BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. augusztus 29. 07:39

Oroszország korlátozhatja nyugatra irányuló olajszállításait már a következő napokban, válaszul az EU szankciófenyegetéseire és a NATO fekete-tengeri akcióira.

Oroszország korlátozhatja nyugatra irányuló olajszállításait már a következő napokban, válaszul az EU szankciófenyegetéseire és a NATO fekete-tengeri akcióira - írta a pénteki The Daily Telegraph.

A legnagyobb brit konzervatív napilap szerint Moszkvában olyan értesülések bukkantak fel, hogy orosz olajcégek utasítást kaptak a Kremltől a németországi és lengyelországi olajkivitel csökkentésének előkészítésére. A vezető olajtermelő cég, a Lukoil igazgatóit állítólag "készültségbe helyezték" a hétvégére - áll a brit lap pénteki írásában.

A The Daily Telegraphnak egy név nélkül idézett, magas rangú üzleti forrás azt mondta: a cég vezetését utasították arra, hogy álljanak készen a szállítások leállítására akár már hétfőtől.

A lap kiemeli: egy ilyen akció egybeesne az EU hétfői rendkívüli csúcsértekezletével, amelyen az Oroszország elleni esetleges szankciók is napirendre kerülhetnek.

A globális olajellátási helyzet továbbra is feszes, annak ellenére, hogy Észak-Amerika, Európa és Japán gazdasága egyaránt lassul. Az orosz szállítások leállása e kényes időszakban még sokkal magasabbra, akár 150-200 dollárra is felhajthatja a hordónkénti olajárat - áll a The Daily Telegraphban.

Az amerikai és európai adósságpiaci kockázati felárak máris szélsőséges stresszhelyzeti szinteken járnak, és egy újabb olajárkiugrás megrendítené a pénzpiacot. A Kreml nyilvánvalóan tudatában van annak, hogy milyen rendkívüli befolyása lenne, ha most csapna oda - fogalmaz a brit lap.

A világ harmadik legnagyobb, 580 milliárd dolláros devizatartalékának birtokában Oroszország hajlandónak tűnik még arra is, hogy kockára tegye megbízható nemzetközi partneri hírnevét geostratégiai ambíciói érdekében.

A lap szerint a széleskörű várakozás inkább az, hogy Oroszország a gázellátást korlátozná, ha Európára akar nyomást gyakorolni. A földgázt nagyon nehéz más forrásokból helyettesíteni, ám a gázszállítások korlátozását az Egyesült Államok nem szenvedné meg.

Az olaj jobb fegyver arra, hogy csapást mérjenek vele a szélesebb értelemben vett nyugati világra: az olajárat globálisan jegyzik, és az amerikai gazdaság súlyos károkat szenvedne az azonnali átgyűrűző hatások révén, áll az elemzésben.

Oroszország az EU olajszükségletének 26 százalékát szállítja, az uniós földgázimportnak pedig a 29 százalékát adja.


Szaakasvili kész tárgyalni

Miheil Szaakasvili grúz elnök csütörtök este kijelentette a BBC-nek, hogy "nyitott" a tárgyalásokra Moszkvával, amely a héten függetlennek ismerte el Grúzia két szakadár tartományát, Abháziát és Dél-Oszétiát.

"Nyitottak vagyunk a kapcsolatfelvétel bármilyen formájára" - fogalmazott Szaakasvili, hozzáfűzve, hogy erre a grúz fél mindig is kész volt, és kész lesz továbbra is. Feltétele viszont, hogy a tárgyalások témája legyen az orosz csapatok grúziai jelenléte.

A francia közvetítéssel létrejött grúz-orosz fegyverszüneti szerződés egyebek között előírja azt is, hogy az orosz csapatok térjenek vissza a konfliktus kezdete előtt elfoglalt állásaikba.


Washington gondolkodik


Az Egyesült Államok újraértékeli kapcsolatait Oroszországgal a grúziai válság miatt - közölte a washingtoni Fehér Ház. "Oroszországgal való viszonyunk újraértékelése folyik (...) ezt nemzetközi partnereinkkel összhangban tesszük" - mondta Dana Perino szóvivő.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen büntetőintézkedések képzelhetők el, kijelentette: egyelőre korai arról beszélni, hogy az Egyesült Államok szankciókat fontolgatna Oroszország ellen. Egyes értesülések szerint Washington felmondhat egy atomenergia-termelési kétoldalú együttműködési megállapodást.

Vezető amerikai exportvállalatok azonban állítólag nyomást gyakorolnak a Bush-adminisztrációra: ne siesse el az Oroszország elleni fellépést, és ne cselekedjen egyoldalúan. Érvelésük szerint meglehetősen szűk a nyugati államok mozgástere a kiterjedt üzleti, gazdasági és energiaipari kapcsolatok miatt.

A szóban forgó atomenergetikai megállapodást - amelynek felmondását Washingtonban fontolgatják - a két fél idén májusban kötötte. A hidegháborús korlátozásokat eltörölve megnyitnák az oroszok előtt a felfutóban levő amerikai nukleáris piacot, az amerikai cégek pedig hozzáférhetnének Oroszország jelentős uránmezőihez. "Egyelőre nincs mit bejelenteni, de azt tudom, hogy erről egyeztetések zajlanak" - erősítette meg Dana Perino.

Az amerikai exportvállalatoknak tavaly 26,7 milliárd dolláros hasznuk származott az orosz-amerikai kereskedelemből.

Oroszország új birodalmat épít?
Elveszett a bizalom, ez már nem 56 
Lelőttek egy grúz kémrepülőt

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél