai bombázókat. De szóba kerülhet a Tu-22M3 típusú, szuperszonikus hadászati bombázó kubai telepítése is, amely Mach 1,88-as sebességgel képes repülni, míg az amerikai F-35-ös vadászgép csak 1,6-al. 

Az orosz stratégiai bombázók három Kh-32 cirkálórakétát tudnak szállítani – akár nukleáris töltettel -, amelyek hatótávolsága 1000 kilométer és Mach 4,4-el repülnek (1,5 kilométer másodpercenként). Márpedig a távolság a kubai partok és Florida között csupán 180 kilométer, Havanna és Washington között pedig 1827 kilométer. 

A másik opció a térségben Venezuela. 2009-ben Chavez elnök felajánlotta La Ochila szigetét a maga 3200 méteres kifutójával az orosz stratégiai erőknek. 

Caracas és Miami között csupán 2200 kilométer a távolság, amely olyan Amerika-ellenes geopolitikai pozíciót biztosít, hogy azt – Kubához hasonlóan – Moszkva nem hagyhatja figyelmen kívül.  Washington 2018 decemberében döbbenten szembesült azzal a ténnyel, hogy Caracas mellett leszállt két orosz Tu-160 típusú nehézbombázó. Moszkva a bombázók bereptetésével 10,500 kilométeres távolságból egyrészt támogatást mutatott fel Maduro kormánya felé, másrészt a nagy távolságú orosz katonai erőkivetítést óhajtotta demonstrálni.

Az orosz agytröszt végül kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Orosz légi és tengeri őrjáratok a Mexikói-öbölben és a Karib-térségben új realitássá válhatnak az amerikai politikai osztály számára. A RUSSTRAT szerint így hatékonyabbá tehető a tárgyalás az Egyesült Államokkal és a NATO-val.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG