1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Cséfalvay Zoltán államtitkár megint csak annyit mondott, az IMF-megállapodásról, hogy annak létrejötte mindenki érdeke. Úgy tűnik azonban, hogy az első negyedévben nem lesz már megegyezés, a kormányfő megint megmutatta Brüsszelnek, milyen amikor épp nem békülékeny hangnemben van. A piacok egyelőre kivárnak.

Az uniós kötelezettségszegési eljárások során adott magyar válaszokról alkotott európai bizottsági értékelés elkészülte után elkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások Magyarország, valamint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között - fejtette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt szerdán Brüsszelben.

Az államtitkár ezzel nem mondott semmi újat, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az első negyedévben nem lesz megállapodás egy esetleges védőhálóról a Valutaalappal és az Európai Bizottsággal. Az NGM államtitkára még január 25-én nyilatkozta, hogy az első negyedévben tető alá hozhatják a megállapodást, holott előtte két héttel londoni elemzők már úgy gondolták, hogy ha lesz is megegyezés, az valószínűleg átcsúszik majd a második negyedévre. Ne feledjük, Magyarország tavaly novemberben fordult segítségért az IMF-hez, vagyis 4 hónapja.

Cséfalvay - valószínűleg alkalmazkodva a tárca kommunikációs stratégiájához - ismételten elmondta, hogy a gyors megegyezés mindenkinek az érdeke. A diplomatikus de egyelőre semmitmondó kijelentések helyett emlékezzünk arra, amit az államtitkár a Corvinus egyetemen mondott nemrég: "A piac sztorikból él. (...) Magyarországnak újabb sztorikat kell kitalálnia, amiket elhisz a piac".  Ebben egyelőre nem állunk jól. A piac bizodalma eddig kitart, ez főleg a kormány kommunikációjában januárban beállít fordulatnak, békülékeny hangnemnek köszönhető. A kabinet ezt egy "kisebb", 100 milliárdos megszorítással spékelte meg, idén százmilliárdos, jövőre azonban már több száz milliárdra rúgó spórolást jelentett be - de a nagy szerkezeti reformokkal, az "adósságot újratermelő" ellátórendszerek átalakításával még mindig adós.

Csakhogy ez a filozófia épphogy nem fog tetszeni az Európai Bizottságnak, mely a magyar hiányadat kapcsán sem azt vitatja, hogy Magyarország azt nem érte volna el, hanem éppen azt várja el, hogy a magyar államháztartás szerkezetileg képes legyen rá, hogy a következő években a 3%-os cél alatt tudjon maradni, hosszú távon és kiszámítható módon.

A külföldi optimizmus fűtötte bizalom egyelőre kitart Magyarországgal szemben, de amint romlani fog a kockázatvállalási hajlandóság, azt bizonyosan megérzik majd a magyar eszközök is, hiszen egyelőre csak a kötélhúzás megy a tárgyalófelek között, a legutóbbi konkrétum, ami a magyaroknak szánt hitelkeretről elhangzott, tulajdonképpen az, hogy szükségünk van rá.

Tavaly év végén még a legtöbb elemző bízott abban, hogy az első negyedévben a felek megkötik a megállapodást, ez szinte biztosan csúszik. A Privátbankár által korábban megkérdezett elemző szerint, ha a tárgyalások kitolódnak nyárra, azt már nem fogják tolerálni a piacok. A kormány ráadásul ismét a "keményebbik arcát" mutatja, Orbán Viktor kormányfő az Európai Bizottság büntetés kilátásba helyező határozatáról egész egyszerűen azt mondta, hogy "illegális", amit hétfőn a parlamentben a Fidesz frakcióvezetője is elismételt. Ez már korántsem az a békülékenység, ami januárban megnyugtatta a befektetőket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG