3p

Az amerikai elnök szerint jövő hétfőig megszülethet az új, átmeneti tűzszünetről szóló megállapodás a gázai háborúban. Az izraeli bombázásokban már mintegy 30 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben, ahol terjed az éhínség is.  

„A nemzetbiztonsági tanácsadóm arról tájékoztatott, hogy közel vagyunk ehhez, de még nem értük el” – mondta Joe Biden New Yorkban a The Guardian szerint. – “Remélem, hogy jövő hétfőre meglesz a tűzszünet.”

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy Izrael hajlandó lenne szüneteltetni a hadműveleteit a muszlimok böjti időszaka, a Ramadán idején, ha sikerül egyezségre jutni a túszok egy részének szabadon engedéséről.

Biden néhány órával azután mondta ezt, hogy az amerikai légierő egyik tagja felgyújtotta magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt. Ezt azzal indokolta, hogy „nem akar bűnrészes lenni a népirtásban” a gázai palesztinok ellen. A férfi életét vesztette.     

Palesztin család a Gázai övezet déli részén, az Al Nusairat menekülttáborban 2024. február 25-én. Fotó: EPA/MOHAMMED SABER
Palesztin család a Gázai övezet déli részén, az Al Nusairat menekülttáborban 2024. február 25-én. Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

Ami a tűzszünetet illeti, a Reuters értesülései szerint a Hamász egy olyan javaslattervezetet fontolgat, amely értelmében mindkét oldal 40 napra szüneteltetné a harcokat, több száz palesztin rab szabadon engedéséért cserébe pedig a szélsőséges iszlamista szervezet több tucatnyi izraeli túszt engedne szabadon. 

A megállapodás része lenne az is, hogy újjáépítenék a lebombázott gázai kórházakat és pékségeket, az övezetbe naponta 500 kamionnyi segélyszállítmány juthatna be, a menekültek elhelyezésére pedig több ezer sátrat állítanának fel.

Izrael vállalná, hogy a szabadon bocsátott palesztin rabokat nem tartóztatja le újra, illetve fokozatosan engedélyezné az elmenekült civilek visszatérését az övezet északi részére, kivéve a katonakorú férfiakat.

A tárgyalások a tűzszüneti egyezségről Párizsban folynak, a szembenálló felek között Egyiptom, Katar, az Egyesült Államok, Franciaország és más országok is közvetítenek.

A Gázai övezetben végrehajtott, jelenleg is zajló izraeli hadműveletekben eddig mintegy 30 ezer palesztin vesztette életét helyi közlések szerint, mintegy kétharmaduk nő és gyerek.

Családok tömegei tűntek el a Föld színéről – a BBC nemrég egy olyan palesztin férfi történetét ismertette, akinek 103 hozzátartozóját ölte meg egy, a családi otthonukat ért izraeli légitámadás Gázavárosban.

A tavaly október 7-i Hamász-terrortámadásokban mintegy 1200-an haltak meg. A terroristák több mint 200 túszt ejtettek, közülük 100 kiszabadult, többen életüket vesztették, mintegy 130-an viszont továbbra is fogságban vannak az övezetben.

Az ENSZ és a segélyszervezetek folyamatosan figyelmeztetnek, hogy a Gázai övezetbe nem jut be kellő mennyiségű segély, és terjed az éhínség.

A gázai kórházakban számos esetben érzéstelenítés nélkül műtenek a gyógyszerhiány miatt, sokan pedig jobb híján állati takarmányon élnek.

Az Al Jazeera a napokban arról számolt be, hogyan halt éhen egy kéthónapos csecsemő Észak-Gázában – az ENSZ szerint robbanásszerűen növekedhet a gyerekhalálozások száma az élelmiszer- és vízhiány miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG